Amsterdam je fascinujúci v každom ročnom období: Toto je jeho TOP 10 atrakcií

2019-05-29 00:00:00 |   |    | 

Metropola Holandska patrí k najcharizmatickejším európskym mestám. Bohatá zmes pamiatok, moderných atrakcií a výbornej gastronómie je pre cestovateľov jasným dôkazom toho, že výlet do Amsterdamu bude pre nich jedným z najlepších zážitkov. Nielen týchto desať zaujímavostí patrí medzi povinné zastávky vašej dovolenky.



 

1. Rijksmuseum

Najdôležitejšie holandské múzeum má vo svojej zbierke neuveriteľných jeden milión rôznych umeleckých diel. Veľká časť z nich je súčasťou stálej výstavy. Samotná budova má vyše 200 miestností a je rajom pre milovníkov kultúry a umenia. Nachádza sa tam niekoľko tisíc vzácnych obrazov od najznámejších holandských maliarov a dôležitou súčasťou prehliadky je aj rozsiahla knižnica.

 

2. Amsterdamské kanály

Charakteristickou súčasťou Amsterdamu je rozsiahla sieť kanálov. Vďaka nim sú ulice zaujímavo prepojené a vytvárajú ilúzie vidieckych častí s peknými parkmi a posedením pri vode. Či sa postavíte na jeden z mostov a užijete si pohľad na pestré budovy v okolí, alebo sa prejdete po jednej z promenád, nevynechajte možnosť užiť si mesto aj z tejto perspektívy. Medzi obľúbené atrakcie patrí tiež plavba na člnoch alebo lodiach, ktoré vás prevedú najmä historickou časťou metropoly Holandska. V meste pretekajú tri hlavné kanály, ktoré spája 1500 mostov.

 

3. Begijnhof

K najnavštevovanejším štvrtiam patrí Begijnhof, ktorý bol v minulosti neprístupný, pretože sa tam nachádzal uzatvorený komplex miestneho mníšskeho rádu. Ten sa riadil svojimi vlastnými pravidlami, ženám síce poskytoval priestor na duchovný rozvoj, ale nenútil ich zostať vo večnom celibáte. Ak v srdci pocítili túžbu stať sa matkami, pokojne sa mohli vydať a odísť odtiaľ. Neskôr im zostala už len jedna kaplnka, v ktorej sa stretávali na bohoslužbách. V súčasnosti sa tam nachádzajú krásne historické domy a menšie parky.

 

4. Dom Anny Frankovej

Slávny príbeh Anny Frankovej podáva svedectvo o ťažkom živote Židov počas 2. svetovej vojny. Jej denník zachytáva obdobie, keď sa musela spolu s rodinou ukrývať pred nacistami. Po niekoľkých týždňoch ich však objavili a odviezli do koncentračného tábora. Annin rodný dom premenili po skončení vojny na múzeum. To je nielen svedectvom jej smutného osudu, ale najmä poukazuje na zverstvá, ktoré sa napáchali v tejto dobe.

 

5. Van Goghovo múzeum

Holandsko je rodnou krajinou fenomenálneho maliara Vincenta van Gogha. V roku 1972 preto v Amsterdame vytvorili múzeum, ktoré je venované jeho práci. Nachádza sa tam 200 dokončených obrazov a množstvo skíc a rozkreslených malieb. Tie pochádzajú zo zbierky jeho rodiny, pričom najviac diel venoval Vincentov brat. Súčasťou výstavy sú aj listy a osobné predmety tohto umelca, ktoré dotvárajú obraz o jeho genialite.

 

6. Vondelpark

V Amsterdame majú niekoľko malých parkov, ktoré ho premieňajú na jedno z najzelenších miest v Európe. Najväčší z nich sa volá Vondel a je plný viacerých príjemných prekvapení. Jeho súčasťou je záhrada ruží, v ktorej uvidíte 70 druhov tohto krásneho kvetu. Je tam taktiež malé jazierko s altánkom a niekoľko sôch, ktoré dotvárajú príjemnú atmosféru. Vondelpark je veľmi obľúbený počas letnej sezóny, keď sa tam konajú open air divadelné predstavenia a koncerty.

 

7. Palác Koninklijk

Holandská kráľovská rodina má v krajine tri paláce. Jeden z nich sa nachádza v Amsterdame. Budova Koninklijk pochádza zo 17. storočia a pôvodne slúžila ako radnica. I v súčasnosti patrí medzi oficiálne reprezentatívne priestory, no veľká časť z nej je zároveň prístupná pre verejnosť. Tieto miestnosti dokumentujú históriu Holandska a zároveň prezentujú prácu tunajších remeselníkov.

 

8. Oude Kerk

Starý kostol alebo Oude Kerk je najstarším chrámom v tejto časti Holandska. Pochádza zo začiatku 14. storočia a neskôr sa stal vzorom pre výstavbu kostolov vo zvyšku krajiny. V nasledujúcich storočiach ho postupne rozširovali a zveľaďovali, vďaka čomu sa stal najkrajšou pamiatkou tohto druhu. Svätostánok sa nachádza v krásnej časti Amsterdamu, kde nájdete jeho najstaršie vysoké domy s farebnými fasádami.

 

9. Filmové múzeum EYE

Filmové múzeum je výnimočné nielen vďaka jedinečnej výstave, ale aj kvôli originálnej budove, ktorá patrí k skvostom modernej architektúry v tomto meste. V archíve sa nachádza 37 000 filmov nielen domácej produkcie, ale aj tých, ktoré boli nakrúcané v Holandsku. Okrem toho tam uvidíte rôzne filmové fotografie, plagáty a knihy, ktoré približujú dejiny kinematografie.

 

10. De Wallen

V iných mestách patria podobné štvrte k tým, ktoré turisti radšej obchádzajú. De Wallen je však v tomto smere výnimkou, pretože ulice „červených svetielok“ s nevestincami a podnikmi s erotickými šou patria k najvzrušujúcejším atrakciám v Amsterdame. Počas dňa púta štvrť pozornosť historickými budovami a v noci sa už zmení na úplne iný svet plný zhýralosti a šteklivých scénok.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Amsterdam Marketing

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa