Dvojtýždňové pobaltské dobrodružstvo: 1. Začíname v Kaliningrade

2019-08-31 00:00:01 |   |    | 

Aj vy už dlho uvažujete o tom, kam vás cesty zavedú na dovolenku tento rok? Ak hľadáte kombináciu urbanturizmu, ľahkej turistiky a čistých pláží, vašou prioritou sú prijateľné ceny a málo turistov, odporúčame si to namieriť do pobaltských krajín! Ak sa vám nechce čakať na spustenie nových nízkonákladových liniek do Rigy a Vilniusu, nechajte sa inšpirovať naším itinerárom, ktorý okrem Litvy, Lotyšska a Estónska zahŕňa aj návštevu Kaliningradskej oblasti, kde sme naše dobrodružstvo odštartovali.



 

Napriek tomu, že sa Kaliningrad do pobaltských krajín bežne nezahŕňa, my sme sa v rámci nášho pobaltského autotripu rozhodli zastaviť sa a poobjavovať, čo ruská exkláva môže zahraničnému turistovi ponúknuť. Kaliningradská oblasť sa totiž nachádza medzi dvomi krajinami Európskej únie, Poľskom a Litvou. Predtým než bola oblasť pripojená k bývalému Sovietskemu zväzu, patrila Rádu nemeckých rytierov a od 13. storočia bola súčasťou Východného Pruska. Vďaka bohatej a pestrej histórii tu dnes môžeme pozorovať mix sovietskej a pruskej kultúry, čo sa odzrkadlilo nielen na obyvateľstve, ale aj na architektúre či kuchyni Kaliningradu. Pozrite sa, koľko zaplatíte za ubytovanie v Kaliningrade.

Náš výlet sme začali rovno na pobreží Baltského mora, kam nás vyhnalo slniečko a horúčavy. Jeho okraj bol z historického hľadiska dôležitou súčasťou takzvanej Jantárovej cesty. Jantár sa pravekými civilizáciami používal najmä na výrobu šperkov a ozdobných predmetov a pripisovala sa mu dokonca až magická sila. Odhaduje sa, že až 90 percent svetových zásob sa nachádza práve v Kaliningradskej oblasti. Jantár z Baltského mora patrí medzi najstaršie a najcennejšie na svete. Ak si okrem suveníru chcete odniesť so sebou aj kus histórie, odporúčame navštíviť Múzeum Jantárového kombinátu v meste Jantarnyj alebo Múzeum jantáru v Kaliningrade.

Dvomi najkrajšími prímorskými mestečkami Kaliningradskej oblasti sú jednoznačne Svetlogorsk a Zelenogradsk. Svetlogorsk, známy aj pod pruským názvom Rauschen, je kúpeľné mestečko, ktoré sa nachádza približne 35 kilometrov od Kaliningradu. Získa si vás svojou malebnou pruskou architektúrou a chutnou prímorskou kuchyňou. Po výdatnom obede na pláži sa do mesta môžete nechať vyviesť žltou retrolanovkou iba za pár rubľov.

Počas prechádzky centrom vám určite neunikne pohľad na symbol mesta - vodárenskú vežu obrastenú brečtanom a tiež známu bronzovú sochu Nymfy nemeckého umelca Hermanna Bracherta.

Zelenogradsk (pruský Cranz) bola pôvodne rybárska dedina, ktorej turistický ruch však neskôr už pod administratívou Sovietskeho zväzu kvôli narastajúcej popularite susedného Svetlogorsku chátral. V súčasnosti je čoraz vyhľadávanejšou oddychovou destináciou bohatých Rusov. Symbolom mesta sa stali mačky, ktoré tu majú vlastnú galériu, semafor, park, domčeky, sochu a dokonca aj automat na krmivo.

Vedeli ste, že slávny filozof Immanuel Kant pochádzal z Königsbergu? Po ňom je v Kaliningrade v súčasnosti pomenovaná univerzita aj múzeum. Kantovu hrobku nájdete vo veľkolepej Kráľoveckej katedrále, ktorá sa nachádza na ostrovčeku v centre mesta. Z ostrova sa mostom dostanete k rozkošnej „Rybárskej dedine“. Takto sa nazýva historicko-etnografický komplex, postavený v štýle predvojnovej pruskej architektúry.

Milovníci námorníctva si prídu na svoje v Múzeu Svetového oceánu, ktoré bolo prvé svojho druhu v Rusku vôbec. Okrem stálej expozícii o morskej flóre, faune, geológii a hydrológii sú k dispozícii aj vedecko-výskumné múzejné lode „Víťaz“, „Kozmonaut Viktor Pacajev“ či ponorka B-413.

Pri spoznávaní Kaliningradu sa môžete zatúlať napríklad k Chrámu Krista Spasiteľa, k Domu Sovietov či Kráľovskej bráne a nezabudnite sa pritom zastaviť na obed v jednej z typických ruských „jedální“. V horúci deň dobre padne studená zeleninová polievka okroška, šašlyk či pelmeni plnené mäsom. Na ulici vám osviežujúci ruský kvas načapuje ruská „babuška“ iba za pár rubľov.

Na ceste do ďalšej krajiny v poradí je povinnou zastávkou Kuršská kosa, piesočný polostrov, o ktorý sa Rusko delí s Litvou. Kuršská kosa ponúka možnosti na prechádzky, turistiku, kúpanie, zaujímavé piesočnaté duny či návštevu tzv. tancujúceho lesa. Pod tým posledným sa skrýva netradičný les so zaujímavo zakrivenými stromami. Dôvodom je pravdepodobne poškodenie ešte malých stromčekov húsenicami, ale takisto sa ľudovo traduje, že les jednoducho nasleduje pohyb piesku.

A čo s vízami? Od 1.7. 2019 si môžu občania Slovenskej republiky (ako aj ďalších 52 krajín, vrátane členských štátov EÚ) vybaviť elektronické víza do Kaliningradskej oblasti na oficiálnej stránke Ministerstva zahraničných vecí Ruskej federácie. Ide o bezplatné jednovstupové e-víza bez potreby pozvánky na maximálny počet 8 dní. Pre viac informácií navštívte stránku: electronic-visa.kdmid.ru/klgd_home_en.html.

 

Autor: © Zoznam/Beáta Hajduová

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Matej Pivarči

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa