Chorvátsko neponúka len nádherné pláže, preskúmajte aj jeho najkrajšie mestá

2020-06-11 00:00:00 |   |    | 

Dovolenka v Chorvátsku vyzerá u viacerých z nás ako cez kopirák. Po dlhej ceste ste radi, že sa konečne dostanete k moru a prvé dni iba oddychujete. Potom si maximálne zájdete obzrieť susedné mesto či Plitvické jazerá, inak iba leňošíte a ignorujete krásu tejto úžasnej krajiny. To je však škoda, nabudúce by ste si mali spraviť výlet aj do najkrajších chorvátskych miest.



 

Dubrovník

Obľúbený Dubrovník volajú nielen najkrajším mestom v krajine, ale aj najväčšou perlou Jadranu. Snúbi sa v ňom história s romantickou atmosférou, pútavými dejinami, ale aj so srdečným prístupom k životu. Za opevnením sa nachádzajú staré kamenné domy, ktoré sa tam podarilo uchovať niekoľko stoviek rokov. I preto sa Dubrovník často stáva kulisou pre dobové filmy a seriály. Nenechajte si ujsť príležitosť odviesť sa lanovkou na blízke pohorie, pretože cestou sa môžete pokochať tým najkrajším výhľadom na celé mesto a pobrežie.

 

Split

I keď je Split druhým najväčším mestom v Chorvátsku, nikdy nebudete mať pocit typického chladného prístupu väčších sídiel. Najobľúbenejšia časť sa nachádza v historickom centre. To neustále žije rušným životom, čo najmä vo večerných hodinách prináša veľa zábavy. Môžete sa tešiť na dobrú hudbu, kvalitné jedlo a najmä priateľskú atmosféru. Architektúra je vo viacerých ohľadoch inšpirovaná talianskym štýlom. Jednou z najvýznamnejších stavieb je Diokleciánov palác. Známy rímsky cisár našiel v Splite aj svoje posledné miesto odpočinku. Taktiež využite možnosť prenájmu malých lodiek, aby ste sa mohli pozrieť na pobrežie tohto úžasného mesta.

 

Zadar

Vplyvy rímskej ríše môžete badať aj v meste Zadar. To prezývajú kultúrnym centrom Chorvátska, pretože tam najmä v hlavnej sezóne často organizujú zaujímavé podujatia. Okrem starobylých stavieb a nádherných historických uličiek sa môžete tešiť aj na dve neobvyklé atrakcie, ktoré sú magnetom pre ľudí. Prvým je morský organ. Ide o pomerne jednoduchý, ale kreatívny výmysel. Na pobreží vytvorili schodisko, ktoré má funkciu klávesov. Podľa veľkosti prílivu a intenzity vĺn potom vzniká nádherná melódia. Druhou zaujímavosťou je inštalácia Pozdrav slnka. Uprostred chodníka na promenáde je umiestnený sklenený kruh, ktorý funguje ako solárny panel. Počas dňa sa nabíja energiou a celú noc spúšťa zaujímavú farebnú šou, ktorá podčiarkuje živú atmosféru tohto mesta.

 

Záhreb

Ak je vám cesta zo Slovenska do južných častí Chorvátska veľmi dlhá, rozdeľte si ju na viacero etáp. Jednu zo zastávok si naplánujte v hlavnom meste Záhreb, kde môžete badať viac rakúsko-uhorských vplyvov, ktoré poznačili najmä nádhernú architektúru historického centra. Okrem toho je Záhreb považovaný za umelecké centrum Chorvátska, takže istotne navštívte aspoň niektoré z menších galérií a zájdite do kaviarní, kde sa stretávajú milovníci umenia. V tomto meste sa nebudete nikdy nudiť a pokojne sa môže stať, že vám na jeho preskúmanie nebude stačiť ani jeden víkend.

 

Pula

V Pule už na každom kroku pocítite blízkosť Talianska. Ak máte radi atmosféru a kultúru tejto krajiny, no chcete dovolenkovať v Chorvátsku, toto mesto bude preto pre vás najlepšou dovolenkou voľbou. Najväčšou atrakciou je amfiteáter, ktorý je vo vynikajúcom stave, takže ponúka skvelú možnosť spoznať pôvodné rímske stavby, historickú časť s pútavými dejinami však v Pule dopĺňajú aj moderné štvrte, ktoré ukazujú novú tvár Chorvátska.

 

Rijeka

Mnoho dovolenkárov nevynechá ani Rijeku, ktorá je vstupnou bránou do ostrovnej časti Chorvátska. Nachádza sa tam najväčší prístav v krajine, takže sa odtiaľ dostanete pomocou trajektov aj do ostatných regiónov krajiny. Mestu dominuje rakúsko-uhorská architektúra a môžete sa tešiť na dobre zachované historické centrum. Ak radi chodievate do múzeí, nachádzate sa na tom najlepšom mieste. Len v samotnom centre ich máte k dispozícii niekoľko, ktoré mapujú dejiny, prírodné danosti aj umenie blízke pre pobrežnú časť krajiny.

 

Varaždin

Cestou k moru sa zastavte v ďalšom zaujímavom meste, ktoré prináša množstvo príležitostí pre milovníkov histórie. Varaždin sa nachádza v blízkosti maďarských hraníc a v minulosti bolo metropolou krajiny. Má nádherné zachované barokové centrum s množstvom očarujúcich uličiek. V meste sa nachádza niekoľko palácov, ktoré v minulosti slúžili šľachte. Dnes vo viacerých z nich sídlia múzeá. Po dlhej prechádzke zájdite na občerstvenie do niektorej z historických reštaurácií, kde si pochutíte na skvelej domácej kuchyni.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images, Thinkstock

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa