To najlepšie z metropoly Poľska: 10 TOP miest vo Varšave

2019-09-16 00:00:01 |   |    | 

Varšava prekonala počas 2. svetovej vojny mimoriadne ťažké obdobie. Takmer celé centrum bolo vtedy zbombardované a zostali z neho iba ruiny. Napriek tomu sa Poliaci postarali o to, aby sa postupne stala Varšava tou krásavicou, ktorou bola v minulosti. Priamym leteckým spojením sa tam dostanete z Viedne alebo z Košíc.



 

1. Palác kultúry a vedy

Najznámejšia, ale zároveň aj najkontroverznejšia budova vo Varšave je Palác kultúry a vedy. Ten dostali Poliaci ako dar od Stalina. Od začiatku plnil funkciu viacúčelovej stavby. Nachádzali sa tam obchody, kaviarne, reštaurácie, múzeá, divadlo, bazén a kiná. Dnes v ňom okrem týchto zariadení sídli Poľská akadémia vied. Súčasťou budovy je vyhliadka, z ktorej vidíte na celé centrum mesta. Mnohí domáci obyvatelia však palác nemajú radi. Neustále im pripomína éru komunizmu a Stalinovu krutovládu, preto ho chceli hneď po páde režimu zničiť a viacerí podporujú túto myšlienku dodnes.

_______________________________________________________________________________________________

NÁJDITE UBYTOVANIE VO VARŠAVE

Booking.com_______________________________________________________________________________________________

 

2. Múzeum histórie poľských Židov

Vo Varšave si pripomínajú aj dôležitú časť dejín spojenú s holokaustom. V meste sa nachádzalo veľké židovské geto, odkiaľ odvliekli jeho obyvateľov do koncentračných táborov. Symbolicky sa na tom istom mieste rozhodli o 70 rokov neskôr otvoriť veľké múzeum, ktoré mapuje históriu a spôsob života židovskej komunity v Poľsku a vo veľkej miere sa venuje aj smutným dejinám 2. svetovej vojny.

 

3. Kráľovský zámok

V centre mesta hrdo tróni kráľovský palác, ktorý postavili v 15. storočí. V súčasnosti sa v ňom nachádza umelecké múzeum. Jeho výstavbu inicioval kráľ Zikmund Švédsky, ktorý Varšavu miloval natoľko, že z nej spravil nové hlavné mesto. Dovtedy žili všetci panovníci v Krakove, ale on sa rozhodol sídlo hlavnej moci presťahovať a v tom čase si nechal postaviť aj tento honosný príbytok. Na námestí pred hradom sa vyníma socha tohto panovníka. Zikmund Švédsky v rukách symbolicky drží meč a kríž.

 

4. Historické centrum

Počas náletov v období 2. svetovej vojny najviac utrpelo centrum Varšavy. To bolo kompletne zničené, preto žiadna zo starobylo pôsobiacich budov nie je pôvodná. Po skončení bombardovania sa rozhodli toto miesto zrenovovať na základe maľby talianskeho maliara Canaletta, ktorý ju vytvoril v priebehu 18. storočia. Turisti majú najradšej Tržné námestie, kde sa nachádza socha morskej panny, ktorá symbolicky stráži všetkých obyvateľov.

 

5. Palác Wilanow

Základy tohto paláca postavili v 17. storočí. Keďže je situovaný mimo centra mesta, podarilo sa ho ochrániť pred náletmi lietadiel. Akoby zázrakom zostal takmer neporušený a vďaka tomu je najcennejšou historickou pamiatkou v meste. Pôvodne tam žil poľský kráľ, potom bol dlhé roky majetkom tunajšej rodiny. V paláci sa podarilo uchovať aj množstvo umeleckých diel, ktoré si jeho majitelia skryli pred nemeckými vojakmi. I vďaka tomu sa tam dnes nachádza múzeum s cennými umeleckými a historickými artefaktmi.

 

6. Kúpeľný park

V 17. storočí vytvorili v meste park, ktorý mal slúžiť panstvu na lov zvery. Pôvodne sa v tých miestach nachádzal les, takže vo veľkej miere kopíroval prirodzené podmienky tejto lokality. Kúpeľný park je dnes obľúbeným turistickým miestom. Nachádza sa tam niekoľko pamiatok, krásna botanická záhrada a palác, ktorý sídli priamo pri väčšom jazere. V lete a na začiatku jesene sa tam môžete plaviť na malých člnoch. V týchto miestach často organizujú rôzne veľké podujatia. Obzvlášť obľúbené sú letné koncerty vážnej hudby.

 

7. Ulica Nový svet

Najznámejšia varšavská ulica vedie od kráľovského paláca. V minulosti ju nazývali cestou kráľov, po ktorej prechádzalo panstvo v kočoch do svojho sídla. Ani toto miesto nezostalo v období vojny ušetrené. Počas rozsiahlej renovácie sa však rozhodli dodať mu nový šat. Vymenili starú nepohodlnú dlažbu, postavili tam modernejšie budovy a celej štvrti vdýchli nové čaro. V súčasnosti sa tam nachádza moderná obchodná ulica s viacerými prestížnymi butikmi.

 

8. Kopernikovo vedecké centrum

V hlavnom meste Poľska môžete navštíviť niekoľko zaujímavých múzeí, spomedzi ktorých vyniká Kopernikovo vedecké centrum. To vysvetľuje aj náročné otázky z tohto oboru hravou formou, ktorá je blízka i detským návštevníkom. Prehliadka je rozdelená do viacerých sektorov. Jednotlivé časti sú interaktívne, na niekoľkých miestach robia aj reálne pokusy. Veľmi obľúbené je planetárium, ktoré je súčasťou veľkého komplexu. Kopernikovo vedecké centrum ročne navštívi milión návštevníkov.

 

9. Varšavské múzeum povstania

Poliakom nikdy nechýbala veľká dávka odvahy, čo dokázali aj počas 2. svetovej vojny. Vtedy sa oni sami rozhodli čeliť nacistom, aby tak oslobodili Varšavu ešte pred príchodom Červenej armády. S nepriateľskými vojakmi bojovali dlhé dva mesiace a všetky podstatné informácie o ich hrdinských činoch a priebehu celej akcie sa dozviete v múzeu, ktoré sa podrobne venuje tomuto povstaniu.

 

10. Chopinovo mesto

Varšava dala svetu aj jedného skvelého skladateľa, ktorého práca významne ovplyvnila dejiny svetovej hudby. Frederyk Chopin strávil v hlavnom meste Poľska svoje detstvo a práve tam sa naučil hrať na klavíri. I keď neskôr putoval po viacerých krajinách Európy, jeho milovaná Varšava mu navždy zostala v srdci. Dodnes na neho spomínajú aj jeho krajania, ktorí v meste vybudovali múzeum mapujúce jeho kariéru a v Kúpeľnom parku môžete tomuto majstrovi vzdať hold pri jeho pamätníku.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Warsaw Tourist Office

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa