Pestrá paleta: 10 najzaujímavejších atrakcií v Lisabone

2019-02-24 00:00:01 |   |    | 

Lisabon je ako pestrá paleta maliara. Tradičné fasády jeho domov vás prinútia zastaviť na každom rohu a pokochať sa dokonalou farebnou kombináciou ich typických kachličiek. Kultúra tohto mesta je ovplyvnená aj inými národnosťami, ktoré tam v minulosti žili. Každá z nich vtlačila mestu osobitú pečať, vďaka ktorej patrí k najatraktívnejším metropolám v tejto časti Európy.



 

1. Kláštor svätého Jeronýma, Belém

Turisticky najnavštevovanejšo časťou Lisabonu je štvrť Belém. Tá bola v minulosti známa tým, že odtiaľ vychádzali na plavby všetky lode portugalských moreplavcov, ktorí túžili spoznať svet. Nachádza sa v nej viacero dominánt. Rozlohou najväčší je kláštor svätého Jeronýma, ktorý pochádza zo začiatku 16. storočia. Hlavná časť pozostáva z kostola, ktorý je voľne prístupný a uvidíte tam hrobku Vasco de Gamu. Odtiaľ sa dostanete do samotného kláštora, kde sa dozviete informácie o spôsobe života jeho bývalých obyvateľov. Na druhom konci budovy môžete navštíviť historické múzeum a planetárium. Oproti sa rozprestiera veľká záhrada s fontánou.

 

2. Cukráreň s belémskymi koláčikmi

Tomuto kláštoru vďačí svet aj za jednu sladkú špecialitu. V minulosti tam organizovali veľké stretnutie duchovných hodnostárov, ktorým upiekli dve mníšky malé prekvapenie. Sladké koláčiky pozostávali z lístkového cesta a jemného pudingového krému, na vrchu boli posypané cukrom a škoricou. Odvtedy svoj tajný recept prísne strážili a presný pomer ingrediencií poznajú dodnes iba na tomto mieste. Od roku 1837 sa rozhodli v susedstve otvoriť cukráreň. Z výnosov z predaja potom financovali chod samotného kláštora. Pekáreň dodnes sídli na rovnakom mieste. Počas hlavnej sezóny stoja zákazníci až von na ulici. Pri vstupe si všimnite dva rady čakajúcich hostí. V jednom sa dostanete priamo do podniku, kde si môžete posedieť a pochutnať aj na ľahkých jedlách a v druhom vám zabalia koláčiky do tašky a vezmete si ich so sebou.

 

3. Torre de Belém

Treťou známou pamiatkou v Beléme je veža, ktorá sa nachádza priamo pri brehu Tajo. V minulosti bola postavená tak, že ju zo všetkých strán obmývala rieka a dostali ste sa k nej po moste a len v čase odlivu. Krásna budova s ornamentálnou výzdobou slúžila pôvodne ako väznica. V súčasnosti sa tam nachádza malé múzeum a z vrchného poschodia je pekný výhľad na pobrežie. V blízkosti Torre de Belém je malé námestie s pamätníkom objaviteľov.

 

4. Električka 28

Osobitým zážitkom je cestovanie historickými električkami, ktoré prechádzajú starým centrom mesta. Riadenie cez úzke uličky predstavuje hotové umenie. Najznámejšia jazdí s číslom 28 a prechádza okolo všetkých dôležitých pamiatok v tejto časti Lisabonu. Pripravte sa na to, že je často preplnená turistami, preto by ste sa mali zaviezť inou linkou na konečnú zastávku a tam nastúpiť do prázdnej električky. V najstrmejších uličkách mesta sa nachádzajú výťahy, ktoré vás vyvezú hore kopcom po špeciálne upravených tratiach.

 

5. Vyhliadka Santa Justa

Ďalšou vyťaženou atrakciou je výťah Santa Justa, ktorým sa dostanete na najkrajšiu vyhliadku v centre mesta. Skonštruovali ho v roku 1901 a od začiatku mal vzdávať poctu Eiffelovmu štýlu stavania. Nachádza sa priamo v centre a počas leta musíte počkať niekoľko hodín, pokiaľ sa dostanete až ku krásnemu výhľadu na Lisabon. Veža je otvorená aj počas večera, takže si z nej môžete vychutnať západ slnka alebo pohľad na nočné mesto.

 

6. Castelo de Sao Jorge

Okolie Lisabonu bolo osídlené už od 2. storočia pred Kristom. Vtedy tam žili keltské kmene, ktoré vystriedali iní kočovníci. Súčasný hrad pochádza z 11. storočia a bol postavený v maurskom štýle. Z pôvodnej ochrannej pevnosti sa podarilo uchovať už len ruiny a teraz tam sídli tiež historické múzeum s viacerými vzácnymi vykopávkami. Ďalším bonusom je výhľad na rieku a pobrežie.

 

7. Most Vasco de Gama

Pri vlakovej stanici Oriente a v blízkosti letiska sa nachádza najmodernejšia časť Lisabonu. V nej nájdete jeden z najlepších podmorských svetov v Európe, lanovku, ktorá prechádza ponad rieku a ikonický most Vasco de Gama, ktorý pochádza z roku 1998. Jeho otvorenie naplánovali na 500. výročie plavby tohto moreplavca do Indie. Dlhý je 17 kilometrov a denne po ňom prejde vyše 50 000 áut. Šesť prúdová cesta prechádza po 820 pilieroch, ktoré sú pribetónované na dno rieky. Z brehu to vyzerá, ako keby most vchádzal do neznáma a najzaujímavejšiu atmosféru má počas hmlistých dní.

 

8. Praca de Comércio

Hlavným námestím v Lisabone je Praca de Comércio. Po jeho leme sa nachádza množstvo podnikov s veľkými terasami, ktoré dodávajú tomuto miestu prímorskú atmosféru. Odtiaľto pravidelne každý deň odchádza niekoľko lodí, ktoré vás prevezú popri pobreží až do Belému. Na konci námestia sa nachádzajú schody, ktoré symbolicky schádzajú priamo do rieky. Ľudia tam radi posedávajú a sledujú západ slnka. Na námestí sídli aj historický oblúk, popod ktorý prejdete už do samotného centra.

 

9. Lisabonská katedrála

Najstarším kostolom v meste je Lisabonská katedrála, ktorá pochádza z 12. storočia. Z vonku vyzerá majestátne a dobre ju poznáte z fotografií s ikonickou električkou 28. Interiér je skromnejší a upriamuje pozornosť na vzdávanie úcty Bohu. V zadnej časti sa nachádza archeologické nálezisko s pôvodnými ruinami. Vstup do kostola je bezplatný.

 

10. Alfama

Od katedrály je to veľmi blízko k vyhliadke na historickú časť Alfama. Táto najstaršia lisabonská štvrť je známa domami s bielymi fasádami a červenými strechami. Pri vyhliadke nájdete viacero stien so známou kachličkovou výzdobou a z tejto časti máte výborný výhľad na prístav. Do samotnej Alfamy sa dostanete historickou električkou a odtiaľ už môžete zájsť k viacerým múzeám alebo ruinám samotného hradu.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images
Zdroj: David

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa