Turecká Antalya – oveľa viac než len mesto, kam priletíte

2019-07-02 12:00:00 |   |    | 

Mnohí turisti, ktorí dovolenkujú na Tureckej riviére, prilietajú Antalye. Väčšina sa z letiska rýchlo ponáhľa do svojho hotela či rezortu, aj samotné mesto ale má čo návštevníkom ponúknuť. Obchody so svetovými značkami, rušné ulice, reštaurácie, ale aj nádherné pláže. Antalya je obrovské moderné mesto, kde však nájdete aj mnoho vzácnych historických pamiatok.



 

Služby

Let do Antalye trvá z Bratislavy iba niečo vyše dvoch hodín, po ktorých sa ocitnete v úplne inom svete. S ubytovaním v živom turistickom centre nie je problém, nachádza sa tu veľa penziónov ahotelov rôznych kategórii. podobene široká je aj ponukla reštauráciaí. Najideálnejší čas na navštívenie tohto mesta je skôr na jeseň alebo na jar, pretože od mája do septembra si tam užijete skutočne tropické horúčavy, ktoré sa šplhajú na 40 stupňov v tieni. Antalya patrí medzi najteplejšie miesta Tureckej riviéry.

 

Historické centrum mesta

Centrum starého mesta sa nazýva Kaleici. Vojsť doňho môžete viacerými vchodmi v stále zachovanom opevnení, tým najštýlovejším je Hadriánova brána z roku 130 n. l. Tá je najvýznamnejšou ulicou v centre Hesapci prepojená s vežou Hidirlik Kulesi. O niečo ďalej sa nachádza mešita Kesik Minare, ktorá bola pôvodne postavená ako rímsky chrám.

Od nej pokračujte príjemnou prechádzkou k Starému prístavu, kde kotvia plachetnice a loďky miestnych rybárov. Môžete sa prejsť až k majáku, ktorý je najfotografovanejším miestom prístavu. Na promenáde nájdete množstvo kaviarní a obchodov. Len niekoľko metrov od mora stojí kamenná mešita Iskele z 19. storočia, do ktorej jmôžu bojsť aj turisti.

V Antalyi sa nachádza aj piate najväčšie akvárium na svete s tunelom, ktorý meria viac ako 130 metrov. Z prírodných krás by ste mali navštíviť okolie riečky Düden, kde sa v náručí nedotknutej prírody  striedajú pokojné úseky s perejami, lagúnami a jaskyňami. K najpôsobivejším miestam  patria dva vodopády Düden – Horný a Dolný, ktorý padá zo 40-metrového travertínového útesu do vôd Stredozemného mora. Pohľad naň si najlepšie vychutnáte z paluby lode počas jedného z výletov, ktoré organizujú priamo z Antalye.

Hlavná nákupná trieda sa nazýva Atatürk bulvár a  nájdete tam skvelé obchody a reštaurácie. Stred cesty zdobia palmy a po chodníkoch sa prechádzajú  stovky turistov. Uličky lemujú obchodíky, kde sa vám domáci obchodníci snažia predať svoj tovar, napríklad "značkovú" spodnú bielizeň, turecké vlajky, oriešky či iné pochutiny.

 

Pláže

Väčšina pláží spĺňa požiadavky náročných turistov s jemným zlatistým pieskom a nádherne teplým a čistým morom. Mnohé z nich sú súkromné a nachádzajú sa tesne za hotelovými rezortmi, nájdete tu však aj verejné pláže. Medzi tie najkrajšie patria podľa hodnotenia turistov Lara, Kaputas, Konyaalti, Cirali a Cakil.

 

Autor: © Zoznam/Natália Bosáková, ako

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa