Monzu spopularizovali preteky F1. Zaujímavá je aj kvôli iným atrakciám

2019-11-26 12:00:00 |   |    | 

Talianska Monza je známa hlavne fanúšikom pretekov formuly 1. Tunajší okruh vyhľadávajú najmä priaznivci značky Ferrari, ktorá ho pokladá za svoj domovský stánok. No športoví nadšenci nepatria k jediným turistom, ktorí často chodievajú na dovolenku do tejto zaujímavej oblasti. Samotná Monza a jej okolie je plná nezvyčajných atrakcií, ktoré predstavujú to najlepšie z talianskej kultúry a histórie.



 

Na skok z Milána

Slovensko má už niekoľko rokov výborné letecké spojenie s Milánom. Keďže tieto letenky patria k najlacnejším, patrí k najobľúbenejším destináciám. Dobrou správou je, že do Monzy sa najjednoduchšie dostanete práve z tohto mesta. Cesta vlakom tam v závislosti od daného spoja trvá od 10 do 18 minút, takže to tam máte skutočne na skok. Do Monzy môžete ísť na jednodňový výlet, alebo tam strávite dlhší čas s tým, že budete mať nakoniec pohodlný presun na letisko.

 

Duomo di Monza

Katedrálu v Monze nazývajú aj perlou gotickej sakrálnej architektúry v Taliansku. Skompletizovanie jej výstavby trvalo takmer 400 rokov. Svoju výslednú podobu získala až na konci 17. storočia, keď sa stala klenotom tohto regiónu. Na fasáde použili dvojfarebný mramor, ktorý nadväzoval na slávnu katedrálu vo Florencii. Hneď ako sa nasýtite krásou tejto stavby, vyberte sa dnu, kde vás prekvapí po druhýkrát. Všetky steny zdobí jemná štukatéria a niekoľko renesančných malieb významných talianskych maliarov, ktoré zachytávajú rôzne výjavy z biblie. V strede nad oltárom je zavesený výrazný, ale jednoduchý kríž, ktorý kontrastuje s pestrými stenami. Nádherná je aj rozeta priamo nad vchodom.

 

Kaplnka Teodolinda so vzácnou korunou

Súčasťou Duoma di Monza je kaplnka Teodolinda, ktorá je taktiež zdobená viacerými freskami. Tá je zároveň súčasťou katedrálového múzea, ktoré sa môže pochváliť jedným unikátnym klenotom. Nachádza sa tam drahými kameňmi zdobená železná koruna, ktorá sa používala pri korunováciách lombardských a neskôr talianskych kráľov. Podľa legendy je v nej zakomponovaný niekoľkocentimetrový kovový kúsok, kúsok z tŕňovej koruny, ktorú mal Ježiš na hlave počas mučenia.

 

Park Monza

Tento región bol v minulosti súčasťou Francúzska a v tunajšom paláci kedysi žil Napoleonov nevlastný syn. Ten pri svojom obydlí vybudoval najväčší európsky mestský park, ktorý je ohraničený múrom. Vysadené sú v ňom najmä stromy, ponúka skvelé možnosti na prechádzky a behanie. Počas teplých mesiacov ho využívajú na opaľovanie a organizovanie piknikov. Nádherný je aj v období jesene, keď hýri krásnymi farbami a má romantickú atmosféru. V parku nájdete tiež niekoľko zaujímavých sôch a cenné historické budovy, ktorým dominuje najmä renesančný štýl architektúry.

 

Villa Reale

Autorom tejto nádhernej vily je ten istý architekt, ktorý sa podieľal na výstavbe slávneho divadla La Scala. Stojí na predmestí Monzy, kde je obklopená nádhernou prírodou. Slúžila ako kráľovské sídlo, ktoré malo kaplnku, malé divadlo a amfiteáter. Šľachtici Villu Reale využívali najmä ako dovolenkový palác, kde si užívali umenie, kultúru a stretnutia s rodinnými priateľmi. Napriek tomu bola dlhé roky neobývaná a museli ju podrobiť rozsiahlej rekonštrukcii, ktorú dokončili v roku 2014. V súčasnosti sa tam nachádza múzeum, v ktorom si môžete pozrieť aj historické fotografie z tohto regiónu. Ďalšie priestory tvorí kaviareň, kníhkupectvo a väčšie miestnosti na večierky. Dôležitou súčasťou Villy Reale je rozsiahla záhrada, ktorú upravili vo francúzskom štýle. V nej sa nachádza malé jazierko a chrám. Uvidíte tam tiež viacero stromov, ktoré pochádzajú z roku 1777, teda presne z dôb vybudovania tohto sídla, a taktiež viacero vzácnych exotických kvetín.

 

Pretekársky okruh

Hlavné preteky formuly 1 sa v Taliansku konajú väčšinou v prvej polovici septembra. Potom tam organizujú ďalšie motoristické súťaže, ktorú však nedosahujú až takú popularitu. Napriek tomu je tento okruh vyhľadávaný aj mimo týchto dní, pretože fanúšikovia štyroch kolies sa tam môžu pozrieť do zákulisia ich obľúbených súťaží. Na výber máte z niekoľkých prehliadok. Môžete si zaplatiť jazdu na športovom aute, ktoré vás odvezie po celom okruhu, alebo si vyberiete prehliadku priestorov, kam sa počas pretekov dostanú len jazdci a ľudia z tímov. Zaujímavou možnosťou je prejsť si celý okruh na bicykli.

 

Arengario

Historické centrum Monzy je plné nádherných budov. Zaujímavou stavbou je Arengario, ktoré kedysi slúžilo ako mestská radnica. Má netradičné riešenie prízemia, ktoré má celé podobu oblúkov, pod ktorými môžete voľne prechádzať. Počas leta sú obrastené popínavými rastlinami, ktoré tomuto miestu dodávajú ešte krajšiu atmosféru. Z jednej strany sa nachádza balkón, z ktorého v minulosti prehovárali mestskí predstavitelia k svojim poddaným. Pri navrhovaní Arengaria sa inšpirovali milánskym Palazzo della Ragione.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images, Profimedia

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa