Nemecký Wiesbaden – kúpele, kde sa liečil Dostojevskij aj čelní nacisti

2019-05-26 00:00:01 |   |    | 

Mesto Wiesbaden patrí k najnavštevovanejším lokalitám v Hesensku. Známe je vďaka kúpeľnej histórii. Priamo v centre sa nachádza 26 termálnych prameňov. Pomáha pri problémoch pohybového ústrojenstva, ale môžete ju aj piť, keďže zlepšuje trávenie. Má silný sírový zápach. V minulosti malo významnú spoločenskú funkciu a dovolenku tam trávil každý, kto v Európe niečo znamenal.



 

Zachránil ho chybný výpočet

Tak ako iné mestá súčasného Hesenska, aj Wiesbaden sa počas vojny zmietal v problémoch. Neušetrilo ho ani to, že i v tomto čase bol veľmi populárny a svoje vojnové zranenia tam chodievali liečiť čelní nacistickí predstavitelia. Keď musel blízky Frankfurt nad Mohanom čeliť veľkej paľbe, nasledovať mal aj Wiesbaden. Akoby zázrakom sa im však podarilo ušetriť tie najvzácnejšie budovy v centre mesta. Zachránila ich totiž chyba jedného z veliteľov, ktorý zadal vojakom nesprávne údaje a kvôli tomu bombardovali iba predmestia s malými súkromnými domami, ale nie historické klenoty z čias od 17. storočia. Práve vďaka tomu má Wiesbaden ako jedno z mála nemeckých miest pôvodné zachované centrum s viacerými dobovými stavbami.

 

Kasíno, ktoré potrápilo Dostojevskeho

Od 18. storočia bolo hlavným centrom spoločenského života námestie s kúpeľným parkom pred Kurhausom. Ten bol postavený v kombinácii neoklasického štýlu a secesie. Jeho významnou súčasťou bolo dobové kasíno, ktoré zrekonštruovali v osemdesiatych rokoch spolu s celou budovou. I v súčasnosti má historický charakter a jeho návšteva vám pripomenie zlatú éru medzivojnových čias. Spája sa s ním niekoľko zaujímavých historiek. Spisovateľ Fiodor Michajlovič Dostojevskij bol kedysi vášnivým hráčom. Keď prišiel do Wiesbadenu na dovolenku so svojou manželkou, hneď v prvý večer si to zamieril do kasína. No keďže nemal svoj deň, prehral tam 3000 rubľov, čo bol ich celý rozpočet na tento výlet. Potom musel chodiť od hotela k hotelu a prosiť o to, aby sa niekto zľutoval a požičal mu. Zrejme práve tento moment bol aj jeho inšpiráciou pre napísanie knihy Hráč. Doteraz najvyššiu výhru v kasíne zinkasoval arabský šejk, ktorý za jeden večer získal až 1 500 000 eur.

 

Výlet lanovkou do viníc

Súčasťou Wiesbadenu je historická pozemná lanovka Nerobergbahn, ktorá pochádza z roku 1888. Tá funguje na princípe tlaku vody, ktorá ju vďaka zmene váhy presúva smerom nahor a naopak. Počas jednej jazdy sa spotrebuje niekoľko tisíc litrov tejto tekutiny, ktorú na konci vypustia do nádrže a opätovne použijú. Na vrchnej stanici sa dostanete k viniciam, odkiaľ máte nádherný výhľad na celé mesto.

 

Ruský kostol ako Tádž Mahal

Vojvoda Adolf z Nassau sa v roku 1844 zamiloval do veľkovojvodkyne Elizabeth, ktorá bola neterou ruského cára. Krátko po svadbe sa rozhodli usadiť vo Wiesbadene, kde sa po prvýkrát stretli. V meste patrili k najzamilovanejším párom, čakal ich však ťažký osud. Keď sa tešili z čakania na ich prvého potomka, zastihla ich veľká tragédia. Počas pôrodu nastali komplikácie a Elizabeth nečakane zomrela. Adolf sa s tým nevedel zmieriť a za svojou milovanou veľmi dlho žialil. Z úcty k nej sa rozhodol postaviť na kopci za mestom kostol v štýle ruských svätostánkov, ktorý mal navždy pripomínať jeho manželku. Kostol preto dnes nazývajú nemeckým Tádž Mahalom a patrí k obľúbeným miestam všetkých zamilovaných ľudí.

 

Bazén s vyhliadkou na mesto

V tejto časti Wiesbadenu sa nachádza aj ďalšiu zaujímavosť. Tou je vonkajší bazén Opelbad, ktorý postavili v roku 1933. Peniaze na jeho výstavbu daroval automobilový magnát Wilhelm von Opel, ktorý toto mesto miloval. Z peňazí svojej nadácie preto investoval značnú časť na vystavanie tohto unikátneho bazénu, ktorý vám počas kúpania ponúka ten najkrajší výhľad na mesto. Samotná stavba je unikátna aj tým, že bola vybudovaná v obľúbenom štýle Bauhaus a predstavuje tak kombináciu elegancie a inovatívnosti. V súčasnosti sa pri ňom nachádza luxusná reštaurácia a bistro.

 

Dobová kaviareň a storočná pralinkáreň

Historické centrum mesta má aj známu nákupnú štvrť, ktorá je plná luxusných butikov. V tejto časti sa nachádza radnica, ktorá je najstaršou zachovanou budovou v meste a wiesbadenská katedrála. Ku kultúre mesta patria aj obľúbené kaviarne. Najstaršia z nich sa volá Maldaner a otvorená bola v roku 1859. Patrí do siete kaviarní s viedenským štýlom servírovania. Ponúkajú tam domáce pralinky, koláče a ochutnať by ste mali aj slávny marcipánovo-čokoládový zákusok, ktorý dodnes pripravujú podľa pôvodného receptu. Kaviareň je zariadená dobovým nábytkom a obsluha nosí retro čierno-biele uniformy. Ďalšou zaujímavosťou je pralinkáreň Kunder s vyše storočnou tradíciou. Pravidelne každý mesiac pridávajú do ponuky nové bonbóny a medzi ich špeciality patrí čokoládka Venušin prsník, ktorá je skombinovaná s čili.

 

Nemecké centrum secesie

V tomto roku otvoria vo Wiesbadene aj najväčšiu a najvýznamnejšiu súkromnú zbierku secesného nábytku a doplnkov. Ferdinand Wolfgang Nees ju zbieral počas štyridsiatich rokov a v súčasnosti obsahuje až 700 vzácnych kúskov. Jej súčasťou sú aj maľby významných európskych umelcov. Vďaka tomu sa Wiesbaden zaradil medzi hlavné centrá secesie v Nemecku.

Viac zaujímavostí z Nemecka nájdete na Germany.travel.

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: David, Wiesbaden

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa