To najlepšie z metropoly Grécka: TOP 10 atrakcií v Aténach

2019-10-18 12:00:00 |   |    | 

Návšteva gréckej metropoly je veľkým zážitkom z hľadiska nadobudnutia nových historických vedomostí, spoznania tejto výnimočnej kultúry, ale aj stretnutia s bezprostrednými a priateľskými ľuďmi. Gro pamiatok tvoria starobylé antické stavby, ktoré predstavujú jeden z dôležitých základov európskych dejín.



 

1. Akropola

Niet lepšej spomienky na antické dejiny a veľkoleposť tejto ríše, ako návšteva aténskej Akropoly. Komplex sa majestátne rozprestiera na vrchu, aby tak boli jeho obyvatelia čo najbližšie k bohom. Ústrednú úlohu zohráva Partenón, pri ktorom sa nachádzajú aj pozostatky ďalších starobylých chrámov. Od vstupnej brány sa v minulosti odvíjali obydlia bohatých občanov a potom prechádzali do zvyšku mesta.

 

2. Národné archeologické múzeum

V okolí Atén sa postupne našlo množstvo vzácnych archeologických nálezov. Tie sa rozhodli vystaviť v národnom múzeu, ktoré v súčasnosti predstavuje najlepšiu zbierku antických predmetov a pozostatkov niektorých budov. Otvorili ho v priebehu 19. storočia a v súčasnosti tam vystavujú už 11 000 kusov exponátov. Môžete si tam pozrieť viacero predmetov, ktoré pochádzajú z obdobia praveku, vzácne sochy, vázy, predmety z každodenného života a dobové dekoratívne umenie.

 

3. Plaka

Rovno pod Akropolou sa nachádza štvrť Plaka, ktorá vás zavedie do čias starého Grécka. Malé domčeky majú pestré farebné fasády, vďaka čomu patria k obľúbeným miestam fotografov. Tiché uličky kontrastujú s ruchom v Aténach a ponúkajú tak nečakanú oázu pokoja. Keď patríte medzi gurmánov, ktorí sa už tešia na chuťovky z gréckej gastronómie, tak sa nachádzate na tom najlepšom mieste. Tunajšie taverny majú veľmi dobrú povesť a stále ponúkajú jedlá varené srdcom a so znamenitou chuťou. V tejto časti sa nachádzajú aj menšie múzeá.

 

4. Agora

V minulosti bola Agora hlavným námestím, kde obyčajní ľudia našli všetko, čo potrebovali k životu. Nachádzalo sa tam veľké trhovisko, administratívne budovy, sídlili tam liečitelia, ale aj zástupcovia zákonodarstva, ktorí dohliadali na život v týchto končinách. Taktiež sa tam stretávali myslitelia, ktorí radi diskutovali o rôznych problémoch. V súčasnosti sa už túto štvrť nepodarilo zachovať v pôvodnom stave. Navštíviť môžete tri hlavné stavby, ktoré odrážajú obraz antickej architektúry. Jednou z nich je Hefaistov chrám, ktorý sa nachádza v peknej prírodnej oblasti.

 

5. Kostol svätých apoštolov

Pri objavovaní pozostatkov Agory museli urobiť úradníci dôležité rozhodnutie. Keď chceli spoznať starovekú časť dejín, museli zbúrať niekoľko historicky mladších budov, ktoré sa nachádzali v tejto lokalite. Ako jeden z mála vtedy prežil Kostol svätých apoštolov, ktorý pochádza z 10. storočia. Ten bol postavený na významnom mieste, kde údajne v minulosti vyvieral posvätný prameň. V interiéri nájdete vzácne nástenné fresky, ktoré vznikli približne v čase výstavby tohto chrámu.

 

6. Námestie Syntagma

Hlavným námestím v Aténach je Syntagma, kde sa nachádza napríklad aj parlament a prezidentský palác. Turisti ho vyhľadávajú najmä kvôli prezidentskej stráži. Evzoni, aké je ich oficiálne pomenovanie, majú na sebe tradičný grécky odev a pri výmene sa striedajú prostredníctvom špeciálneho rituálneho tanca, ktorý niektorí ľudia prirovnávajú k baletu. Toto zaujímavé divadlo sa vždy koná pred hrobkou neznámeho vojaka, ktorému takýmto spôsobom vzdávajú poctu.

 

7. Monastiraki

Pokiaľ chcete zažiť pravú grécku atmosféru plnú rušnej vravy, smiechu a dobrého jedla, vyberte sa do štvrti Monastiraki. Tá je známa aj vďaka blším a klasickým trhom, ktoré sa rozprestierajú vo viacerých budovách. Na svoje si prídete aj pri nakupovaní suvenírov a tradičných gréckych bytových doplnkov, ktoré tam nájdete na každom kroku. Historické budovy sa striedajú s modernými podnikmi, ktoré majú bary na strechách. Z nich máte najlepší výhľad na Akropolu, ktorá krásne vynikne najmä počas noci.

 

8. Diov chrám

Pozostatky najväčšieho antického chrámu ukazujú, aké veľkolepé dielo sa podarilo vybudovať slávnemu sochárovi Feidiasovi. Ten bol autorom 13 metrovej Diovej sochy, ktorú vyrobil zo slonoviny a zlata. Pracoval na nej osem rokov a v dobových zápiskoch ju popisujú ako majestátne dielo obrovskej hodnoty. Keď bola podobizeň tohto boha hotová, museli k nej dostavať chrám, ktorý by ju chránil. Po istom čase však sochu preniesli do Konštantínopolu, kde mesto postihol veľký požiar a toto vzácne dielo navždy zničil.

 

9. Vrch Lycabettus

Nádherná nie je len samotná Akropola, ale aj výhľad na ňu. Ten najlepší získate z vrchu Lycabettus, ktorý sa nachádza priamo oproti nej. Na jeho vrchol sa dostanete autom, lanovkou alebo si môžete urobiť dlhšiu vychádzku. Cestou sa môžete pozrieť aj do malej ortodoxnej kaplnky, ktorá predstavuje typickú grécku sakrálnu architektúru.

 

10. Panathénsky štadión

Začiatky štadiónu postaveného z mramoru sa datujú do 4. storočia pred Kristom. Vtedy tam organizovali gladiátorské súboje v rôznych disciplínach, ktoré môžeme pokladať za predchodcov olympijských hier. Práve na tomto štadióne sa po prvýkrát v roku 1896 konala novodobá verzia tohto významného športového sviatku. Keď sa potom v roku 2004 organizovali olympijské hry opäť v Aténach, na tomto mieste usporiadali finálne časti niektorých disciplín a celú súťaž v lukostreľbe, ktorá nadväzovala na prvé pôvodné podujatia.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images, Thinkstock

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa