To najlepšie z metropoly Bulharska: TOP 10 atrakcií v Sofii

2020-01-30 12:00:00 |   |    | 

Sofia vás od prvej minúty dovolenky prekvapí svojim čarom. Ešte stále si tam ctia úprimné priateľské vzťahy a tradície. To sa prenáša aj do dobrej atmosféry tejto najvyššie položenej metropoly v Európe. Mesto sa rozprestiera v hornatom teréne, čo mu dodáva na rozmanitosti a zaujímavosti.



 

1. Chrám svätého Alexandra Nevského

Bulharsko dlhé roky trpelo pod tureckou nadvládou. Za svoje oslobodenie môže vďačiť ruským vojakom, na pamiatku ktorých sa rozhodli postaviť Chrám svätého Alexandra Nevského. Ten začali budovať od roku 1882 a jeho výstavba trvala tridsať rokov. Po jej ukončení dali svetu jeden z najkrajších a najväčších kostolov na Balkáne, pripomínajúci hrdinské činy 200 000 ruských bojovníkov, ktorí položili život za ich slobodu. V kostole sa nachádza najväčšia zbierka ikon v krajine a už od príchodu púta pozornosť svojou pestrosťou. I keď z vonkajšej strany nepôsobí tak mohutne, v skutočnosti sa doňho vojde až 10 000 veriacich.

 

2. Národný palác kultúry

V roku 1981 oslavovali v krajine 1300. výročie vzniku Prvej bulharskej ríše. Pri tejto príležitosti sa rozhodli vybudovať niečo veľkolepé, čo by ich krajanom neustále pripomínalo výnimočnosť ich rodnej krajiny. Národný palác kultúry je jedným z najlepších príkladov komunistickej architektúry na Balkáne a vďaka tomu patrí medzi dôležité chránené pamiatky. Má nezvyčajný šesťuholníkový tvar a aj v súčasnosti sa stále využíva na pôvodné účely. Pravidelne tam organizujú koncerty, divadelné predstavenia, výstavy a najväčšie podujatia v Sofii.

 

3. Kostol Boyana

V jednej z vyššie položených častí v Sofii si môžete pozrieť slávny kostol Boyana. Na vrchu Vitoša stojí jedna z najcennejších stredovekých pamiatok, ktorú stavali na tri hlavné etapy. Prvá výstavba začala v 10. storočí, posledné vylepšenia, ktoré mierne zmenili vzhľad budovy, boli dokončené až v 19. storočí. Podľa archeológov sa tam podarilo uchovať cenné umelecké artefakty z obdobia stredoveku a vďaka tomu by nemal chýbať na vašom cestovateľskom zozname.

 

4. Rotunda svätého Juraja

Najstaršou budovou v meste je rotunda svätého Juraja. Tú sa podarilo uchovať akoby zázrakom. Postavili ju v 4. storočí a odvtedy sa okolo nej zomlelo mnoho bojov a sporov. Napriek tomu hrdo stojí obklopená modernejšími stavbami a odhaľuje prvé dejiny Sofie. Kostol z červených tehál bol kedysi súčasťou väčšieho komplexu, z ktorého sa už podarilo uchovať len túto časť. V jeho interiéri nájdete veľmi vzácne nástenné fresky, ktoré zároveň poukazujú na ďalšiu dôležitú časť histórie tejto oblasti. Rotunda prežila aj nájazdy Turkov, ktorí sa ju rozhodli ušetriť a kresťanský chrám premenili na určité obdobie na moslimskú mešitu.

 

5. Hora Vitoša

Dôležitou súčasťou mesta je aj nádherná príroda v okolí. Hora Vitoša ponúka skvelé možnosti na turistiku. Môžete ju zdolať z viacerých smerov, najjednoduchšie je to lanovkou v časti, kde sa nachádza aj lyžiarske stredisko. Z centra Sofie to tak máte blízko aj na svahy a v zime si môžete okrem kultúry užiť aj aktívnu dovolenku. Terén výstupu nie je jednoduchý a vyžaduje si v prípade pešej túry lepšiu kondíciu. Napriek tomu sa vám odvďačí tak krásnymi výhľadmi, že veľmi rýchlo zabudnete na náročnejšiu cestu, ktorú máte za sebou.

 

6. Chrám svätej Sofie

Druhý najstarší kostol v meste pochádza z obdobia Byzantskej ríše. Podľa Chrámu svätej Sofie dostala dokonca metropola Bulharska pomenovanie. Aj v jeho prípade sa museli domáci obyvatelia podrobiť svojim nepriateľom a na istý čas sa premenil na mešitu. V podzemí sa nachádzajú vzácne hrobky prvých obyvateľov Sofie. Svätostánok opustili po dvoch zemetraseniach, ktoré narušili jeho statiku. Počas jedného z nich dokonca spadol minaret, ktorý postavili počas nadvlády Turkov.

 

7. Národné divadlo Ivana Vazova

Budova divadla v Sofii je vzácna hneď z dvoch hľadísk. V prvom rade ide o cennú stavbu v neoklasicistickom štýle, ktorá pochádza od dvoch známych viedenských architektov Helmera a Fellnera. Má nádherné zdobenie a jej interiér pôsobí rovnako elegantne a noblesne. Druhým dôvodom je tunajší divadelný zbor, ktorý patrí k najlepším v krajine. Ich slávne predstavenia známych dramatických hier sú vyhľadávané v širokom okolí.

 

8. Múzeum socialistického umenia

Zatiaľ čo iné postkomunistické krajiny sa snažia na svoju minulosť zabudnúť, Sofia si ju pripomína aspoň prostredníctvom architektúry a umenia. V meste nájdete dokonca aj špeciálne múzeum pod holým nebom. Vo veľkom parku sa nachádzajú desiatky sôch, ktoré tam vznikli počas ruskej nadvlády v rozmedzí rokov 1944 a 1989. Tie stvárňujú významných socialistických predstaviteľov.

 

9. Amfiteáter Serdika

Na území súčasnej Sofie sa v minulosti rozprestierala Rímska ríša, ktorá zanechala pečať na viacerých historických stavbách. Po dlhé storočia sa nevedelo o jednej z najväčších perál – amfiteátri Serdika, ktorý objavili počas stavania hotela v tejto štvrti. Základy bývalej arény, v ktorej bojovníci súperili s divokými zvieratami, sa rozhodli včleniť do dizajnu tohto ubytovacieho zariadenia. Múzeum je v súčasnosti prístupné aj pre verejnosť.

 

10. Palác Vrana

V minulosti patril palác poslednému bulharskému cárovi, ktorý musel odtiaľ nedobrovoľne odísť do exilu. Po jeho odchode nastolili v krajine komunizmus, ktorý tam vládol po dlhé desaťročia. Po oslobodení Bulharska už palác Vrana slúžil ako vládne sídlo, ktoré je počas víkendov prístupné pre verejnosť. Jeho súčasťou je tiež nádherný park, kde si domáci obyvatelia často robia pikniky.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images, Profimedia

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa