Výlet do Ľubľany: Hlavné mesto Slovinska je malé, ale milé

2022-01-28 12:00:00 |   |    | 

Hlavné mesto Slovinska zatiaľ stále patrí k turisticky menej vyhľadávaným metropolám. Vďaka tomu sa mu podarilo uchovať svoj pôvodný charakter a ešte stále v baroch stretnete viac domácich ako turistov, s ktorými sa môžete veselo baviť až do skorého rána. Ľublinčania sú veľmi priateľskí, radi sa zoznamujú s novými ľuďmi a ochotne vám ukážu tie najväčšie krásy svojho rodného mesta.



 

Ideálne spojenie cez Viedeň

Do Ľubľany sa najlepšie dostanete cez Rakúsko. Z Bratislavy ste tam autom za menej ako päť hodín a ešte sa môžete zastaviť v ďalších krásnych mestách ako Graz a Maribor. Najlacnejším spôsobom je priamy autobus. Cesta s ním trvá niečo vyše päť hodín a spiatočný lístok vás v akcii vyjde okolo 40 eur. Najrýchlejšie spojenie máte lietadlom. Z Rakúska sa do Slovinska dostanete už za menej ako hodinu. Do Ľubľany môžete pocestovať aj vlakom, ale z Viedne vás čaká minimálne jeden prestup. Cesta trvá vyše šesť hodín a najlepšie spojenie máte z letiska, odkiaľ sa zveziete do Salzburgu a potom už priamo do vášho cieľa.

 

Ľubľanský hrad

Najobľúbenejšou atrakciou v meste je Ľubľanský hrad, ktorý postavili na vysokom kopci neďaleko centra. Veľmi ľahko je dostupný pomocou pozemnej lanovky. Spiatočný lístok vrátane vstupného stojí 10 eur. Priamo v hrade nájdete múzeum o histórii mesta a krajiny. Obľúbenou častou je výstava bábik. Výroba týchto hračiek má v Slovinsku veľkú tradíciu, takže počas prehliadok uvidíte niekoľko veľmi vzácnych kúskov. Samotnú obhliadku hradu absolvujete v spoločnosti sprievodcov v dobových kostýmoch, ktorí vás takýmto netradičným spôsobom zoberú na cestu časom. Z hradieb máte nádherný výhľad na centrum a občerstviť sa môžete v milej kaviarni.

 

Po Plečnikových stopách

Ľubľana bola rodným mestom známeho slovinského architekta Jože Plečnika. Ten sa výrazne podieľal aj na viacerých stavbách vo Viedni a v Prahe, pomáhal tiež pri rekonštrukcii Pražského hradu. Významnú pečať zanechal v metropole Slovinska. Medzi jeho najkrajšie práce patrí Trojitý most, ktorý sa nachádza priamo v centre. Pracoval na návrhu niekoľkých kostolov, ako architekt sa podieľal na vzniku letného divadla Križanke a centrálneho trhoviska. V meste nájdete aj múzeum v dome, v ktorom žil a tvoril, pokiaľ pracoval ako profesor na tunajšej univerzite.

 

Zmajski most

Dračí most je jedným z najcharakteristickejších bodov v meste. Ani jeden turista neodíde bez jeho fotografie. Vstup naň chránia dve veľké sochy drakov. Tie rozprestierajú krídla a symbolicky bránia mesto pred jeho nepriateľmi. Postavili ho na začiatku 20. storočia a jeho autorom je profesor Josef Melan. Toho času patril k najväčším mostom v Európe a navyše bol prvým miestom, kde v Ľubľane prezentovali príchod obľúbenej secesie. Je vyrobený z betónu, zdobia dve výrazné číslice 1848 a 1888, ktoré sú pamiatkou na éru panovania Františka Jozefa I..

 

Prešernov trg

Jedno z hlavných námestí nesie pomenovanie po slávnom slovinskom básnikovi France Prešerenovi. V súčasnosti tam nájdete sochu s jeho podobizňou. Pôvodne sa na tomto mieste nachádzali staré mestské hradby a bývalé centrum. Po veľkom zemetrasení však muselo prejsť kompletnou rekonštrukciou. Vďaka tomu postavili v jeho okolí viacero významných budov, ktoré prezentujú rôzne stavebné štýly. K najobľúbenejším budovám patria tie, ktoré majú secesné prvky. Z námestia to máte veľmi blízko ku rieke Ľubľanica, na ktorej počas letných mesiacov organizujú plavby na malých lodiach.

 

Metelkova

Fanúšikovia netradičného umenia a slobodného spôsobu života by si istotne mali naplánovať návštevu Metelkova. Pôvodne v tejto časti Ľubľany žila armáda. V roku 1993 sa tam po odchode vojakov nasťahovali squateri, ktorí nechceli, aby začala táto štvrť upadať. Postupne jej vdýchli nový život a spravili z nej kultúrnu mekku mesta. Cez deň sa tam chodia turisti pozerať na zaujímavé fasády domov, ktoré sú zdobené grafitami, sochami a pestrými maľbami. V noci sa tam vracajú kvôli dobrej zábave a spoznávaniu zaujímavých ľudí. V Metelkova meste sa nachádza aj zaujímavý hostel, ktorý sídli v budove bývalej väznice a vašu izbu si môžete prenajať priamo v štýlovej cele.

 

Katedrála sv. Mikuláša

V roku 1706 renovovali v Ľubľane Katedrálu svätého Mikuláša, ktorá patrí k najkrajším sakrálnym pamiatkam v krajine. Dominuje tam barokový štýl a vzácna je najmä vďaka bohatému freskovému zdobeniu. Na jej mieste stál pôvodne starý kostol, ktorý v 14. storočí vyhorel a museli ho kompletne opraviť. Neskôr na jeho zdobení spolupracovali viacerí významní maliari. Počas osláv 1250. výročia príchodu kresťanstva do krajiny sa kostol dočkal doteraz poslednej obnovy. Na mieru tam nechali vyrobiť bronzové dvere, ktoré sú zdobené plastikou zachytávajúcou podobizne bývalých biskupov.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images
Zdroj: David

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Utorok, 23. apríl. 2024. Meniny má Vojtech.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa