To najlepšie zo starého kontinentu: 7 európskych miest s najkrajšou architektúrou

2019-01-23 00:00:01 |   |    | 

Podobu mesta najlepšie definuje jeho architektúra. Niekedy je to zaujímavá zmes štýlov, ktoré najlepšie ukazujú, ako sa menila tvár týchto metropol. Inokedy jasne zvíťazil niektorý z konkrétnych smerov a vyformoval hlavne ich centrá. Či už je situácia akákoľvek, o týchto mestách sa hovorí, že majú architektúru najkrajšiu.



 

Amsterdam, Holandsko

Turisti milujú najmä mestá, ktoré hýria farbami a fasády ich domov už na prvý pohľad pútajú pozornosť. Jedným z nich je aj Amsterdam, ktorého centrum sa podobá palete talentovaného maliara. Jednotlivé domy skvele kontrastujú s kanálmi, po ktorých sa môžete plaviť na loďkách. Druhým najlepším spôsobom spoznávania tohto holandského mesta je prenájom bicykla. Jedným z najvýznamnejších štýlov je Amsterdamská škola, ktorá bola výrazne ovplyvnená expresionizmom.

 

Toledo, Španielsko

Prezývka Toleda znie „mesto troch kultúr“. Jeho história je stará dvetisíc rokov a počas tohto obdobia tam postupne dominovali tri náboženské prúdy – židovský, kresťanský a moslimský. Práve to poznačilo architektúru mesta, v ktorej sa prelínajú zaujímavé prvky jednotlivých smerov. Najkrajšou časťou je historické centrum, ktoré vybudovali na kopci nad riekou. Na jeho vrcholku sídli stredoveký hrad, ktorý hrdo stráži celé Toledo.

 

Štokholm, Švédsko

Najťažšou skúškou pre mestá je zvládnuť spojenie starej architektúry, ktorá vytvára genius loci a nových stavieb, ktoré dokazujú, že vedia kráčať s dobou. Jednu z najlepších inšpirácií nájdete v Štokholme. Historické centrum vás odkazuje na vikingskú éru a nechýbajú ani typické severské farebné domčeky. Popri nich ale hrdo rastú moderné mrakodrapy z ocele a skla, ktoré vkusne zapadajú do celého koloritu. Vzájomne vytvárajú príjemnú súhru a jeden druhého pozdvihujú na inú úroveň.

 

Barcelona, Španielsko

Gaudího mesto je potešením pre každého milovníka zaujímavej architektúry. Jeho stavby sú poctou španielskej láske k farbám a pestrému spôsobu života. Či je to Sagrada Familia alebo niektorý z Gaudího slávnych domov, všetky fantasticky zapadli do vzrušujúcej atmosféry Barcelony. No architektonické dobrodružstvo sa tam začalo podstatne skôr, ako tam po prvýkrát vkročil tento významný majster. Stačí sa pozrieť na dokonale presné štvorcové delenie jednotlivých blokov a štvrtí, ktoré sú poprepletané množstvom zelene. Zájdite si tiež na prechádzku do krásnej gotickej časti a hneď budete vedieť, prečo sa Barcelona ocitla v tomto zozname.

 

Budapešť, Maďarsko

Naše susedné štáty sa môžu taktiež pochváliť znamenitou architektúrou. Pri Budapešti sa vám v mysli ihneď začnú prehrávať fotografie Dunaja, na ktorého pozadí sa nachádza nezabudnuteľná budova parlamentu. Na tomto fantastickom diele sa s hrdosťou podieľalo aj veľa Slovákov. Potom už len stačí vojsť hlbšie do centra a len tak sa túlať pomedzi nádherné priečelia, ktoré často skladajú poklonu secesnému štýlu. Po návrate k rieke sa pred vami ocitá ďalšia časť dejín. Tentoraz sa potešíte pohľadom na pozostatky bývalých hradieb, kostola, ktorý bol svedkom kráľovskej korunovácie a starých meštianskych obydlí, ktoré v súčasnosti patria medzi najlukratívnejšie adresy v meste.

 

Praha, Česká republika

V ničom nezaostáva ani metropola Česka. Praha sa môže pochváliť tým, že na malom území nájdete hneď niekoľko veľmi cenných ukážok rôznych architektonických štýlov. Uvidíte tam stavby z obdobia gotiky, rokoka, renesancie, baroka a nechýba ani románsky sloh. Začnite svoju prechádzku pri Karlovom moste, odkiaľ sa môžete pokochať pohľadom na úžasnú Malú stranu a hrad. Potom sa už vyberte k milovanému orloju, nevynechajte Václavské námestie a postupne prejdite až do novšej časti s luxusnými hotelmi, ktoré našli svoj domov v stavbách zastupujúcich secesný štýl. Praha bola vždy magnetom pre skvelých umelcov a architektov, ktorí jej vtlačili výraznú pečať.

 

Porto, Portugalsko

Už samotné Portugalsko je hotovou pastvou pre oči. Čo mesto, to nejaký zaujímavý architektonický skvost. Väčšina turistov však nedá dopustiť najmä na Porto. Historické centrum je terasovito umiestnené na kopcovitom teréne a obopína rieku Douro. Najväčším skvostom je starobylá časť Ribeira, ktorá hýri rôznymi farbami a dodáva mestu úžasnú atmosféru. Potom už pomaly prechádzate až k mostu Ľudovíta I., ktorý je ďalším ojedinelým skvostom. Nech sa budete odtiaľto pozerať na Porto pri rannom svite, počas slnečného dňa, pred búrkou, pri západe slnka alebo v noci, keď už bude žiariť vďaka peknému osvetleniu, budete ho musieť stále viac milovať a vracať sa tam, aby ste na chvíľku zastavili čas a vsiakli všetky emócie, ktoré vám ponúka.

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Getty Images
Zdroj: David

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa