Metropola Slovinska a jej poklady: TOP 10 miest v Ľubľane, ktoré musíte vidieť

2019-08-25 00:00:00 |   |    | 

Hlavné mesto Slovinska je dynamickou a elegantnou metropolou, ktorá návštevníkom ukáže to najlepšie z pútavých dejín, ale hrdo prezentuje aj svoju modernú tvár. Táto oblasť bola osídlená už v roku 34 pred Kristom a prvé písomné zmienky o samotnej Ľubľane pochádzajú z 12. storočia. Preteká ňou rieka Ľubľanica, ktorá darovala mestu jeho pomenovanie.



 

1. Ľubľanský hrad

Hrad patrí medzi najstaršie zachovalé budovy v meste. Jeho história sa začala písať taktiež v 12. storočí, keď vznikla aj samotná Ľubľana. Z centra sa tam pohodlne dostanete pomocou pozemnej lanovky. Potom sa už môžete rozhodnúť, či vyjdete do jednej z vyhliadkových veží, odkiaľ budete mať najkrajší výhľad na mesto, pôjdete sa pozrieť do niektorej z miestností so zachovalým pôvodným nábytkom alebo sa naučíte niečo nové v múzeu venovanému histórii Slovinska. V Ľubľanskom hrade uvidíte tiež zaujímavú zbierku bábok, ktoré sa kedysi používali na bábkové divadlo. V jeho priestoroch sa nachádza reštaurácia a novinka v podobe únikovej miestnosti, kde si môžete preveriť svoje schopnosti.

 

2. Námestie Prešeren

Hlavným námestím Ľubľany je Prešeren. To je koncipované tak, že sa tam schádzajú všetky dôležité ulice v meste, takže sa zároveň stáva dobrým východiskovým a orientačným bodom na potulky centrom. Ľudia sa tam radi stretávajú na posedení s priateľmi a často tam organizujú rôzne podujatia. V zime sú jeho súčasťou kúzelné vianočné trhy. Námestie dostalo svoje pomenovanie podľa básnika France Prešerena. Jedna z jeho básní sa stala slovami národnej hymny Slovinska.

 

3. Dračí most

Na mieste nového betónového mostu stál kedysi jeho drevený predchodca, ktorý už bol vo veľmi zlom stave. Kvôli tomu sa ho rozhodli zničiť a v priebehu rokov 1900 a 1901 vybudovali nový, ktorý nasledoval trendy secesnej architektúry. Prvým nápadom bolo, že oba jeho konce mali strážiť sochy levov. Potom sa však rozhodli, že naviažu na mestské legendy a inštalujú tam originálnejšie podobizne drakov. Jeden z príbehov hovorí o tom, že Ľubľanu začali stavať na tomto mieste potom, čo jeden z junákov porazil desivého draka. Druhá povesť hovorí o štvorhlavom drakovi, ktorý zabíjal nevinné panny a po ich usmrtení vždy udieral chvostom práve tam, kde sa nachádza súčasný most.

 

4. Trojitý most

Zaujímavý architektonický počin má na svojom konte Jože Plečnik. Ten dostal v rokoch 1929 až 1932 za úlohu nahradiť pôvodný kamenný most. Keďže chcel odľahčiť a zrýchliť dopravu, priniesol špeciálne miesto pre chodcov a ďalšie pre panstvo s kočmi alebo s prvými autami, rozhodol sa ho rozdeliť na tri časti. V súčasnosti je už Trojitý most prístupný len pre chodcov a vďaka svojmu výnimočnému tvaru sa stal obľúbenou atrakciou.

 

5. Kostol Zvestovania

Na hlavnom námestí sa nachádza františkánsky kostol Zvestovania. Ten má výraznú červeno-bielu fasádu, vďaka čomu sa stáva hlavným bodom historického centra. V 17. storočí ho postavil taliansky architekt Francesco Robba. Jeho súčasťou je aj ďalšia budova, v ktorej kedysi sídlil menší kláštor. Má nádherne zdobený oltár a majestátne priečelie, ktoré dopĺňa menšie schodisko.

 

6. Park Tivoli

Najmä domáci obyvatelia milujú park Tivoli, ktorý sa nachádza v širšom centre mesta. Prechádzky pokojnými záhradami ústia až k miestym turistickým trasám, ktoré vás zavedú do okolitej prírody. Súčasťou parku je veľké skleník, v ktorom sa pestujú exotické rastliny, nádherný neoklasický palác v talianskom štýle a barokový zámoček s múzeom súčasného umenia.

 

7. Križanke

V minulosti v priestoroch tejto historickej budovy sídlil kláštor. V roku 1952 sa však v meste konal veľký hudobný festival, na ktorý nenašli žiadne vhodné priestory. Preto významný domáci architekt Jože Plečnik dostal za úlohu premeniť nevyužitú budovu bývalého seminára na modernú outdoorovú koncertnú sieň. Tá sa mala opierať o auru tohto miesta a nemala úplne potlačiť jeho pôvodný charakter. V súčasnosti tam v lete pravidelne organizujú rôzne hudobné vystúpenia a divadelné prestavenia.

 

8. Radnica s fontánou

Medzi najstaršie budovy mesta patrí aj radnica, ktorá sa nachádza v historickom centre. No jej základy neboli v dobrom stave, preto museli stavbu zo 14. storočia kompletne zrenovovať. Vtedy sa rozhodli, že jej vdýchnu trochu talianskeho šarmu a vynovili ju v benátskom štýle. Priamo pred ňou sa nachádza najvýznamnejšia mestská fontána, ktorá pochádza zo 17. storočia. Postavil ju ten istý architekt, ktorý sa podieľal na návrhu františkánskeho kostola.

 

9. Kostol svätého Mikuláša

Na území súčasnej Ľubľany sa pôvodne nachádzali tri chrámy, ktoré však po vpáde Turkov kompletne zničili. Pri novej výstavbe označili ako hlavný svätostánok kostol svätého Mikuláša, ktorý sa vyznačuje bohatou interiérovou freskovou výzdobou. Jeho najzaujímavejšou časťou sú vchodové dvere, na ktorých sa nachádzajú fragmenty z dejín kresťanstva v týchto končinách. Nechýba tam ani spomienka na návštevu pápeža Jána Pavla II. v Slovinsku.

 

10. Metelkova mesto

Ľubľanská verzia dánskej Christianie sa nazýva Metelkova mesto. Pôvodne žili v rakúsko-uhorských ruinách squatteri, neskôr sa táto opustená a strach naháňajúca časť zmenila na kultové umelecké miesto. Nachádzajú sa tam vzácne grafity, malé galérie umenia a v noci tam nájdete najštýlovejšie zábavné podniky. Vyznačuje sa osobitým prístupom k architektúre, kde už v exteriéri vidíte, čo prináša moderné umenie do vnímania sveta.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Slovenian Tourist Board

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa