Tbilisi – mesto, ktoré spája históriu Gruzínska s moderným svetom

2019-02-12 12:00:00 |   |    | 

Gruzínsko väčšinou vyhľadávajú cestovatelia, ktorí radi objavujú nepoznané kúty sveta. V nich môžu pozorovať typickú domácu kultúru a sledovať rozdiely a pestrosť rôznych národností. Ak aj nepatríte k týmto dobrodruhom, túto krajinu by ste istotne nemali obchádzať i kvôli hlavnému mestu Tbilisi. Nádherná metropola má priame letecké spojenie so Slovenskom a priam núka na spoznávanie všetky svoje tromfy.



 

Prechádzka starým mestom

Oblasť okolo súčasného Tbilisi osídlili na konci 5. storočia. Vtedy tam dal gruzínsky kráľ postaviť mesto, ktoré sa neskôr stalo magnetom pre okolité štáty. Postupne ho vlastnili viaceré národnosti, ktoré mu vtisli svoju pečať. Istú časť dejín patrilo aj do Ruského impéria. Po opätovnom získaní samostatnosti Gruzínska sa stalo Tbilisi jeho hlavným mestom. Najvyhľadávanejšou atrakciou je staré mesto, v ktorom môžeme badať vplyv ostatných národností, ktoré tam v minulosti žili. Jednotlivé budovy z časti reštaurovali, aby im vdýchli nový život. Vďaka tomu majú pestré fasády, ktoré ešte viac zdôrazňujú ich typickú architektúru. V súčasnosti sa v týchto uličkách nachádzajú umelecké obchodíky, bary a malé kaviarne. Veľmi príjemné posedenie tam zažijete aj počas večera, keď si oddýchnete pri sprievode domácej hudby.

 

Kúpanie v sírnatej vode

V Tbilisi sa nachádzajú vzácne termálne pramene. Tie obsahujú sírnatú vodu, ktorú na Slovensku majú napríklad kúpele v Smrdákoch. Vynikajúca je najmä na kožné problémy a taktiež zlepšuje kvalitu pleti. Nachádzajú sa v historickom centre v krásnych kamenných budovách. Na vrchu majú malé kupoly, ktoré vyzerajú ako vedľa seba poukladané klobúčiky. V minulosti tam bolo 60 kúpeľných domov, teraz sa ich už podarilo uchovať len šesť. Jeden z bazénov je určený na súkromné kúpanie, ostatné sú verejné pre viacero ľudí a pozostávajú zo sprchy, masážneho kameňa a malého kúpeľa s horúcou vodou, ktorá pomáha aj na problémy pohybového systému.

 

Pevnosť Narikala

V blízkosti kúpeľov sídli najstaršia budova mesta, ktorou je pevnosť Narikala. Tá sa tam nachádzala ešte pred prvým veľkým osídlením, pretože slúžila na ochranu hraníc krajiny. I preto sa podarilo uchovať len malú časť objektu. Pôvodný charakter majú okolité hradby a nádvorie. V areáli sa nachádza kostol zasvätený svätému Mikulášovi. Ten je však kompletne renovovaný, pretože v 13. storočí celý vyhorel. K pevnosti sa dostanete pomocou lanovky, ktorá prechádza z mesta. Z nádvoria máte nádherný výhľad na centrum a okolitý región.

 

Kartlis Deda

Patrónkou Gruzínska je mýtická Kartlis Deda. Tá víta všetkých návštevníkov hneď po príchode do Tbilisi. V roku 1958 postavili vedľa pevnosti Narikala vysokú sochu, ktorá predstavuje práve ich ochrankyňu. Vyrobená je z hliníka a symbolicky je oblečená do tradičných odevov z tejto krajiny. V jednej ruke drží meč, ktorým odháňa všetkých nepriateľov, ktorí by chceli napadnúť Gruzínsko. Pokiaľ prichádzate v mieri a chcete si tam nájsť nových priateľov a spoznať krajinu, v tom prípade vás víta pohárom vína, ktorý drží v druhej ruke.

 

Katedrála svätej trojice

Gruzínsko je okrem iného známe aj ako krajina kostolov. Podľa legendy sa môžete pohnúť do ktorejkoľvek dedinky alebo mesta, nájdete tam aspoň jeden svätostánok. Katedrála v Tbilisi síce nepatrí k historicky najcennejším, ale drží si iné unikátny tromf. Je totiž tretím najväčším ortodoxným kostolom na svete. V najvyššom bode je vysoký 97,5 metra a väčšie od nej sú už len katedrály v Moskve a v Petrohrade. Nachádza sa na kopci nad mestom, takže navyše vám ponúka ešte aj krásny výhľad na okolie.

 

Most mieru

Tbilisi sa postupne snaží získať povesť moderného energického mesta, čo chce dosiahnuť aj pomocou výstavby nových atrakcií. Jednou z prvých lastovičiek v tomto smere bolo v roku 2010 otvorenie Mostu mieru. Jeho autorom je taliansky architekt Michele De Lucchi, ktorý mu dal oku lahodiaci vlnkový tvar, ktorý hrá spolu s hladinou rieky krásne optické divadlo. Most je vytvorený zo skla a ocele, symbolicky spája historické mesto s modernou časťou a určený je pre chodcov. Nádherne vyzerá aj počas noci, keď je pekne osvetlený.

 

Park Rike

Jedna z častí mostu ústi do moderného parku Rike, ktorý sa stal novou kultúrnou mekkou mesta. Predstavitelia Tbilisi chceli ľudí opäť viac pritiahnuť do centra, preto im tam vybudovali veľkú modernú záhradu, ktorá slúži na oddych, zábavu a organizovanie podujatí. Park je rozdelený do niekoľkých častí, nájdete tam reštaurácie a kaviarne, deti milujú interaktívne hudobné fontány a malé bazéniky s vodou a počas večerných hodín osvetlia jednotlivé priestory pomocou malej svetelnej šou.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images
Zdroj: David

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa