To najlepšie z metropoly Bieloruska: TOP 10 atrakcií v Minsku

2020-02-28 12:00:00 |   |    | 

Hlavné mesto Bieloruska patrí medzi historicky najcennejšie v tomto regióne. Minsk je dokonca starší ako Moskva, Varšava alebo Vilnius, preto je dôležitým miestom na mape každého cestovateľa. Popri vzácnych pamiatkach si tam môžete pozrieť aj nové stavby, ktoré poukazujú na modernejšie dejiny tejto krajiny.



 

1. Červený kostol

Budova tohto svätostánku patrí k tým novším. Začali ju stavať v roku 1910 na návrh poľského architekta Tomasza Pajzderskiho. Oficiálny názov je Kostol svätého Simona a Heleny. Svoje pomenovanie dostal podľa dvojice súrodencov, ktorí boli členmi bieloruskej aristokratickej rodiny Wojnilowicz. Tí predčasne zomreli ako malé deti, preto sa im rozhodli postaviť katedrálu, ktorá by neustále pripomínala ich krátke životy. Pri jednom z vchodov uvidíte aj ich sochu. No keďže bol tento názov pomerne dlhý, domáci obyvatelia ho časom premenovali na Červený kostol. Túto prezývku získal podľa typických tehál tejto stavby, ktoré pútajú pozornosť už z diaľky.

 

2. Trieda nezávislosti

Veľkú časť mesta tvorí architektúra z éry komunizmu a najmä z obdobia Stalinovej vlády. V tomto architektonickom štýle vybudovali aj hlavnú ulicu v Minsku, ktorá sa nazýva Trieda nezávislosti. V súčasnosti sa tam nachádzajú viaceré obľúbené reštaurácie, obchody a niekoľko múzeí. Ulica prechádza od centra k severovýchodnej časti mesta a meria 15 kilometrov. Vďaka tomu patrí medzi najdlhšie triedy vo svetových veľkomestách.

 

3. Stanice metra

Tak ako v ostatných krajinách bývalého Sovietskeho zväzu, rovnako aj v Minsku nájdete nádherné stanice metra. V tomto prípade sa môžete tešiť na typickú ukážku ruskej kultúry. Napríklad na Leninovej stanici sa vyníma znak s prekríženým kosákom a kladivkom, ktorý svedčí o stále prítomnom režime v krajine. Kastryčnickaja upúta pozornosť nádherným osvetlením, ktoré je ukryté vo vysokých stĺpoch, ktoré sa smerom hore rozširujú. Niektoré z nich sú urobené v modernejšom štýle a uvidíte tam krásne stropy posiate drobnými žiarovkami, ktoré vyzerajú ako hviezdna obloha.

 

4. Národná akadémia Veľkej opery a baletu

Povinnou zastávkou v Minsku je návšteva predstavenia miestnej opery a baletu. Tá predstavuje to najlepšie z oblasti tohto umenia v celom regióne. Zaujímavé sú nielen samotné vystúpenia umelcov, ale taktiež aj budova. Prvá pôvodná pochádzala z roku 1939 a vybudovali ju na základe inšpirácie starobylými rímskymi amfiteátrami. Počas 2. svetovej vojny ju bombardovali, preto ju museli podrobiť prvej veľkej rekonštrukcii, po ktorej bola pre verejnosť sprístupnená až v roku 1947. Posledná obnova prebehla v roku 2009 a týkala sa najmä vylepšenia interiérov.

 

5. Bieloruská národná knižnica

Klenotom modernej architektúry je nová budova národnej knižnice. Zbierky ich kníh sa pôvodne nachádzali na šiestich rôznych miestach, preto sa snažili nájsť riešenie, vďaka ktorému vytvorili jednu z najväčších národných knižných zbierok. Nová budova vyniká vďaka abstraktnému exteriéru, ktorý ponúka symbiózu rôznych tvarov. Dokopy má 23 poschodí, ale len v časti z nich sa nachádzajú samotné knihy. Situovaná je tam tiež veľká kongresová sála a kancelárie zamestnancov knižnice.

 

6. Pamätník Nyamiha

V roku 1999 sa odohrala v Minsku obrovská tragédia. Tridsiateho mája sa tam konal rockový koncert, z ktorého sa vracali domov najmä mladí ľudia. No práve v tom čase sa centrom prehnala obrovská búrka s hromami a bleskami, ktorej sa zľakli. Preto sa rýchlo utekali skryť do stanice Nyamiha, kde však bolo kvôli dažďu veľmi klzké schodisko. Viacerí z nich v panike spadli a dav ich ušliapal na smrť. Zomrelo tam vtedy 54 ľudí a ďalší boli zranení. Na ich pamiatku vytvorili pri východe z metra pamätník, ktorý pozostáva z ležiacich kovových kvetín.

 

7. Ostrov sĺz

Na malom ostrovčeku uprostred mesta sa nachádza jeden z najdôležitejších mestských pamätníkov. Ten je venovaný obetiam, ktoré padli počas vojny medzi Sovietskym zväzom a Afganistanom. Netradičná stavba má symbolizovať kostol, ktorého piliere tvoria smutné matky a manželky, ktoré v boji prišli o svojich blízkych. Názov tejto stavby je Ostrov sĺz, pretože toto pomenovanie upozorňuje na smutné chvíle, ktoré preplakali nešťastné ženy.

 

8. Kostol všetkých svätých

Veľká časť domácich obyvateľov sa hlási k ortodoxnej viere. Preto aj v Minsku prevažujú najmä takéto svätostánky. Hlavným z nich je nový Kostol všetkých svätých, ktorý má byť zároveň aj pamiatkou na všetkých bieloruských vojakov, ktorí padli počas minulých vojen. Nádherná stavba vás upúta už aj vďaka bielej fasáda s niekoľkými maľbami svätcov. No ten pravý zážitok príde až vo vnútri kostola, ktorý zdobia ikony od známych moskovských maliarov. Nádherné detailné maľby skrášľujú celý interiér tejto vzácnej pamiatky.

 

9. Mesto parkov

V Minsku sa nachádzajú tiež dva nádherné parky, ktoré ponúkajú skvelé miesto na oddych. Ten prvý sa volá Kupala a je známy aj vďaka veveričkám, ktoré sa nachádzajú vo viacerých jeho častiach. Tieto malé zvieratká sú prítulné a pokojne ich môžete aj kŕmiť. Druhý park sa volá Loshitsa a nachádza sa tam rovnomenná historická rezidencia zo 16. storočia, kde v minulosti boli na dovolenkách viacerí králi a cári.

 

10. Nočný Minsk s bieloruským cirkusom

Tútú metropolu by ste mali spoznať nielen počas dňa, ale časť prehliadky si nechajte na nočné hodiny. Vysvietené ulice sú nádherným divadlom, v ktorom vynikne aj moderná budova národnej knižnice. Počas potuliek večerným mestom zablúďte aj ku Bieloruskému národnému cirkusu. Jeho umelci predviedli svoje prvé profesionálne čísla už v 19. storočí, odvtedy im vystavali samostatné divadlo, v ktorom pravidelne organizujú zaujímavé artistické, ale aj zábavné kúsky.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images, Profimedia

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa