Spoznajte metropolu Belgicka: TOP 10 atrakcií v Bruseli

2019-06-06 12:00:00 |   |    | 

Nech sa do Bruselu vyberiete v ktorúkoľvek časť roka, neurobíte tým žiadnu chybu. Na jar vonia vďaka rozkvitnutým kvetom, v lete ponúka oproti iným horúcim lokalitám príjemnejšiu klímu, na jeseň je ideálny na poznávacie zájazdy a v zime vás už priláka na vianočné trhy. Popri skúmaní jeho krásnych uličiek nevynechajte ani týchto desať najzaujímavejších atrakcií.



 

1. Grote Markt

Hlavné bruselské námestie je povinnou zastávkou všetkých turistov. Dominujú mu budovy v barokovom štýle, ktoré sa podarilo uchovať vo vynikajúcom stave. To dodáva centru dobovú atmosféru a kedykoľvek vás prenesie v čase do minulosti. Námestie je olemované viacerými zaujímavými budovami ako napríklad mestskou radnicou a fantastickými čokoládovňami s domácimi pralinkami. Grote Markt je zároveň miestom, kde každoročne rozprestierajú veľký kvetinový koberec z niekoľkých tisícov kvetov. Túto zaujímavú akciu organizujú v polovici augusta a vždy na nej pracuje okolo stovka dobrovoľníkov.

 

2. Cikajúci chlapec

Provokatívna fontána sa už stala nezameniteľným symbolom tohto mesta. Soška cikajúceho chlapca pochádza zo 14. storočia a dodnes sa nepozná jej pravý pôvod. Domáci obyvatelia obľubujú legendu, podľa ktorej jedno dieťa práve týmto činom zachránilo mesto pred obrovským požiarom. Sošku niekedy prezývajú aj najstarším Bruselčanom. Počas jej éry ju viackrát obnovovali, táto aktuálna pochádza zo 17. storočia. I ju sa pokúsili niekoľkokrát ukradnúť, ale našťastie sa vždy podarilo vrátiť ich milovanú atrakciu na svoje miesto.

 

3. Atómium

Futuristicky pôsobiaca stavba pozostáva z deviatich gúľ a tyčiek, ktoré ich vzájomne prepájajú. Tie sú v skutočnosti zväčšeninou základnej zložky železa. Atómium postavili v roku 1958 a jeho autorom je André Waterkeyn. Vysoké je vyše sto metrov a svojou mohutnosťou nám má stále pripomínať, ako je pre nás veda dôležitá. Jednotlivé gule pozostávajú z dvoch poschodí a v tyčkách sa nachádzajú eskalátory, ktoré prepájajú všetky jeho súčasti. V súčasnosti sú sprístupnené len tie na nižších poschodiach, kde sa nachádza výstava a luxusná reštaurácia.

 

4. Radnica

Táto nádherná budova v centre pochádza zo začiatku 15. storočia. Počas dejín bola neľahko skúšaná, pretože musela čeliť bombardovaniu a neskôr veľká časť z nej vyhorela. Kvôli tomu sa rozhodli odstrániť z priečelia sochy významných osobností a svätcov, ktorí boli nejakým spôsobom prepojení s Bruselom a tie radšej umiestnili v priľahlom múzeu. Na fasádu nechali vyrobiť kópie, ktoré sa neskôr ľahšie renovovali. Na vrcholku veže sa vyníma päť metrov vysoká socha archanjela Michala, ktorý mal chrániť všetkých obyvateľov mesta.

 

5. Mini Európa

V blízkosti Atómia sa nachádza ďalšia dôležitá atrakcia v podobe Mini Európy. V tomto zábavnom parku nájdete zmenšeniny zaujímavých budov z celého starého kontinentu. Niektoré z 350 rozličných stavieb sú menšie ako dospelý človek, iné sú výraznejšie, aby tak prezentovali aj význam týchto pamiatok. V parku majú najväčšie zastúpenie atrakcie z Belgicka a dôkladne si môžete pozrieť aj niektoré bruselské zaujímavosti. Slovensko má jedného zástupcu v podobe bratislavského Modrého kostolíka.

 

6. Hortove secesné stavby

Brusel má významnú pozíciu aj na mape secesných miest. Stal sa totiž domovom belgického rodáka Victora Hortu, ktorý mestu vtlačil nezabudnuteľnú pečať. Jednou z hlavných stavieb je hotel Tassel, ktorý sa využíva ako prototyp tohto štýlu architektúry. Okrem toho môžete prácu tohto architekta vidieť na mnohých iných súkromných aj verejných stavbách a jeho fanúšikovia nevynechajú ani múzeum venované Hortovmu životu a dielu.

 

7. Kráľovský palác

Belgická kráľovská rodina sa teší vo svojej rodnej krajine veľkej obľube. Preto keď je počas letných mesiacov otvorený ich bruselský palác, pravidelne tam spolu s turistami smeruje aj množstvo domácich obyvateľov. Priestory paláca sa využívajú len na oficiálne účely, ale svoj súkromný domov majú monarchovia v Laekene. Jednotlivé miestnosti sú honosne zdobené a vrcholom prehliadky je veľká mozaika z drobných farebných kamienkov.

 

8. MIMA

Galérie umenia nemusia byť iba nudnou prehliadkou historických obrazov. Bruselská MIMA sa špecializuje na moderné umenie, ktoré ponúka v mimoriadne atraktívnej podobe. Toto rodinné múzeum otvorili v roku 2016, aby v ňom prezentovali diela, ktoré tvoria mileniáni. Výstavu umiestnili v zaujímavej historickej budove bývalého pivovaru. Vidieť tam môžete napríklad rôzne grafity, subkultúru, ale aj umenie v digitálnej podobe.

 

9. Mont des Arts

Len tri roky stačili na to, aby si Belgičania vytvorili svoju kultúrnu mekku priamo v centre ich hlavného mesta. Tá sa rozprestiera od kráľovského paláca až po námestie de l`Albertine. Na Mont des Arts nájdete okrem krásnej vyhliadky na hlavné pamiatky aj najväčšiu knižnicu v krajine, moderné komplexy s múzeami, protestantský kostol a dôležitým bodom návštevy je rozsiahly park s krásnymi záhonmi kvetov.

 

10. Notre Dame du Sablon

Kostol pochádzajúci z prelomu 15. a 16. storočia je najlepšie zachovanou belgickou pamiatkou v neskorogotickom štýle. Notre Dame du Sablon nahradil pôvodne malú nenápadnú kaplnku. Členitej budove dominujú vysoké okná s farebnou vitrážou. Tá krásne vynikne počas slnečných dní, keď zrazu kostol hrá všetkými odtieňmi pestrej palety a vytvára originálne prírodné divadlo. V minulosti sa tam nachádzala vzácna socha Panny Márie, ktorá mala údajne liečivé schopnosti. No práve kvôli tomu ju jeden manželský pár ukradol a speňažil ju v zahraničí.

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa