Tarragona – príťažlivá kráska len hodinku od Barcelony

2019-01-07 12:00:00 |   |    | 

Barcelona vám ponúka stovky dôvodov na to, aby ste sa tam pravidelne vracali na návštevu a odhaľovali ďalšie nové zákutia, čo uľahčujú aj priame lety Bratislavy. Jedným z dôvodov na opätovnú návštevu je aj blízkosť iných historicky zaujímavých mestečiek. Tarragona je vzdialená od metropoly Katalánska len hodinu cesty priamym vlakovým spojením a okrem krásneho pobrežia vás zláka aj na zaujímavú históriu a zvyky.



 

Španielsko s rímskou kultúrou

O vzniku mesta Tarragona nie sú známe jednoznačné informácie. Prvé osídlenie malo prebiehať okolo 7. storočia pred Kristom, samotná Tarragona vznikla zrejme o dve storočia neskôr. Na rozvoj tejto oblasti mal veľký vplyv staroveký Rím. Práve toto mesto bolo prvým v Španielsku, kde sa Rimania výraznejšie presadili a začali tam rozširovať svoju ríšu. Veľmi intenzívne to môžete vnímať aj v súčasnosti. Keď sa budete prechádzať historickými uličkami, veľmi často nájdete odkazy na pôvodnú rímsku kultúru a symbolicky sa tak prenesiete do talianskych končín. Táto atmosféra sa prelína s typickými stredovekými budovami, ktoré dominujú širšiemu centru mesta. Keď sa na promenáde dostanete až k moru, naskytne sa vám nádherný pohľad na celé pobrežie.

 

Rímsky amfiteáter

Aj najznámejšia pamiatka Tarragony odkazuje na obdobie antiky. Typický rímsky amfiteáter sa nachádza priamo na pobreží a s blízkym morom tak vytvára krásny fotogenický kontrast. Vybudovali ho v priebehu 2. storočia pred Kristom a od začiatku ho používali ako arénu pre súboje gladiátorov. V tých časoch dokázal amfiteáter privítať až 12 000 divákov, ktorí prichádzali na túto veľkolepú šou. Neskôr už stavbu nevyužívali a začala chátrať. V novodobých dejinách ju čiastočne zrekonštruovali, aby ju mohli sprístupniť verejnosti. Do arény sa môžete pozrieť prostredníctvom organizovaných prehliadok, ktoré robia v niektoré dni zadarmo.

 

Tarraco Viva

Amfiteáter zohráva dôležitú úlohu aj počas najväčšieho festivalu v Tarragone. Tarraco Viva organizujú od roku 1999 a jeho heslom je priblížiť históriu bežným ľuďom. V máji v priebehu niekoľkých dní preto uvidíte všade pobehovať ľudí v dobových kostýmoch, ktorí v rôznych častiach mesta hrajú inscenované divadlo. Všetky scény nadväzujú na éru Starovekého Ríma a predstavujú návštevníkom ako sa tam žilo v tých časoch.  Priamo v amfiteátri si môžete pozrieť ukážky bojov gladiátorov, ale aj dobové divadelné predstavenia.

 

Tarragonská katedrála

V minulosti sa nachádzalo v meste hneď niekoľko kostolov. Doteraz sa podarilo uchovať ten, ktorý postavili v 12. storočí a je zasvätený Panne Márie tarragonskej. Nachádza sa vo veľmi obľúbenej štvrti, kde je množstvo obchodíkov a kaviarní. S ostatnými budovami kontrastuje vďaka výraznému gotickému štýlu. V súčasnosti sa v jeho priestoroch nachádza malé múzeum. Veľmi pekná je aj malá záhrada v strede katedrály, ktorá slúžila pôvodným obyvateľom na rozjmanie.

 

Diablov most

Podstatnou súčasťou Tarragony bol v minulosti akvadukt Diablov most, ktorý patril medzi najrozsiahlejšie diela tohto druhu v Španielsku. Pôvodne meral 10 kilometrov a do mesta prinášal vodu z neďalekej rieky. V súčasnosti sa podarilo uchovať už len pár častí, ktoré majú vysokú historickú hodnotu. Najznámejšia sa nachádza neďaleko mesta a je dlhá vyše 200 metrov. Tvoria ju dve poschodia typických oblúkov, ktoré dosahujú výšku 27 metrov. Počas festivalu Tarraco Viva sa aj tu odohrávajú niektoré inscenované divadlá.

 

Vyhliadka Rambla Nova

Pri Tarragone sa nachádza niekoľko krásnych pieskových pláži. Pokiaľ si chcete oddýchnuť a stráviť tam dlhší čas, mali by ste zájsť ďalej od centra mesta. Keď sa chcete zabaviť a mať nablízku viacero podnikov, zostaňte v centre, kde to máte na pláž skutočne len na skok. Celé pobrežie Stredozemného mora je veľmi pekné a ponúka nádherné vyhliadky. Najkrajším vyhliadkovým bodom je Rambla Nova. Súčasťou tejto promenády je charakteristické kovové zábradlie. Podľa legendy by ste sa ho mali počas prechádzky niekoľkokrát dotknúť, čo vám neskôr prinesie veľa šťastia. V lete sa na tomto mieste organizuje špeciálna súťaž, v ktorej si svoje sily merajú výrobcovia ohňostrojov. Tie sú vždy obrovským lákadlom pre turistov, pretože z tohto bodu ponúkajú nádherné svetelné divadlo.

 

Ľudské veže

Špecialitou tohto regiónu je festival, počas ktorého stavajú ľudské veže. Toto majstrovské umenie sa od 18. storočia predáva z generácie na generáciu. Tradícia má pôvod v originálnych tancoch z Valencie. Ľudia počas tohto rituálu postupne vstavajú jeden na druhého a vytvárajú živú ľudskú vežu. To si vyžaduje veľký kumšt a dôveru medzi účastníkmi tejto súťaže. V súčasnosti sa v Tarragone nachádzajú štyri tímy, ktoré celoročne trénujú na túto veľkú udalosť. Najvyššia veža v histórii mala desať poschodí, pričom každé z nich sa skladalo z troch ľudí.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images
Zdroj: David

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa