Nádherný VIDEOpozdrav z divokého Balkánu: Mostar je symbolom spájania

2018-12-18 12:00:00 |   |    | 

Mesto Mostar leží asi 70 kilometrov juhozápadne od Sarajeva na rieke Neretva a je akousi spojnicou medzi Východom a Západom, islamom a kresťanstvom. Kým v nie tak dávnej minulosti práve tu zúrili tvrdé boje občianskej vojny, dnes už je našťastie Mostar opäť nádhernou ozdobou Balkánu.



 

Martin a Mima z projektu Hike the World precestovali tento rok množstvo krajín, najkrajším navštíveným miestom je podľa nich zrejme Mostar. Mesto leží asi 70 kilometrov juhozápadne od Sarajeva a za svoje pomenovanie vďačí mostu, ktorý nechýba na žiadnej pohľadnici zo Srbska. Elegantný Starý most z bieleho mramoru spája oba brehy rieky Neretva už od roku 1566, v roku 1993 ho ale počas občianskej vojny v Juhoslávii zasiahla strela z tanku. Práce na rekonštrukcii mosta spustili v roku 1997, roztrúsené trosky z dna rieky však vytiahli až v júni 2001 a most obnovili s použitím pôvodných aj nových kameňov za 15 miliónov dolárov.

Tak ako je most symbolom spájania dvoch brehov, aj Mostar je už oddávna akousi spojnicou medzi Východom a Západom. Dnes tam v mieri bok po boku žijú kresťania aj moslimovia (v pomere asi 1:1) a k najznámejším pamiatkam patrí okrem mosta aj mešita a židovský cintorín. Výhodou mesta je ale aj to, že ešte stále nečelí masívnemu náporu turistov. „Východ slnka na známom moste sme si užili úplne sami,“ uzatvárajú mladí slovenskí filmári, ktorých video je tou najlepšou pozvánkou do Mostaru.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto a
Video: Hike the World
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa