Perugia – centrum umenia a bohémskeho života

2020-04-15 12:00:00 |   |    | 

Dnešné potulky po Taliansku nás zavedú do krásneho regiónu Umbria. Ten je trochu v tieni susedného Toskánska, ale turistom dokáže ponúknuť viacero tromfov, vďaka ktorým rozhodne stojí za návštevu. Jedným z nich je mesto Perugia, známe aj ako kolíska umbrijskej školy umenia.



 

Hradby ako spomienka na Etruskov

Prvé historické zmienky o Perugii pochádzajú ešte z čias minulého letopočtu. Neskôr patrila medzi jedno z dvanástich etruských miest, ktoré mali v tomto regióne veľmi významnú pozíciu. Etruskovia postavili okolo centra vysoké múry dlhé takmer tri kilometre. Časť z nich sa podarilo uchovať až do súčasnosti a stále tvoria dôležité opevnenie, ktoré ohraničuje jeho územie. Momentálne slúžia ako obľúbené vyhliadkové miesto, ktoré poskytuje nádherný pohľad na celý región. Návštevníci práve odtiaľ často podnikajú potulky historickým centrom, pretože slúžia ako dobrý orientačný bod.

 

Katedrála San Lorenzo

Ďalšie úspešné obdobie prišlo v 14. a 15. storočí, keď zažívalo mesto druhú vlnu rozmachu. Vtedy začali v Perugii stavať aj slávnu katedrálu San Lorenzo. Hneď pri príchode vás upúta jej exteriér, ktorý nebol nikdy dokončený. Tehlovú výzdobu z miestneho kameňa dokončili len na čelnej fasáde, ktorá sa nachádza pri fontáne. Ostatné časti zostali v pôvodnom stave, pretože mestu najprv na to nezostali financie, potom sa už kostol v tejto podobe stal ich charakteristickým znamením. Bývalí predstavitelia Perugie nešetrili aspoň na interiéri. Nádherne zdobený strop prechádza do krásnej štukatúry, ktorá dodáva tejto stavbe punc jedinečnosti.

 

Piazza IV Novembre

Katedrála San Lorenzo stojí na najznámejšom námestí Piazza IV Novembre, pri ktorom je združených niekoľko dôležitých pamiatok. Jeho dominantou je fontána Maggiore, ktorá sa stala hlavným bodom historického centra. V minulosti sa tam stretávali umelci, ktorí boli predstaviteľmi umbrijskej školy. Patril medzi nich aj známy autor kostolných fresiek Pietro Perugino. Táto atmosféra pritiahla do mesta viacero bohémov, ktorí si zamilovali jeho jedinečnosť. Tí sa radi stretávali práve na Piazza IV Novembre, kde sedávali s priateľmi, popíjali víno a diskutovali o živote a umení. Peknú tradíciu dnes ešte stále dodržiavajú študenti z miestnej univerzity, ktorú založili na začiatku 14. storočia. Mladí ľudia trávia voľné chvíle na schodoch pred katedrálou, kde radi porozprávajú zaujímavosti o Perugii aj zvedavým turistom.

 

Palazzo dei Priori

Ďalšou zaujímavosťou tohto námestia je Palazzo dei Priori. Táto významná historická budova vznikla v 13. storočí, ale neskôr ju postupne rozširovali a pridávali k nej nové časti. Kvôli tomu pôsobí na prvý pohľad asymetricky, čo jej dodáva na zaujímavosti. V minulosti slúžila ako radnica, teraz tam sídlia dve múzeá, ktoré ukazujú pôvodné priestory a zavedú vás aj do zasadacích miestností. Cez hlavnú bránu v gotickom štýle sa dostanete do múzea umenia, ktoré vystavuje jednu z najvzácnejších zbierok v Taliansku.

 

Rocca Paolina

V Perugii by sa podarilo uchovať oveľa viac pôvodných domov z etruského obdobia, keby sa v minulosti nestala centrom boja o moc. Pápež Pavol III. ovládol v 1. polovici 16. storočia veľkú časť územia Talianska. Problém mal jedine s oblasťou okolo tohto mesta, pretože tam žila jeho konkurenčná bohatá rodina. Pápež sa rozhodol demonštrovať svoju silu aspoň tak, že dal v blízkosti ich palácov postaviť obrovskú pevnosť. Kvôli tomu zrovnali so zemou viaceré stavby z obdobia osídlenia Etruskami. Z bývalej budovy Rocca Paolina dnes zostali už len ruiny. Tie čiastočne premenili na nákupné centrum, v ktorom môžete obdivovať aj pôvodnú architektúru. Časť priestorov prechádza až do podzemia, kde sa v minulosti nachádzali staré ulice.

 

Oratorio di San Bernardino

Len desať minút od námestia Piazza IV Novembre sa nachádza kaplnka Oratorio di San Bernardino. Táto nádherná stavba vás prekvapí už detailne zdobenou fasádou. Odborníci ju pokladajú za jeden z najcennejších príkladov talianskej renesancie. Vchod do budovy je zdobený viacfarebným mramorom. Architekt tam zachytil niekoľko svätcov a ich podobu doplnil detailnou výzdobou. Očarujúce divadlo neprestáva ani v interiéri. Oltár kontrastuje s nádherným freskovým zdobením, ktoré zachytáva rôzne výjavy z biblie. Umelecké dielo dotvára zlatý strop s vyrezávanými detailmi.

 

Sladké bozky

Z Perugie nemôžete odísť bez ochutnania tunajšej znamenitej pochúťky. Z tohto regiónu pochádzala slávna cukrárka Luisa Spagnoli, ktorá sa na začiatku 20. storočia rozhodla postaviť na vlastné nohy. Otvorila si výrobu čokoládových sladkostí a neskôr aj firmu s módnymi odevmi. Jej najznámejšími produktami boli sladké bonbóny s nugátovou plnkou s posekanými orieškami, na ktorej sa nachádza veľký lieskový orech a toto všetko je ponorené do horkej čokolády. Názov tejto lahôdky je Baci, čo v preklade znamená bozky.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 16. apríl. 2024. Meniny má Dana, Danica.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa