Solún na vlastnú päsť: Využite priamu linku z Bratislavy a spoznajte pravú tvár Grécka

2019-07-15 12:00:00 |   |    | 

V Grécku kraľujú dovolenkovým destináciám najmä ich ostrovy. Zaujímavou možnosťou je však aj spoznávanie pevninskej časti, kde sa nachádza viac historicky cenných miest a pestré prírodné oblasti. Solún patrí k top favoritom u cestovateľov, ktorí si potrpia na dobré služby, ale aj dostatok možností na vyplnenie voľného času.



 

Dvakrát týždenne a v ideálnych časoch

Do Solúna vás čaká krátky let v trvaní jednej hodiny a päťdesiat minút. Z Bratislavy do Grécka a späť odchádzate v ideálnych časoch, ktoré vám umožnia užiť si viac voľna vo vašej vyvolenej destinácii. Z oboch letísk máte k dispozícii dva lety týždenne. Dostanete sa tam v piatok a v pondelok, vďaka čomu tam môžete stráviť predĺžený víkend. V piatok sa od nás odlieta večer o 21:05, takže na mieste ste aj s časovým posunom pred polnocou. Nemusíte si teda brať žiadne voľno a navyše v pondelok sa ranným letom o 8:45 vrátite už o pol desiatej a v závislosti od vašej pracovnej doby môžete už v tento deň nastúpiť do zamestnania.

Druhá alternatíva vám zase ponúka dlhší pobyt. Do Solúna sa v pondelok od nás odlieta o 10:00 a aj s časovým posunom ste v cieľovej destinácii desať minút pred jednou a poobede už môžete oddychovať na pláži. Naspäť sa odlieta v piatok o 19:50 a v Bratislave pristanete o 20:40, čiže získate celý deň pri pláži a nemusíte odchádzať hneď ráno, ako je to zvykom pri iných destináciách. Cena spiatočnej letenky bez batožín a mimo akcie je okolo 60 eur.

 

Kostol Agios Dimitrios

Jednou z top pamiatok mesta je kostol Agios Dimitrios, ktorý je venovaný svätému Demetriusovi. Podľa legendy totiž na tomto mieste stáli rímske kúpele, kde väznili tohto mučeníka a správali sa k nemu veľmi krutým spôsobom. Preto sa ich neskôr rozhodli zbúrať a postavili tam základy tohto majestátneho kostola, ktorý má zároveň najväčšiu a najzachovalejšiu mozaiku v tejto časti Grécka. Na tej zachytávajú fragmenty zo života spomínaného svätca. Rozlohou patrí k najväčším kostolom v krajine. Má až päť uličiek a ešte aj v súčasnosti sa využíva na svätenie bohoslužieb.

 

Biela veža

Oblasť okolo Solúna je úzko prepojená s dejinami a kultúrou Byzantskej ríše. Múzeum s rôznymi umeleckými dielami z tejto éry je situované v Bielej veži, ktorá sa nachádza priamo na promenáde pri pobreží. V minulosti slúžila ako väzenie a bola súčasťou rozsiahleho obranného opevnenia mesta. Patrila medzi jeho dôležité súčasti, pretože chránila nebezpečnú hranicu s morom, ktorú využívali nepriatelia na útoky. Vrchná časť tohto zaujímavého múzea slúži ako vyhliadka, z ktorej je nádherne vidieť prístav, pobrežie, ale aj časť historického centra.

 

Kostol sv. Georga

Na tomto území Grécka sa kedysi rozprestierala aj Rímska ríša a z tohto obdobia pochádza stavba, ktorá počas svojej histórie menila hneď niekoľkokrát svoj pôvodný účel. Kostol sv. Georga bol kedysi súčasťou veľkého komplexu, ktorý patril Galeriusovi a pôvodne mal slúžiť ako jeho mauzóleum. Po Galeriovej smrti však jeho nasledovník konvertoval na kresťanstvo a budovu premenil na katolícky kostol. To sa však neskôr nepáčilo Turkom, ktorí po vpáde do krajiny z neho urobili mešitu. No práve vďaka týmto zmenám sa podarilo uchovať túto stavbu zo 4. storočia až do súčasnosti. Dominuje jej vysoká kupola a zachovalé nástenné mozaiky.

 

Ladadika

Jeden deň si vyhraďte iba na túlanie sa uličkami historického centra. Veľmi obľúbená je najmä štvrť Ladadika, ktorá je známa pestrými fasádami budov, ozdobenými množstvom kvetináčov s rozkvitnutými kvetmi. Kedysi sa v tejto časti mesta sústreďovali obchodníci s olivovým olejom. Mali tam svoje firmy na spracovanie olív a predajne, v ktorých ponúkali ručne vyrábané domáce produkty. Malí podnikatelia postupne zanikli a do Ladadiky sa presťahovali reštaurácie a bary, ktoré sú obľúbené tak medzi turistami, ako aj medzi domácimi obyvateľmi. Nájdete tam pravé grécke špeciality so živou tradičnou hudbou a ich srdečnou pohostinnosťou.

 

Galeriov oblúk

V čase Galeriovej vlády bol Solún významným prosperujúcim mestom. Tento panovník si tu vybudoval obrovský komplex, kde žil so svojou blízkou rodinou a radcami. V súčasnosti sa okrem rotundy podarilo uchovať už len pár spomienok na tento veľkolepý areál. Jednou z nich je Galeriov oblúk, ktorý kedysi slúžil ako hlavný vstup do mesta. V súčasnosti sa nachádza na pešej zóne a je jedným z obľúbených miest na stretávanie sa a zároveň aj vynikajúcim orientačným bodom v centre. Na jeho pilieroch sa podarilo uchovať dobové vytesané sochy, ktoré odrážajú vtedajší život v meste.

 

Ano Poli

Táto časť mesta je veľmi obľúbená vďaka nádhernej vyhliadke na more a nižšie položené historické centrum. Nachádza sa tam starý pôvodný hrad s citadelou a hradbami. Počas obdobia tureckej nadvlády vzniklo práve na tomto mieste niekoľko fontán, okolo ktorých sú v súčasnosti viaceré oddychové zóny. Počas horúcich letných dní sa dovolenkári presúvajú do Ano Poli na posedenie v podnikoch, pretože v kopcovitej časti mesta je vždy príjemný vánok, ktorý ich osvieži a pomôže im zregenerovať sa.

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Thessaloniki Tourism Organisation/www.thessaloniki.travel

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa