Ľvov a jeho nepoznané krásy

2018-11-23 12:00:00 |   |    | 

Ukrajina sa pomaly otvára aj cestovateľskému svetu a linky pôvodne určené najmä Ukrajincom cestujúcim za prácou do západných krajín využíva aj čoraz viac zvedavcov. WizzAir otvára od konca októbra ďalšie letecké spojenie, ktoré spojí naše hlavné mesto s Ľvovom.



 

Dvakrát týždenne za 30 eur

Prvý let zo Slovenska na Ukrajinu je naplánovaný na 30. október. Odvtedy budú tieto dve mestá pravidelne spájať dva letecké spoje týždenne. Do Ľvova sa dostanete v utorok a v sobotu a v rovnaké dni sa lieta aj naspäť. Počas silných týždňov v sviatočnych obdobiach budú pridané lety vo štvrtok. Z Bratislavy sa odchádza vždy o 15:50 a naspäť sa dostanete letom o 15:05. Cesta trvá približne jeden a štvrť hodiny. Najlacnejšie akciové ceny spiatočných leteniek sú 30 eur, mimo akcie a počas silných dní zaplatíte za spiatočnú letenku okolo 100 eur.

 

Historická budova opery, divadla a baletu

Dominantou historického centra mesta je budova určená na kultúrne účely. Divadlo, operu a balet si môžete pozrieť v stavbe, ktorá bola postavená medzi rokmi 1897 až 1900. Hlavným architektom bol Poliak Zygmunt Gorgolewski, s ktorým sa spája jedna zaujímavá historka. Krátko po sprístupnení divadla verejnosti sa začalo hovoriť o tom, že jeho základy podmýva spodná voda a celá budova čochvíľa spadne. Kvôli tomu údajne jej autor spáchal o tri roky neskôr samovraždu, pretože nedokázal uniesť tento tlak. O jeho smrti nie sú známe žiadne presné údaje, čo napomáha šíreniu tejto historky. V Ľvove nájdete jedno z najúspešnejších ukrajinských divadiel, vďaka čomu sa ich predstavenia tešia veľkej návštevnosti.

 

Mestská radnica s vyhliadkovou vežou

Najlepší vyhliadkový bod v meste nájdete v radnici. Jej súčasťou je vysoká veža, ktorá sa čnie nad ostatné budovy v Ľvove. Po zdolaní vyše 400 schodov sa vám naskytne nádherný pohľad na veľkú časť centra. Prvú pôvodnú radnicu postavili na tomto mieste v 14. storočí. Lenže o tristo rokov neskôr celá vyhorela, tak ju museli postupne rekonštruovať. Svoju súčasnú podobu získala v 19. storočí, odkedy patrí medzi najzaujímavejšie atrakcie v meste. Cena vstupu vrátane návštevy vyhliadkovej veže je 50 centov.

 

Palác Potocki

Rodina Potocki patrila v tejto oblasti k veľmi významným rodom. Ľvov si vybrali ako miesto pre svoj majestátny palác kvôli tomu, že sa im páčila príroda v okolí a obdivovali tiež skromnosť a priateľskú povahu miestnych obyvateľov. Svoj nový príbytok postavili koncom 19. storočia. Inšpiráciu hľadali vo francúzskej architektúre, z toho dôvodu stavbu zverili do rúk architekta z tejto krajiny. Hlavná budova má niekoľko sál, ktoré sú bohato zdobené pomocou mramoru a drobných precíznych detailov. Súčasťou komplexu je tiež kaplnka, ktorú využívala len samotná rodina. V súčasnosti sa v týchto priestoroch nachádza aj galéria s dielami tunajších umelcov a menšie miestne múzeum.

 

Arménska katedrála

Najstarší zachovaný kostol v Ľvove pochádza zo 14. storočia. Poďakovať sa zaň môžeme početnej arménskej komunite, ktorá žila na tomto území. Katedrála nie je bežne prístupná pre turistov. No jej interiér patrí k najkrajším sakrálnym pamiatkam v Ukrajine. Bohato zdobené farebné mozaiky mu dodávajú osobitý charakter a i takýmto umeleckým spôsobom vás prepoja s tým najvyšším. Do interiéru katedrály sa môžete pozrieť aspoň počas bohoslužieb, nesmiete však narúšať ich priebeh. Mali by ste počkať na ich ukončenie a potom si v pokoji prezrite tieto nádherné priestory. Nádvorie je plné hrobov pôvodných obyvateľov mesta, ktorí mali prevažne arménske korene. Ak podľa legendy na ne stúpite, prinesie vám to šťastie.

Church tonemapped.jpg

By Robin Schuil - Own work, CC BY-SA 3.0, Link

 

 

Kaplnka rodiny Boim

V uliciach Ľvova nájdete aj jeden skvost neskorej renesančnej architektúry. Rodina Boimovcov pochádzala z Maďarska, ale osud ich nakoniec zavial až na Ukrajinu. Ľvov im veľmi prirástol k srdcu, preto sa rozhodli ako poďakovanie vybudovať kaplnku, ktorá sa nachádza v blízkosti hlavného námestia. Posledné práce ukončili v prvej polovici 17. storočia a odvtedy sa stala najobľúbenejšou budovou v centre. Jej fasáda je ozdobená viacerými zaujímavými motívmi. Nájdete tam sošky svätcov, ale aj mýtických drakov. Kaplnka je prístupná iba počas letných mesiacov, ale za pozretie stojí aj samotný zdobený exteriér.

 

Umelecké genius loci

Pre niektorých je mesto možno až nečakane plné mnohých umeleckých podnetov a štýlových podnikov. V uliciach nájdete množstvo umelcov, ktorí sa snažia skĺbiť svetové hudobné trendy s domácou kultúrou. Obľúbeným miestom je galéria Dzyga s aktuálnym umením, kaviareň s mačkami aj Svit kavy, kde ponúkajú 30 rôznych druhov káv. Ochutnať môžete domácu ručne robenú čokoládu, večer si môžete pozrieť zaujímavé predstavenia a ulice zdobia avantgardné pouličné sochy, ktoré kontrastujú s tradičným umením. Ľvov má silné genius loci a už po prvej návšteve sa zaradí do rebríčka vašich obľúbencov.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images
Zdroj: David

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa