To najlepšie z metropoly Islandu: TOP 10 atrakcií v Reykjavíku

2020-02-20 12:00:00 |   |    | 

Vstupnou bránou do magického Islandu je mesto Reykjavík. Tam sa turisti dostanú po prvýkrát do kontaktu s tunajšou kultúrou a spoznávajú čaro tohto ostrova. Medzi jeho hlavnými atrakciami nájdete významné historické pamiatky, architektonické skvosty, ale aj nádherné prírodné miesta, ktoré sú pýchou tejto metropoly.



 

1. Kostol Hallgrímskirkja

Obľúbenou dominantou Reykjavíku je kostol Hallgrímskirkja, ktorý je vďaka vysokej veži dobre viditeľný z mnohých bodov v meste. Jeho výstavbu dokončili v roku 1986. Netradičný exteriér mal byť poctou spisovateľovi Hallgrimurovi Péturssonovi. V interiéri dominuje mohutný organ, ktorý kontrastuje s minimalistickým zdobením. Z kostola si môžete dopriať tú najkrajšiu vyhliadku na mesto. Stačí sa vyviezť výťahom na vrchné poschodie veže a odtiaľ si uvidíte celé centrum aj s okolitým pohorím.

_______________________________________________________________________________________________

NÁJDITE UBYTOVANIE V REYKJAVÍKU

Booking.com_______________________________________________________________________________________________

 

2. Harpa

Koncertná hala Harpa predstavuje modernú tvár islandskej architektúry. Jej výstavbu mala na starosti dánska spoločnosť, ktorá mala vymyslieť budovu, ktorá by ladila s okolitou prírodou a vzdala by poctu ich tradičnej kultúre. Nádherná stavba sídli na mieste starého prístavu. Stala sa domovským stánkom Islandského symfonického orchestra a taktiež obľúbeným spoločenským miestom. Domáci obyvatelia sa veľmi radi stretávajú v tunajších podnikoch a taktiež tam organizujú aj väčšie konferencie.

 

3. Perlan

Stačí trochu kreativity, aby sa verejné úžitkové stavby premenili na obľúbené turistické miesta. Perlan je prioritne zberňou pre termálnu vodu, ktorá sa uskladňuje vo veľkých nádržiach. Uprostred nich navrhli veľký sklenený priestor v štýle modernej architektúry, ktorý slúži ako zimná záhrada, múzeum a luxusná reštaurácia. Tá je umiestnená vo vrchnej kupole, odkiaľ majú hostia najkrajší výhľad na Reykjavík. Bonusom navyše je, že sa táto časť otáča a sediac pri stole si tak vychutnáte pohľad na všetky časti tohto nádherného mesta.

 

4. Termálne pramene

Jednou z najobľúbenejších atrakcií na ostrove sú termálne pramene. Najkrajší zážitok je okúpať sa v nich počas zimy, keď je okolo vás nádherná zasnežená príroda. Len v okolí Reykjavíku sa nachádza 17 prírodných bazénov, v ktorých vyviera teplá voda. Síce najznámejšia z nich je vzdialenejšia Modrá lagúna, ale v nej sa musíte pripraviť na veľké návaly hostí. Preto je lepšou voľbou zostať priamo v meste a zájsť si do niektorého z menších jazierok, ktoré sú v obklopení prírody a máte tam viac súkromia.

 

5. Ostrov Viðey

Z brehov hlavného mesta dovidíte na ostrov Viðey, ktorý taktiež nazývajú „otcom Reykjavíku“. Táto oblasť patrí k najstaršie osídleným, nachádza sa tam najstarší kostol na ostrove z 12. storočia a vôbec prvý dom v krajine, ktorý postavili z kameňa. Dostanete sa tam pomocou lodnej dopravy a na ostrove sa môžete pohybovať len pešo alebo na bicykli.

 

6. Veža Imagine Peace

Na Viðey sa nachádza aj ďalšia dôležitá atrakcia. Je ňou svetelná veža Imagine Peace, ktorá je venovaná spomienke na Johna Lennona. Pravidelne v čase od jeho narodenín, ktoré by mal 9. októbra, až do dátumu jeho smrti, teda do 8. decembra, tam v noci rozsvietia silné svetlo, ktoré vytvára ilúziu veže smerujúcej do nebies. Najlepšie je viditeľná priamo z brehov Reykjavíku. Potom ju rozsvietia ešte aj počas ďalších dôležitých dní, ktoré sa spájajú so životom tohto velikána alebo jeho manželky Yoko Ono. Takýmto spôsobom chcú pripomínať dôležitú myšlienku mieru a lásky, ktorá bola posolstvom Lennonovej hudby.

 

7. Socha Solfar

Dvesté výročie vzniku Reykjavíku sa mesto rozhodlo osláviť poctou umeniu. Ako pamiatku na toto výročie chceli postaviť sochu, ktorá by najlepšie vystihovala ich dejiny. Preto vyhlásili súťaž, ktorej víťazom sa stal Jón Gunnar Árnason. Ten vymyslel špeciálnu verziu lode, ktorá bola natočená tak, ako keby smerovala za slnkom. Týmto chcel poukázať na to, ako v minulosti Európania opúšťali pevninu a vydali sa na púť za lepším životom. Na ceste vždy nasledovali slnko a to ich priviedlo až k brehom Islandu.

 

8. Prístav

Veľmi pekná časť je aj pri prístave. Tam sa môžete prejsť po promenáde a pokochať sa pohľadom na krásne lode, farebné domčeky a vrch Esja. Zájdite si aj do niektorého z podnikov, ktoré ponúkajú chuťovky z čerstvo ulovených rýb. Odtiaľto tiež podnikajú plavby, počas ktorých si môžete pozrieť veľryby v ich prirodzenom prostredí.

 

9. Múzeum vulkánov

Do programu dovolenky v Reykjavíku si zaraďte aj niektoré z ich zaujímavých múzeí. Ako krajina milujúca umenie majú k dispozícii hneď niekoľko galérií a kultúrnych prehliadok. Zaujímavé je tiež Národné múzeum so vzácnymi vykopávkami, ale aj skanzen s tradičnými domčekmi. Veľmi obľúbené je najmä Múzeum vulkánov, kde si môžu návštevníci pozrieť všetky informácie o fungovaní týchto prírodných zázrakov a taktiež uvidia napríklad kúsky skamenelej lávy alebo kameňov z týchto oblastí.

 

10. Nočný Reykjavík

Osobitým zážitkom je prechádzka nočným Reykjavíkom. Island je stále jednou z najbezpečnejších krajín sveta, takže sa nemusíte báť zatúlať ani do tajných zákutí. Objavíte tam tie najlepšie bary so živou hudbou, ku ktorej majú domáci veľmi blízky vzťah. Veď Island dal svetu tak skvelých interpretov ako Björk alebo skupina Sigur Rós. Počas zimnej sezóny sa môžete navyše tešiť na pohľad na polárnu žiaru.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa