Nový Sad - najkrajšie mesto na Dunaji, ktoré zničila revolúcia

2021-04-12 12:00:00 |   |    | 

Srbsko je známe ako krajina s rodákmi, ktorí sa radi bavia a vždy majú okolo seba veľkú zábavu. Preto je pre mnohých možno Belehrad priveľmi hlučným mestom, z ktorého chcú po pár dňoch ujsť niekam do pokojnejšej oblasti. Ideálnou voľbou pre nich je potom Nový Sad, ktorý prináša až nečakaný pokoj v kombinácii s pútavou históriou a umením.



 

Najkrajšie mesto na Dunaji, ktoré zničila revolúcia

Začiatky histórie Nového Sadu nie sú úplne známe. Jasné však je, že táto oblasť bola osídlená už v období neolitu, keďže sa tam našli vykopávky z tejto éry. Mesto vo výraznej miere ovplyvnilo Uhorsko a neskôr Rakúsko-Uhorsko, ktorého bolo súčasťou. Kráľovná Mária Terézia mu v roku 1748 udelila špeciálnu výsadu slobodného kráľovského mesta a od tohto momentu začal Nový Sad výrazne prosperovať. Podarilo sa tam zrenovovať viacero budov, vyrástli nové monumentálne stavby a investovalo sa veľa peňazí aj do úpravy ciest či záhrad. Vďaka tomu začali Novi Sad nazývať najkrajším mestom na Dunaji. Toto krásne obdobie zastavila revolúcia v polovici 19. storočia, keď domáci obyvatelia odmietli poslušnosť Maďarsku a pri následných bojoch bolo takmer úplne zničené. Mesto zažilo bombardovanie aj v roku 1999 počas vojny v bývalej Juhoslávii.

 

Petrovaradínska pevnosť

Hlavnou atrakciou Nového Sadu je Petrovaradínska pevnosť, ktorá sa v skutočnosti nachádza už mimo územia mesta. Jej výstavba začala v 17. storočí a nasledujúcich 150 rokov patrila Osmanom, od ktorých ju po tuhých bojoch získali Habsburgovci. Celý komplex na vŕšku nad riekou v súčasnosti pozostáva z historického múzea, reštaurácie s jednou z najkrajších vyhliadok a z katakomb a tunelov, ktoré pomáhali vojakom skryť sa pred nepriateľmi a napádať ich z nečakaných miest. Prehliadku si môžete rezervovať aj do tohto tajomného podzemného priestoru. Dôležitou súčasťou Petrovaradínskej pevnosti je baroková veža s hodinami. Domáci sa z nich smejú, že ich vyrobil opitý majster, pretože pracujú úplne naopak. Veľká ručička ukazuje hodiny a malá minúty. Na tomto mieste sa nachádza aj príjemné posedenie s lavičkami, odkiaľ máte nádherný výhľad na mesto.

 

Námestie slobody

Hlavné centrum Nového Sadu sa nachádza na Námestí slobody. V minulosti bolo miestom povstania, viacerých bojov a dôležitých politických prejavov. Teraz ho domáci ponímajú ako orientačný bod pre turistov, keďže odtiaľ sa dostanete k viacerým hlavným pamiatkam, ale aj k dvom významným historickým, dnes už nákupným uliciam Dunavska a Zmaj Jovina. Práve tam nájdete aj najviac umelcov, ktorí sa stretávajú v podnikoch a predávajú svoje výtvory v tunajších obchodoch. Na námestí sa nachádza aj socha Svetozara Miletića, ktorý bol najznámejším starostom Nového Sadu. Práve on sa postavil na odpor Rakúsko-Uhorsku a chránil tak svoje milované mesto. Jednou z najkrajších budov v tejto časti je radnica, ktorá bola postavená v neorenesančnom štýle.

 

Dunajský park

V centre mesta nájdete aj príjemný park, ktorý založili v roku 1895. Ten je najmä v lete veľmi vyťaženým miestom. Dunajský park je plný vzácnych stromov a počas prechádzky si môžete pozrieť rôzne sochy známych rodákov z Nového Sadu. Pravidelne sa tam koná mestský festival a taktiež rôzne zaujímavé podujatia. Park nie je nikdy prázdny ani počas zimnej sezóny. Vtedy sa tam domáci predstavitelia rozhodli pravidelne postaviť ľadové klzisko, takže sa tam môžu ľudia stretávať pri korčuľovaní a pri malých vianočných trhoch.

 

Biskupský palác

Významnou historickou pamiatkou v centre mesta je Biskupský palác. Veľkou škodou je, že ho pre osobné účely stále využíva tunajší cirkevný hodnostár, preto nie je prístupný pre verejnosť. Napriek tomu ho vyhľadáva mnoho turistov, pretože je skvelou ukážkou srbsko-byzantskej architektúry. Postavený bol v polovici 19. storočia, pretože predošlú rovnako honosnú budovu zničili v priebehu známej revolúcie.

 

Kostol Mena Panny Márie

Na Námestí slobody nájdete aj najvyšší svätostánok vo Vojvodine. Kostol Mena Panny Márie je vysoký 72 metrov a už z diaľky ho vidíte vďaka jeho štíhlej zdobenej vežičke. Aj jeho predchodcu zničili v roku 1848, ale potom sa ho podarilo zrenovovať ešte v honosnejšom štýle. Zároveň je aj pýchou rakúsko-uhorskej spolupráce, jeho jednotlivé časti totiž pochádzajú z rôznych kútov tejto ríše. Základy a múry postavili domáci obyvatelia, nádherné vitrážové okná pochádzajú z Budapešti a oltár vytvorili v Tirolsku. Vrchná časť vežičky je zdobená farebnými škridlami z Maďarska.

 

Most slobody

Nový Sad zažil ťažké časy aj v období občianskej vojny v Juhoslávii. Vtedy bol tvrdo ostreľovaný a zničili tam aj všetky mosty, ktoré prechádzali ponad Dunaj. Najsmutnejší je príbeh Mosta slobody, ktorý zasiahli uprostred najväčšej večernej špičky. Kvôli tomu sa prerušil aj prísun vody do miestnej nemocnice, čo skomplikovalo starostlivosť o pacientov. Jeho rekonštrukciu ukončili v roku 2005, odkedy je symbolom tejto neľahkej skúšky dejín.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa