Jedno z najkrajších miest Anglicka: Bath je domovom Jane Austenovej aj slávnych kúpeľov

2020-11-02 12:00:00 |   |    | 

Mesto Bath sa nachádza na juhozápade Anglicka. Je ideálnym tipom na celodenný výlet z Londýna. Dostanete sa tam vlakom už za hodinu a pol, alebo si môžete objednať tour v spojení so slávnym Stonehenge. Jeho nádherné centrum patrí ku klenotom tejto krajiny a prináša aj mnoho zaujímavých historických míľnikov.



 

Luxusná dovolenková oblasť Angličanov

Prvé informácie o osídlení oblasti súčasného mesta Bath pochádzajú z keltského obdobia. V tomto čase tam boli postavené malé osídlia, ktoré neskôr prerástli do väčšieho mesta, keď ich objavili Rimania. Tí sa tam usídlili kvôli termálnym prameňom, ktoré boli ideálne pre ich typické kúpele. V Bathe sa totiž nachádzajú najteplejšie termálne vody v krajine. Vďaka tomu tam časom vznikla luxusná dovolenková oblasť, ktorú preferovala najmä anglická šľachta. Mesto začalo postupne bohatnúť a to sa výrazne podpísalo aj pod jeho architektúru. Vďaka tomu má historické centrum jeden klenot popri druhom. Vzácne kúpele, kostol, ale aj nádherné budovy sú skvostami tradičnej anglickej architektúry, ktoré sa podarilo uchovať až dodnes v takmer nezmenenej podobe.

 

Rímske kúpele

Termálne pramene v Bath objavili najprv domáci Angličania. No vtedy im nepripisovali žiaden význam. Až keď obsadili toto územie Rimania, začali využívať termálny prameň pri budovaní nových kúpeľov. Tie sa podarilo v značnej miere uchovať až dodnes. Budova pozostáva z dvoch častí. Tá hlavná je otvorená a uprostred nej sa nachádza bazén, v ktorom sa v minulosti kúpali dovolenkári. Dnes si pri ňom môžete aspoň chvíľku posedieť a oddýchnuť si v tejto pokojnej atmosfére. Druhá časť predstavuje vstupné priestory, ktoré majú nádherné mozaikové zdobenie. Tam sa nachádza aj malé múzeum o histórii kúpeľov a dostanete sa až k základom pôvodnej budovy, pri ktorých sa nachádza aj obchod s kozmetikou z miestnych prameňov.

 

Novodobé kúpele

Kúpeľnícku tradíciu sa rozhodli uchovať v Bathe až dodnes. Preto len niekoľko metrov od pôvodných historických budov otvorili nové kúpele, ktoré využívajú termálnu vodu so vzácnou zmesou 28 minerálnych látok. Tie sú vynikajúcim pomocníkom pri kožných ťažkostiach a pomáhajú aj pri pohybových problémoch. Jeden z bazénov v tomto modernom zariadení je umiestnený na streche budovy. Vďaka tomu máte tiež nádherný výhľad na katedrálu, ako to bolo pri pôvodných rímskych kúpeľoch. V interiéri sa nachádza hneď niekoľko menších bazénov a na výber máte z viacerých liečivých procedúr. Zakúpiť si môžete iba vstup do termálnych bazénov, alebo celodenný balíček aj s vybranými službami.

 

Múzeum Jane Austenovej

S mestom je úzko spätý aj príbeh významnej anglickej spisovateľky Jane Austenovej. Táto emancipovaná žena sa držala svojho sna a stala sa rovnocennou konkurentkou pre mužských kolegov. Do Bathu sa zamilovala počas svojich dovoleniek v tomto regióne. No keď sa jej za ním veľmi cnelo, rozhodla sa tam na istý čas presťahovať. Austenová žila v jednom z mestských domov v období medzi rokmi 1801 až 1806. V súčasnosti v týchto priestoroch otvorili interaktívne múzeum, ktoré sa sústreďuje na jej tvorbu, kariéru a osobný život. Môžete sa tam dokonca vyfotiť v kostýmoch z jej éry a uvidíte tiež voskovú podobizeň tejto spisovateľky. Navyše pravidelne počas jesene v Bathe organizujú festival Jane Austenovej, ktorý sa zameriava na jej úspešnú literárnu tvorbu.

 

Kostol s nádhernou vyhliadkou

Od roku 1499 zdobí centrum mesta nádherná gotická katedrála. Tú postavili na základe biskupovho sna, v ktorom videl chodiť anjela po rebríku. Ten sa prechádzal smerom nahor a nadol a popri tom duchovnému hovoril, že by mal postaviť nejakú výnimočnú katedrálu. Kvôli tomu sa biskup rozhodol  vybudovať nový kostol na mieste, kde sa konali zádušné omše už od 8. storočia. V súčasnosti v katedrále často organizujú koncerty vážnej hudby a vystúpenia miestneho zboru. Najkrajším bodom návštevy je vyhliadka z jednej z veží, z ktorej uvidíte aj veľkú časť pôvodných kúpeľov. Pred katedrálou sa nachádza väčšie námestie, kde sa stretávajú pouliční umelci, ktorí počas dňa spríjemňujú turistom ich výlety zaujímavými predstaveniami.

 

Kráľovský polmesiac

Architektonicky zaujímavou časťou Bathu je štvrť s označením Kráľovský polmesiac. Tá vznikla v priebehu 18. storočia a predstavuje ukážku gregoriánskeho štýlu. Pôvodný plán hovoril o jednom veľkom paláci. No v skutočnosti išlo o sériu súkromných domov, ktoré mali samostatné vchody a nadväzovali jeden na druhý. Budova mala tvar polmesiaca a v minulosti tam mali svoje dovolenkové sídla predstavitelia šľachty. Dnes je jeden z domov voľne prístupný verejnosti a zariadený je v pôvodným nábytkom.

 

Sally Lunn

V Bathe sa nachádza aj jeden z významných anglických podnikov. Ide o pôvodnú pekáreň z roku 1482, ktorá sídli v jednom z najstarších domov v meste. Tú založila francúzska emigrantka Sally Lunn. Medzi miestnymi obyvateľmi sa rýchlo preslávila chutným pečivom a novinkou v podobe špeciálnej žemle, ktorú dnes volajú podľa zakladateľky tohto podniku. Ide o jemné pečivo, ktoré sa podáva na slaný i sladký spôsob. V súčasnosti sa v týchto priestoroch nachádza okrem pekárne aj veľmi obľúbená reštaurácia. V spodnej časti je situovaná pôvodná kuchyňa, ktorá slúži ako múzeum.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa