To najlepšie z metropoly Švajčiarska: TOP 10 atrakcií v Berne

2019-11-28 12:00:00 |   |    | 

Bern založili na konci 12. storočia a od roku 1848 je metropolou Švajčiarska. Podľa legendy dostal pomenovanie podľa medveďa, ktorého stretol zakladateľ mesta počas lovu. V súčasnosti je súčasťou oficiálnej vlajky a v uliciach mesta nájdete niekoľko odkazov na toto majestátne divoké zviera.



 

1. Historické centrum

Centrum mesta sa rozprestiera okolo rieky Aare. Väčšina budov pochádza z obdobia stredoveku, keď tam žili bohatí mešťania a niekoľko remeselníkov. V súčasnosti tieto domy slúžia stále pôvodnej funkcii, čiže v spodnej časti sa nachádzajú obchody a reštaurácie a hore stále bývajú rodiny, ktoré zdedili tieto byty z generácie na generáciu. Známou pamiatkou Bernu je hodinová veža s mechanickými sochami. Ani tam nechýbajú podobizne medveďov, ktoré odkazujú na symbol mesta. Na vrchnom poschodí veže sa nachádza vyhliadková miestnosť, ku ktorej vedie 130 schodov.

_______________________________________________________________________________________________

NÁJDITE UBYTOVANIE V BERNE

Booking.com_______________________________________________________________________________________________

 

2. Centrum Paula Kleeho

Známym rodákom z Bernu bol maliar Paul Klee. Po jeho smrti venovala umelcova dcéra všetky umelcove diela a majetok mestu. Takýmto spôsobom chcela zabezpečiť, aby sa na jej otca nikdy nezabudlo a aby jeho obrazy potešili aj ostatných ľudí. Mesto potom zadalo projekt architektovi Renzo Pianovi, ktorý mal postaviť budovu pre nové múzeum. Ten sa rozhodol vymyslieť futuristicky pôsobiacu stavbu, ktorá sa stala jedným zo skvostov modernej architektúry. Na výstave uvidíte veľkú časť Kleeho tvorby vrátane skíc a dozviete sa informácie o jeho detstve a súkromnom živote.

 

3. Federálny palác

V centre mesta hrdo tróni federálny palác, ktorý postavili na prelome 19. a 20. storočia. Jeho autorom je architekt Hans Wilhelm Auer. V súčasnosti v tejto budove sídli parlament, napriek tomu je prístupný aj pre verejnosť. Počas dňa organizujú niekoľko prehliadok v rôznych jazykoch. Keď práve majú v parlamente zasadnutie, tak je tour v jeho priestoroch obmedzená len na verejné priestranstvo. Hlavnou atrakciou je časť s vysokou kupolou, ktorá má veľké farebné vitrážové okno.

 

4. Einsteinov dom

Bern bol kedysi veľkým ťahákom pre intelektuálov a významných umelcov. Na dva roky sa tam spolu so svojou rodinou presťahoval aj Albert Einsten, ktorý žil v mestskom dome na ulici Kramgasse. V týchto miestach napísal aj jednu zo svojich dôležitých prác o fyzike. V súčasnosti v jeho prechodnom bydlisku sídli múzeum, ktoré je zariadené v podobnom štýle ako v časoch, keď tam žil Einstein. Dozviete sa tiež niekoľko zaujímavostí z jeho života a kuriozity z jeho pobytu v tomto meste.

 

5. Medvedí park

Veľmi obľúbenou bernskou atrakciou je medvedí park. Ten sa nachádza na brehu rieky Aare a bol založený v roku 1857. V súčasnosti v ňom žije jedna medvedia rodinka, ktorá vracia mesto k jeho koreňom a vzdáva poctu jeho symbolickému ochrancovi. Pre zvieratá vytvorili fantastické podmienky, ktoré vo veľkej miere zodpovedajú ich prirodzenému prostrediu. Rezervácia je obľúbená najmä medzi rodinami s deťmi.

 

6. Katedrála Bern Münster

Bern Münster patrí k stavbám, ktoré sú známe vďaka bohatej výzdobe. Začal sa stavať v 16. storočí, ale úplne ho dokončili až v roku 1893. Katedrále dominuje barokový štýl, ktorý je poznať už pri majestátnom vchode. Nad ním je zobrazená scéna z posledného súdu, na ktorej sú malé podobizne svätcov a ďalších postáv. Katedrála je najvyšším kostolom v meste a v centre jasne vytŕča nad ostatnými budovami.

 

7. Záhrada ruží

I keď tento park nesie pomenovanie Záhrada ruží, v skutočnosti v ňom nájdete aj množstvo iných druhov zaujímavých kvetín. Pôvodne na tomto mieste sídlil cintorín, ktorý začiatkom 20. storočia premenili na otvorený mestský park. Nachádza sa na opačnej strane od centra na jednom z okolitých vŕškov. Okrem krásnej prechádzky sa vám tam naskytne aj nádherný výhľad na historickú časť Bernu. V záhrade je reštaurácia, kaviareň a areál vyhradený na pikniky.

 

8. Mesto fontán

Bern je vo Švajčiarsku známy aj jednou výnimočnosťou. Jeho ulice zdobí vyše sto fontán, ktoré mu dodávajú najmä počas jarných a letných mesiacov príjemnú atmosféru. Najznámejšia sa nachádza priamo na hlavnom námestí pred budovou parlamentu a ostatné sa potom rozprestierajú najmä v historickom centre. Každá z nich je osobitým umeleckým dielom a niektoré patria zároveň aj medzi vzácne pamiatky.

 

9. Gurten

V blízkosti centra sa nachádza kopec Gurten, ktorý je známy vďaka vynikajúcej vyhliadke. Vedie na neho vychádzková trasa, ktorá vás do hodiny privedie až na jeho vrchol. Dostanete sa tam tiež na bicykli a najjednoduchšou možnosťou je vyviezť sa hore pomocou pozemnej lanovky. Z jednej strany kopca budete mať ako na dlani celý Bern a z tej druhej zase uvidíte švajčiarske Alpy.

 

10. Kornhaus

Legendárnou budovou v centre mesta je Kornhaus, ktorý v minulosti slúžil ako skládka obilia. Pôvodne baroková budova pochádza z 18. storočia a v novodobých dejinách ju prerobili na kultúrne centrum mesta. Nachádza sa tam noblesná kaviareň, vináreň a reštaurácia. Vo vrchnej časti je umiestnená mestská knižnica a fórum, kde organizujú diskusie na aktuálne témy.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa