Ľudia za nimi jazdia cez celý svet, my ich máme na skok: TOP 10 atrakcií vo Viedni

2019-04-10 12:00:00 |   |    | 

Úprimne si priznajte. Viedeň máme takpovediac pod nosom, ale aj tak na ňu neprávom zabúdame. Radšej tam chodíme na nákupy alebo prechádzky v centre a ich pamiatky si nechávame v zálohe na čas, keď nebudeme cestovať do vzdialenejších krajín. Pritom aj tam sa nachádza množstvo zaujímavostí, ktoré by nemali ujsť vašej pozornosti.



 

1. Schönbrunn

Hlavnou atrakciou Viedne je zámok Schönbrunn. Vďačiť zaň môžeme cisárovi Leopoldovi, ktorý tam v 17. storočí najprv postavil park a k nemu neskôr pridal lovecký zámoček. Ten sa rozrástol do rozsiahleho paláca a susedných budov, ktoré majú dokopy úctyhodných 1400 izieb. V súčasnosti si môžete pozrieť len 40 z nich, ktoré sú prístupné počas veľkého okruhu. Ostatné nie sú zrekonštruované, alebo slúžia na administratívne účely. Súčasťou areálu je obrovský park, v ktorom sa počas leta koná koncert viedenskej filharmónie.

 

2. Belvedér

Ďalšou zaujímavou historickou pamiatkou je Belvedér, ktorý sa delí na vrchný a spodný palác. V tom vrchnom sa nachádza majestátne vstupné schodisko a jednotlivé miestnosti sú bohato zdobené vzácnymi freskami. Jedným z hitov prehliadky je mramorová miestnosť. V spodnom paláci je zase kolekcia historických sôch a taktiež sú tam viaceré cenné nástenné maľby. V zámku sa nachádza aj rozsiahla galéria. Jej najvzácnejším exponátom je obraz Bozk od Gustava Klimta. Aj v tomto prípade si rezervujte čas na prechádzku v tunajšom nádhernom parku.

 

3. Hofburg

Tretím vzácnym palácom je Hofburg, ktorý bol po dlhé roky hlavným sídlom Habsburgovcov a v súčasnosti slúži rakúskemu prezidentovi. Celý komplex pozostáva z viacerých budov, ktoré majú dokopy 2600 miestností. K najnavštevovanejším miestam patrí múzeum venované obľúbenej cisárovnej Sissi. Okrem toho môžete navštíviť Národnú knižnicu, pozrieť si zbierku strieborných exponátov a apartmány, ktoré v minulosti patrili panovníkom.

 

4. ZOO Schönbrunn

Tunajšia ZOO patrí k najstarším v Európe. Nájdete ju v rámci areálu zámku Schönbrunn, podľa ktorého dostala pomenovanie. V súčasnosti sa tam nachádza vyše 750 druhov zvierat. Najvzácnejšia a jedna z najobľúbenejších je panda, ktorej sa pred troma rokmi narodili dve mláďatá. Ďalšou zaujímavosťou je púštny pavilón, ktorý imituje podmienky, aké majú zvieratá na Madagaskare. Po zámockom parku premáva vyhliadkový vlak, ktorý vás zavedie ku všetkým atrakciám v tejto rozsiahlej záhrade a jednu zo zastávok má aj pri ZOO. Pred vstupom si zistite časy kŕmenia jednotlivých zverov, ktoré patria k ďalším zaujímavostiam.

 

5. Práter

Práter patril v minulosti monarchii a používali ho len na súkromné účely. Až cisár Jozef II. ho sprístupnil verejnosti a postupne tam vybudovali zábavný park plný zaujímavých atrakcií. Väčšina kolotočov má retro charakter, ale nájdete tam už aj viaceré nové adrenalínové zábavky. Vstup do parku je bezplatný, platíte len za jednotlivé atrakcie. Po celom areáli sa pohybuje detský vláčik, ktorý deťom ukáže Práter a jeho jednotlivé zaujímavosti.

 

6. Viedenské kolo

Súčasťou tohto zábavného parku je jedna z mestských dominánt Viedenské kolo. Postavili ho v roku 1897 a je jeho prvou a najstaršou atrakciou. Vysoké je 65 metrov a ukáže vám nádhernú vyhliadku na mesto. V jednej z kabínok navyše ponúkajú romantické prekvapenie – je totiž premenená na malú reštauráciu, v ktorej si môžete objednať spoločné raňajky, posedenie pri káve a zákuskoch alebo večeru pri sviečkach. Takéhoto posedenia sa môžu zúčastniť maximálne štyria ľudia a jedna jazda trvá v závislosti od objednaného občerstvenia minimálne pol hodinu.

 

7. Dom motýľov

Priamo v centre Viedne sa nachádza atrakcia, ktorú milujú najmä rodiny s deťmi. Dom motýľov je premenený na exotickú záhradu, v ktorej sa nachádza 40 druhov tohto hmyzu. Motýle pochádzajú zo všetkých kútov sveta a nechýbajú ani krásne pestré typy z tropických krajín. Netradičnú výstavu motýľov nájdete v areáli Hofburgu.

 

8. Viedenská opera

Tunajšia filharmónia patrí k najuznávanejším v celej Európe. Jej najobľúbenejším vystúpením je novoročný koncert, ktorý pravidelne vysielajú naživo vo viacerých krajinách vo svete. Samotná historická budova pochádza z roku 1869, ale ešte predtým sa tam nachádzala pôvodná stavba, v ktorej sa už od 17. storočia hralo divadlo, opera, hudobné a divadelné predstavenia. V súčasnosti ponúkajú turistom aj prehliadky, ktoré sa organizujú v čase, keď nie sú naplánované žiadne predstavenia. Ak sa chcete pozrieť na nejaké konkrétne vystúpenie, tak si v závislosti od jeho atraktívnosti musíte v niektorých prípadoch rezervovať lístky pár týždňov vopred.

 

9. Katedrála sv. Štefana

Známy Stephansdom sídli priamo v srdci historického centra. Pôvodný kostol stál na rovnakom mieste už v 12. storočí, neskôr ho prestavali na túto výnimočnú gotickú katedrálu. Tá je verejnosti prístupná zadarmo, priplatiť si môžete prehliadku so sprievodcom a za vstup do katakomb. Turistom ponúkajú tiež vyhliadku z vrcholku jednej veže. Jej návšteva je aj súčasťou nočných prehliadok, počas ktorých uvidíte katedrálu v inej atmosfére.

 

10. Hundertwasserhaus

Viedeň nie je známa len vzácnymi dobovými stavbami, ale návštevníkom ponúka aj jeden vzácny architektonický skvost, ktorý dokončili v roku 1985. Jej autorom je charizmatický architekt Friedensreich Hundertwasser, ktorý túžil vytvoriť dom, ktorý by sa vymykal všetkým pravidlám. Vďaka tomu je každá z línií odlišná a vytvára tak pestrú avantgardu stavbu.

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa