Dovolenka na Cypre: Larnaka je jednou z najlepších možností

2020-04-24 12:00:00 |   |    | 

Cyprus sa v ostatných dvoch rokoch stal medzi slovenskými cestovateľmi veľkým dovolenkovým hitom. Ponúka nové nepoznané miesta, nádherné pláže s priezračnou vodou, vynikajúce služby podobné tým v Turecku a k tomu ešte aj zaujímavú kultúru s viacerými vzácnymi pamiatkami. To všetko nájdete aj v metropole ostrova, meste Larnaka.



 

 

Agios Lazaros

V centre Larnaky sa nachádza ortodoxný kostol z 9. storočia, s ktorým sa spája zaujímavá legenda. Práve tam sú údajne uložené pozostatky Lazara, ktorý bol bratom Márie a Marty. Pár dní po smrti ho Ježiš oživil a on po zmŕtvychvstaní odišiel do Larnaky. Tam nasledujúcich 30 rokov pôsobil ako biskup a keď zomrel, pochovali ho v blízkosti pobrežia, kde bola vtedy nádherná lúka s výhľadom na more. V 9. storočí sa rozhodol cisár Lev VI. práve na tomto mieste postaviť prvý kostol, aby tak Lazarovi vzdal úctu. Počas 17. storočia prešla stavba výraznou rekonštrukciou, ktorá dala chrámu jeho súčasnú podobu. Hlavná časť je bohato zdobená nástennými maľbami a nachádza sa tam aj vzácna podobizeň Panny Márie.

 

Hala Sultan Tekke

Larnaka je jedným z miest, kde dokážu na malej ploche existovať kresťania aj moslimovia. Svedectvom toho je ďalšia významná pamiatka v podobe mešity Hala Sultan Tekke, ktorá sa nachádza neďaleko centra. Na tomto mieste v minulosti bola hrobka Mohamedovej dojky, ktorá nešťastne spadla z osla a smrteľne sa zranila. V 19. storočí tam vybudovali mešitu, ktorá sa stala na Cypre jedným z najvýznamnejších pútnických miest. Interiér je skromný a dominujú mu výrazné farebné koberce. Ten zelenej farby je rozprestretý priamo nad hrobom Umm Haram. Práve tam sa chodia veriaci modliť a vzdávať jej úctu.

 

Soľné jazero

Prírodnou zaujímavosťou Larnaky je Soľné jazero, ktoré je lepšie viditeľné mimo hlavnej sezóny. Počas horúcich letných mesiacov sa totiž jeho voda vyparí a zostanú po ňom iba biele stopy na pôde a pár malých jazierok. Priamo vedľa neho sa nachádza aj mešita Hala Sultan Tekke a z centra mesta tam vedie príjemný vychádzkový chodník. Keď sa na jeseň opäť objaví voda v jazere, vrátia sa aj kŕdle plameniakov, ktoré tam majú vhodné podmienky pre život. Vtedy sa jazero stáva najfotografovanejším miestom v Larnake.

 

Kláštor Stavrovouni

Stavrovouni je najstaršou stavbou na ostrove. Podľa legendy sa tam skrýva jedna z najvzácnejších relikvií. Svätá Helena po príchode na Cyprus so sebou priniesla ako dar kúsok kríža, na ktorom ukrižovali Ježiša. Ten zakomponovali do nového strieborného artefaktu, ktorý je vysoký 1,2 metra. Samotný kláštor až dodnes zachováva veľmi prísne pravidlá. Zatiaľ čo mužskí návštevníci majú voľný vstup do akýchkoľvek priestorov a môžu si pozrieť aj spomínaný kúsok relikvie, ženy sa dostanú len do malej kaplnky, do ostatných miestností už nemôžu vstúpiť. Kláštor sa nachádza v peknom pohorí a vedie k nemu stredne náročná turistická vychádzka.

 

Hrad Larnaka

V 14. storočí postavili v Larnake pevnosť, ktorá mala chrániť prístav a vstup do mesta pred nájazdmi nepriateľov. Od 19. storočia sa už využívala ako väznica a neskôr ako policajná stanica. V roku 1948 postavili novú budovu rovno oproti hradu, kam sa presťahovali aj strážcovia zákona. Po veľkej rekonštrukcii nakoniec otvorili v týchto priestoroch historické múzeum, kde vystavujú viaceré vykopávky z ostrova, ale aj vzácnosti, ktoré objavili pri prerábaní tohto objektu. Krásne nádvorie sa počas leta využíva na organizovanie rôznych festivalov a podujatí.

 

Lefkara

Pokiaľ máte radi staré historické mestečká, mali by ste zájsť do Lefkary, kam vedie viacero fakultatívnych výletov. Na prvý pohľad vás zaujme štvrťami plnými starých kamenných domčekov a lokalít s farebnými fasádami, ktoré nadväzujú na ortodoxnú kultúru. Najväčšou atrakciou tohto mesta je lekfarská čipka, ktorú tam v minulosti kúpil aj Leonardo da Vinci a použil ju na výzdobu oltára v milánskej katedrále.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa