Poklady najväčšieho švajčiarskeho mesta: TOP 10 atrakcií v Zürichu

2020-02-03 12:00:00 |   |    | 

Najväčšie švajčiarske mesto Zürich je známe ako centrum bankárov. Má významnú pozíciu na obchodníckej mape, čomu prispôsobujú aj turistické služby venované náročnejšej klientele. Keďže sa v okolí nachádzajú nádherné hory, spoznávanie histórie môžete spojiť s turistikou a skúmaním všetkých krás tejto krajiny.



 

1. Historické centrum

Zürich je mestom historicky významných osobností. Práve na tomto mieste žil a študoval Albert Einstein, ktorý tam získal základ pre svoje ďalšie skúmania. Vedec miloval aj historickú časť mesta, kde sa nachádzajú domy zo 17. a 18. storočia.

Veľmi významnou stavbou je budova na Spielgasse 17, kde v roku 1917 istý čas žil Lenin. Počas prechádzky sa postupne dostanete až k rieke Limmat, pri ktorej sa nachádzajú viaceré štýlové podniky. Táto časť mesta je nádherná v predvianočnom období, keď sa tam konajú adventné trhy a je tam príjemná atmosféra.

 

2. Banhofstrasse

V súčasnosti je najznámejšou ulicou v meste Banhofstrasse, ktorá sa začína pri budove hlavnej vlakovej stanice. Kedysi to bola nenápadná štvrť, kde žili chudobní ľudia. Keď tam v roku 1847 sprístupnili prvú železničnú trať, ktorá viedla z Zürichu do Badenu, zrazu sa všetko zmenilo.

Odvtedy sa sústredila nová výstavba práve na túto časť mesta a pribudlo tam niekoľko nádherných budov. Banhofstrasse sa pomaly stala najluxusnejšou štvrťou v Zürichu, kde sa nachádzajú prestížne podniky a obchody známych značiek. Zaujímavosťou je, že keď začalo na tejto ulici pribúdať viac turistov, postupne sa odtiaľ sťahovali všetci obyvatelia. Preto tam má v súčasnosti trvalý pobyt iba 23 ľudí.

 

3. Zürišské jazero

Hlavnou turistickou atrakciou je Zürišské jazero, ktoré má ľadovcový pôvod. Môžete si vybrať z niekoľkých druhov plavieb, ktoré vám ukážu to najkrajšie z okolia mesta. K dispozícii sú krátke vyhliadkové trasy, ktoré trvajú približne hodinu a uvidíte najmä časť pri švajčiarskej metropole. Druhá plavba trvá dve hodiny, má dlhší okruh a máte počas nej niekoľko zastávok na predmestiach. Jedna z nich je pri čokoládovej fabrike Lindt.

Tretia plavba je najdlhšia a môžete si vybrať aj alternatívy s občerstvením na palube. Na jednotlivé okruhy si môžete kúpiť samostatné lístky alebo využijete dennú kartu na mestskú dopravu. Okolo jazera sa nachádzajú pláže a na týchto miestach sa dá plávať alebo pestovať iné vodné športy.

 

4. Uetliberg

Počas pekných dní si nenechajte ujsť výlet na blízky vrch Uetliberg. Môžete sa tam vybrať buď pešo, keď sa prejdete po nenáročnom turistickom chodníku, alebo sa vyveziete pozemnou lanovkou.

Z jej vrchnej stanice je to potom už len desať minút k nádhernej vyhliadke, z ktorej uvidíte jazero, celý Zürich, ale aj okolie.

 

5. Lindenhof

Medzi riekou Limmat a známou Banhofstrasse sa nachádza štvrť Lindenhof. V minulosti tam bolo staré rímske opevnenie, potom tam stál palác, ktorý využívali na všetky oficiálne príležitosti v tejto krajine a v súčasnosti je tam rozsiahly park, ktorý okrem možnosti na prechádzky ponúka nádherný výhľad na druhý breh rieky.

Predstavitelia mesta tam tiež pripravili rôzne voľnočasové aktivity. Nachádza sa tam napríklad veľká šachovnica, ihriská a stoly na pikniky.

 

6. Grossmünster

V centre mesta môžete navštíviť niekoľko významných kostolov. Grossmünster postavili podľa legendy na mieste, kde boli pochovaní patróni mesta, svätý Félix a Regula. Neskôr sa pokladal za mekku švajčiarsko-nemeckej reformácie.

Kostol je známy vďaka dvom rovnakým vežiam, ktoré sa vynímajú v blízkosti jedného z vchodov. V súčasnosti slúžia tiež na vyhliadky na historické centrum. Interiéru dominuje veľká farebná vitráž, na ktorej sú vyobrazené podobizne svätcov.

 

7. Plavby po rieke Limmat

Na plavbu sa môžete vybrať aj po rieke Limmat, ktorá sa vlieva do Zürišského jazera a rozdeľuje mesto na dve hlavné časti. Tieto plavby sú tiež zahrnuté v denných lístkoch na dopravu.

Veľkou výhodou je, že vďaka tomu uvidíte krásnu historickú časť pri brehoch rieky a najlepšie si obzriete tunajšiu architektúru.

 

8. FIFA futbalové múzeum

V roku 2016 otvorili v blízkosti sídla futbalovej federácie FIFA múzeum, ktoré sa venuje tomuto populárnemu športu. Na troch poschodiach sa dozviete všetko dôležité, čo sa týka futbalu.

Spoznáte tam bohatú históriu majstrovstiev sveta a Európy a môžete sa tešiť najmä na rôzne interaktívne prvky, ktoré vás lepšie vtiahnu do dejín tejto obľúbenej hry.

 

9. Kostol svätého Petra

Medzi najstaršie budovy mesta patrí Kostol svätého Petra, ktorého základy postavili v 8. storočí, ale neskôr k nemu pridali ďalšie novšie časti. Zaujímavosťou je, že táto budova má dvoch vlastníkov.

Veža patrí mestu a zvyšok hlavnej lode kantónu. K tejto kuriozite došlo pred mnohými rokmi, keď cirkev prenajímala vežu mestským strážcom, striehnucim na to, aby v meste nenastal rozsiahly požiar.

 

10. Opera

Jednou z najkrajších stavieb v centre Zürichu je neoklasická budova opery. Na jej fasáde sa vynímajú busty viacerých európskych hudobných velikánov.

Opera má medzi umelcami veľmi dobré meno, preto tam chodia často vystupovať najväčšie hviezdy z tejto hudobnej sféry.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Zürich Tourism

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa