Chorvátsky Zadar: Dovolenkovali sme v meste, kde nuda nehrozí

2019-08-08 00:00:01 |   |    | 

Zadar (Iadera, Idassa, Diadora, Zara), do roku 1944 súčasť Talianska a dnes centrum zadarskej župy a brána do severnej Dalmácie, ktorá srdečne víta turistov z celého sveta. Či je však na nich aj dobre pripravená, to sme preskúmali minulé leto.



 

Doprava

Zadar sme si vybrali kvôli polohe a pre jeho historické bohatstvo. Z dôvodu zápch a každoročne sa zvyšujúcej ceny cestarine (mýta) sme sem cestovali známou linkou z Bratislavy. Cesta síce trvala asi 12 hodín, ale treba povedať, že Chorváti sa polepšili. Šoféri hovorili engleski (anglicky), pri nástupe sme dostali aj račun (doklad o zaplatení) a všeobecne bol badateľný systém v preprave. Cestovalo sa teda príjemne. Pri príchode na autobusni kolodvor (autobusovú stanicu) sa na nás síce vrhli taxikári s vetoou „Trebate li taxi? Do you need taxi?“ (Potrebujete taxík?), ale nebol problém ich odbiť. Napokon sme jedného z nich aj využili na dopravenie sa do nášho ubytovania a zjednali troška nižšiu cenu, ako nám núkal predchádzajúci.

 

Ubytovanie

Ubytovali sme sa v klasickom apartmánovom dome v okrajovej časti mesta medzi Donjim Brigom a Puntamikou u tety Ankice a uja Iva, ktorí by nám, ako je tu zvykom, boli dali aj to posledné. Ubytovanie bolo veľmi pekné, čisté a vkusné s dostatkom parkovacích miest. V okolí pár reštaurácií, pekara (pekáreň s výbornými krafnami,, teda šiškami), lunapark, suvenirnica, mjenjačnica aj turističke informacije (pekáreň, obchod so suvenírmi, zmenáreň). Prirodzene po 12 hodinách v autobuse nás najviac zaujímalo, kde je najbližšia pláž. Cesta k nej trvala asi 10 minút pokojnou chôdzou pomedzi množstvo podobných apartmánových domov so záhradkami, z ktorých sa na nás dívali palme, smokve, masline, šljive (palmy, figy, olivy, slivky) a všeličo iné pod zub. Našli sme dokonca aj kiwi. Celou cestou a celý pobyt nás sprevádzal zvuk cikád, bez ktorého sa dovolenku pri mori ani nedá predstaviť.

 

More

Prvý dojem z mora bol veľmi zmiešaný. Málo miesta, veľa ľudí, oddelená spoplatnená časť. Miestami nie veľmi čistá voda. Niekde dno a pláž vysypané pieskom, inde nie. Problémom mora v Zadare je, že na jeho dne sú pomerne veľké kamene, ktoré sťažujú prístup, aj keď máte obuv do vody. Práve z tohto dôvodu Chorvátom napadlo nasypať do vody na niektorých miestach trocha piesku. Je potom už len na vás, aké miesto si nájdete pre seba. My sme sa na tom našom niekedy ani veľmi nepomestili, ale to je čaro družnej atmosféry na chorvátskej pláži. V okolí sa samozrejme nachádzali restorani, kafići, market (reštaurácie, kaviarne, obchod). V stánku sa dal kúpiť burek (Burek = jedlo z lístkového cesta plnené väčšinou mäsom, syrom, špenátom atď .) a sladoled (zmrzlina). Beach boy vám za poplatok požičal aj ležaljku (lehátko).

 

Pamiatky

Historické centrum mesta je od pláže vzdialené asi tri kilometre, pravidelne tam jazdí autobus. Lístok sa kupuje u vodiča alebo v kiosku. Povratna karta (spiatočný lístok) stojí 16 kún a karta za jedno putovanje (jednosmerný lístok) 10 kún. Autobusy sú moderné a klimatizované a asi za 10 minút vás vysadia v blízkosti centra. Architektúrou Zadar pripomína Taliansko a má tradičnú stredomorskú atmosféru. Úžasné na ňom je, že je plné života a stretnete tu celý svet. Zadar je výnimočný vďaka dvom atrakciám – Morske orgulje (Morský organ) a Pozdrav suncu (Pozdrav slnku) - obe od Nikolu Bašića. Okrem nich je tu množstvo rôznych pamätihodností, o ktorých ani nemusíte čítať, lebo dav vás k nim sám zavedie.

 

Nočný život

Alfred Hitchcock povedal, že najkrajší západ slnka je práve v Zadare a najviac si ho užijete, ak vyjdete do zvonika (zvonice). Odtiaľ najskôr uvidíte, ako zlatisté lúče slnka postupne hladia celé mesto, až pomaly zmiznú. Na chvíľu sa zatrbliecu na morskej hladine a potom ospalé slniečko pohltia vody Jadranu. Po večeroch hrá hudba, stánky voňajú jedlom, deti sa môžu povoziť na koníkoch a poníkoch, môžete si pozrieť predstavenia pouličných akrobatov, kúpiť si výlet loďou na najbližší ostrov alebo si vychutnajte tunajší likér Maraschino v jednom z množstva barov. V Zadare sa určite nikto nudiť nebude.

Nezáleží na tom, či ste sa prišli len okúpať, alebo si chcete pozrieť pamiatky a dozvedieť sa niečo o histórii, kochať sa v pokoji panenskou prírodou okolitých ostrovov, prípadne budete radšej vymetať bary a diskotéky. Toto mesto má takú širokú ponuku, že nesklame nikoho. Počas viac ako 3500-ročnej existencie bolo už niekoľkokrát zničené. no vždy sa zo svojich rán vyliečilo a pozviechalo. Vôbec teda nevadí, ak ste nestihli ten dnešný západ slnka, lebo Zadar je tu aj zajtra, aj pozajtra a aj potom. Opäť sa zdvihne z popola a bude väčší, silnejší, krajší a živší.

Text: Miroslava Katonová / A-trips

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa