Neapol – mesto farieb, futbalu a tajomného podzemného sveta

2019-03-19 12:00:00 |   |    | 

Keď sa povie Neapol, našincovi sa v hlave hneď prehrajú spomienky na bohatú kariéru Mareka Hamšíka v miestnom futbalovom klube. Slovákov tam majú vďaka nášmu hráčovi vo veľkej obľube a ako turisti budete u nich o to srdečnejšie vítaní. Či sa tam vyberiete na zápas, alebo skúmať spletité uličky mesta v tieni sopky Vezuv a ochutnávať tunajšie delikatesy, k dispozícii máte dve priame letecké linky z Viedne alebo z Budapešti.



 

Katakomby San Gennaro

Niekedy je svet v podzemí ešte zaujímavejší ako to, čo nájdete v uliciach miest. Tajné priestory a dlhé chodby slúžili v minulosti bývalým obyvateľom ako úkryty pred nepriateľmi, na pochovávanie blízkych, ale aj ako tajné cesty, kde sa stretávali tí, ktorí nechceli byť spolu videní. V Neapole sa ešte aj v súčasnosti nachádza až desať katakomb. Najznámejšia z nich je pomenovaná po svätom Gennarovi. Pochádza z 2. storočia a pozostáva z dvoch poschodí. Na tom spodnom sa nachádza krypta s pozostatkami bývalých biskupov a je tam údajne aj telo patróna Neapolu. Na stenách možno vidieť cenné fresky z obdobia Rímskej ríše. Na druhom poschodí je situované malé múzeum venované svätému Gennarovi a v minulosti sa tam nachádzala aj malá improvizovaná bazilika.

 

Cintorín Fontanelle

Od 17. storočia budovali na okraji mesta veľké pohrebisko, ktoré umiestnili do jaskyne vulkanického pôvodu. Najviac obyvateľov tam pochovali v dvoch obdobiach počas morovej epidémie a neskôr v čase vysokého výskytu cholery. V tých časoch chceli poskytnúť miesto posledného odpočinku aj tým ľuďom, ktorí boli veľmi chudobní a rodiny nemali peniaze na ich pochovanie. Lenže kvôli tomu ich iba ukladali na jednu kopu a neuvádzali tam mená nebožtíkov. Až na konci 19. storočia začali mŕtvych evidovať, aby mali rodiny informácie o tom, kde zostali ich pozostatky. S cintorínom Fontanelle sa úzko prepája aj kultový spolok, ktorý vzdával úctu mŕtvym, pravidelne uctievali lebky bývalých predstaviteľov mesta, umývali ich, udržiavali ich v dobrom stave a robili s nimi rôzne rituály. Toto mystické združenie rozpustili až v roku 1969.

 

Neapolský prístav

Jedno z najobľúbenejších miest v Neapole je prístav, ktorý stále pôsobí ako vystrihnutý z minulosti. Ešte vždy tam kotví veľa plachetníc, ktoré vás vezmú na cestu romantickými časmi vzrušujúcich výprav, ktoré objavovali svet. V súčasnosti je najväčším prístavom v tejto časti Talianska. Nájdete tam viacero lodných spoločností, ktoré vás zoberú na denné výlety na okolité ostrovy. V jeho blízkosti je aj malý heliport, z ktorého lietajú helikoptéry napríklad na Ischiu. Už tradične sa v okolí nachádza niekoľko reštaurácií, ktoré dodávajú tomuto miestu pokojnú prímorskú atmosféru a osobité čaro majú najmä počas pokojných podvečerných hodín. Výhodou je aj to, že prístav sa nachádza skutočne neďaleko centra mesta, konkrétne blízko Radničného (Piazza Municipio) a Garibaldiho námestia (Piazza Garibaldi).

 

Kráľovský palác

V Neapole nenájdete žiaden veľký hrad, jeho dominantou je ale pôsobivý kráľovský palác, ktorý púta pozornosť už od samotného príchodu. Ten zaujme svojou fasádou, na ktorej sa nachádza dvanásť sôch bývalých panovníkov, ktorí pochádzali z tohto mesta. Po vstupe do jeho priestorov najviac upúta majestátne schodisko. Viacero miestností zachovali v pôvodnom stave. Tie majú bohaté zdobenie a sú prejavom typickej talianskej pompéznosti. Nachádza sa tam veľa zlatých detailov, ktoré demonštrujú majetnosť bývalých majiteľov. Priamo na palác je napojená aj budova mestskej opery, ktorá je najstaršou stále funkčnou takouto stavbou v Európe. Má bohaté freskové zdobenie a hlavná sála pozostáva z piatich poschodí s lóžami.

 

Castel dell`Ovo

Najstarší hrad v Neapole má síce skromnejšiu architektúru, ale pre mesto má o to väčší význam. Podľa legendy totiž pod jeho základy položil Vergílius vajce, ktoré má chrániť celý jeho milovaný kraj. Popri tom vyriekol, že Neapol bude v bezpečí len dovtedy, pokiaľ bude toto vajce neporušené. Preto i keď sa v centre zničilo mnoho iných stavieb, hrad zostal celý a chránili ho viac ako samotný palác. V súčasnosti sa v jeho priestoroch nachádza etnologické múzeum.

 

Neapolská katedrála

Pôvodnú budovu postavili v 13. storočí, lenže tú kompletne poškodilo zemetrasenie, ktoré oblasť zasiahlo o dve storočia neskôr. Z celej katedrály sa podarilo uchovať jedine vstupnú bránu, ktorú potom zakomponovali do novostavby. V kostole sa nachádzajú pozostatky duchovného, ktorý zomrel na začiatku 4. storočia v mene viery. Keďže ho pred smrťou mučili, označili ho za svätca a časť jeho krvi uchovali v priestoroch tohto kostola. Tej pripisujú viaceré zázračné schopnosti a každoročne v septembri usporadúvajú duchovný festival, počas ktorého sa k nej modlia.

 

Pizza, ktorú miluje aj pápež

Možno ani netušíte, že Neapol je domovom najznámejšej pizzy Margharita. V jej originálnej verzii sa robí z paradajok, ktoré boli pestované na vulkanickej pôde v okolí mesta. Tú posypú originálnou mozzarellou z byvolieho mlieka a čerstvými lístkami bazalky. Najznámejším podnikom je pizzéria Sorbillo. Jej majiteľ je synom majstra kuchára, ktorý pochádzal z 21 detí a všetci jeho súrodenci sa taktiež zapodievali prípravou a predajom tohto obľúbeného talianskeho jedla. Od nich získal tajný recept, ktorým sa preslávil nielen v meste, ale aj po celom svete. Jeho pizzu miluje aj pápež František a počas hlavnej sezóny musíte na ňu čakať v rade aj vyše hodiny.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa