Majestátna metropola Ruska: TOP 10 atrakcií, ktoré musíte vidieť v Moskve

2018-12-20 00:00:01 |   |    | 

Moskvu jednoducho musíte milovať. I keby ste k nej mali spočiatku vlažný vzťah, po prvej prechádzke jej ulicami vám hneď prirastie k srdcu. Kontrast medzi okázalosťou, pravým umením a zaujímavými dejinami vám ponúka zmes tých najzaujímavejších pamiatok na svete.



 

1. Červené námestie

Hlavné Červené námestie v Moskve je podstatným turistickým bodom. Práve tam sa stretávajú všetky dôležité ulice v meste a navyše sú tam sústredené viaceré známe pamiatky. Kedysi na tomto mieste stáli drevené budovy, ktoré dal cár Ivan III. zbúrať, pretože sa bál, že by mohli zhorieť. Jeho pomenovanie znamenalo v pôvodnej ruštine aj slovko „krásne“, čím chceli popísať nádheru tohto námestia. V minulosti sa tam konali viaceré významné udalosti, takže je úzko prepojené aj s dejinami Ruska.

 

2. Chrám Vasilija Blaženého

Najznámejšou atrakciou Červeného námestia je Chrám Vasilija Blaženého. Ten už z diaľky púta pozornosť svojou pestrou fasádou, ktorá má symbolizovať spojenie medzi Európou a Áziou. Jeho vežičky majú pripomínať plamene horiacich sviečok, čo nadväzuje na pôvodný názov námestia, ktorý znel „požiar“. Postavili ho v priebehu 16. storočia na objednávku cára Ivana Hrozného. Podľa legendy údajne prinútil svojich spolupracovníkov, aby hlavného architekta pripravili o zrak a on už nikdy nevytvoril podobne krásne dielo. V súčasnosti patrí chrám pravoslávnej cirkvi a používa sa aj na slávenie omší.

 

3. Leninovo mauzóleum

Po smrti veľkého ruského revolucionára Vladimíra Iľjiča Lenina nastal v krajine veľký ruch. Viacerí obyvatelia sa s ním chceli osobne rozlúčiť, preto museli narýchlo vymyslieť plán, ako by jeho telo uchovali. Vtedy prišli s nápadom postaviť na hlavnom námestí mauzóleum a Leninove telo zabalzamovali. Keďže časom začalo navštevovať jeho pozostatky čoraz viac ľudí, medzi ktorými sa už objavovali aj prví turisti, pôvodne skromnejšiu budovu prestavali na trvalé mauzóleum, ktoré malo vzdať poctu tomuto významnému vodcovi.

 

4. Kremeľ

Každá krajina demonštruje svoju silu a veľkoleposť prostredníctvom majestátnych stavieb. V Rusku je takýmto projektom pevnosť Kremeľ, ktorú začali stavať v druhej polovici 15. storočia. Odvtedy ju každý panovník nejakým spôsobom vylepšil. V súčasnosti chránia tento komplex múry dlhšie ako dva kilometre. Za ich stenami sa nachádza päť menších námestí, okolo ktorých hrdo stojí niekoľko zaujímavých budov. Časť z nich využíva ruský prezident ako svoje hlavné sídlo. Niekoľko kostolov, múzeá a pár komnát z palácov je prístupných pre verejnosť.

 

5. Boľšoj teatr

Rusi boli vždy majstri umenia a kultúry. Z tejto krajiny pochádza množstvo umelcov, ktorí dosiahli celosvetové úspechy. K tým najlepším patrili aj tunajší prozaici a skladatelia, ktorí písali vynikajúce diela. Významnou súčasťou moskovských turistických atrakcií je preto Boľšoj teatr, ktoré vzniklo v roku 1776. Majestátna budova sa pýši obrovským súborom činohry, baletu a opery. Najžiadanejším predstavením je aj po toľkých rokoch balet Labutie jazero, ktorý vždy priláka do obecenstva mnoho divákov.

 

6. Stanice moskovského metra

Stanice metra obvykle nepatria medzi vyhľadávané miesta. No tie v Moskve sú hotovým skvostom a poctou architektúre. Podzemné priestory liniek v centre mesta vyzerajú pompézne ako komnaty palácov. Nachádzajú sa tam cenné fresky, bohaté zdobenie stien, luxusné lustre, ale aj vzácne sochy.

 

7. Štátne historické múzeum

Prvé pôvodné múzeum sídlilo na Červenom námestí v roku 1881, kam vtedy premiestnili predmety z polytechnickej výstavy, ktorá sa v tých časoch konala v Moskve. Pri výstavbe novej budovy sa rozhodli pre červenú fasádu, ktorá korešpondovala s názvom námestia a mala mu aj týmto spôsobom vzdať poctu. V súčasnosti sa tam nachádza najväčšia výstava týkajúca sa ruských dejín. Veľmi významná je hlavne archeologická časť a numizmatická zbierka.

 

8. Múzeum kozmonautiky

V roku 2009 prešlo Múzeum kozmonautiky obrovskou rekonštrukciou. Po nej sa im podarilo otvoriť brány modernej interaktívnej atrakcie, ktorá poteší nielen milovníkov vesmírnych dobrodružstiev. Uvidíte tam napríklad repliku stanice Mir, 110 metrov vysokú raketu, výstavu rôznych historických typov skafandrov, všetky dôležité informácie o vesmíre a nechýba ani časť venovaná Jurijovi Gagarinovi.

 

9. Gorkého park

Park pomenovaný po spisovateľovi Maximovi Gorkijovi sa nachádza v širšom centre mesta. Pre domácich sa počas leta stáva centrom ich spoločenského života. Organizujú sa tam rôzne podujatia, ľudia tam športujú, robia outdoorové kurzy, stretávajú sa s priateľmi a chodia na posedenia do rôznych podnikov alebo si urobia piknik na tráve. Park sa rozdeľuje do viacerých častí, niektoré majú podobu rozkvitnutej záhrady, v iných kútoch má prirodzenejší charakter a dominujú mu tam len chodníky prechádzajúce pomedzi stromy s lavičkami na posedenie.

 

10. Chrám Krista Spasiteľa

Najväčší pravoslávny chrám na svete sa nachádza na brehoch rieky Moskva. Pôvodne bol postavený počas 19. storočia, ale túto nádhernú budovu po veľkej revolúcii zbúrali. Až vyše 70 rokov trvalo, kým sa rozhodli Chrám Krista Spasiteľa obnoviť a postaviť ho ešte veľkolepejší ako bol v minulosti. Posledné práce dokončili v roku 2000, keď opäť otvorili brány nádherného kostola s bohatým freskovým zdobením a zlatými kupolami.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images
Zdroj: David

Hodnotenie článku:
5.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa