Skryté poklady Lisabonu: 7 miest, kam by vás vzali domáci

2021-02-21 00:00:00 |   |    | 

Výhodou dovolenky v Lisabone je, že metropola Portugalska patrí medzi menšie veľkomestá, takže tam pohodlne počas jednej návštevy uvidíte množstvo zaujímavostí. Ak ste už videli všetko od Belému, cez vyhliadkové veže až po jazdu historickou električkou, tak napriek tomu sa tam vráťte ešte raz. Okrem hlavných atrakcií by ste si totiž mali pozrieť aj tieto skryté poklady.



 

LX Factory

Pokiaľ máte radi moderné umenie, dizajn a kultúru, v tom prípade bude pre vás LX Factory obrovským potešením. Pôvodne sa na tomto mieste nachádzala najväčšia textilná fabrika  Portugalsku. Keď ukončila svoju činnosť, dlhé roky tam stála bez povšimnutia. Až potom ju objavili investori, ktorí sa rozhodli premeniť ju na novú kultovú umeleckú scénu. LX Factory je domovom všetkých umelcov, môžete si tam vypočuť koncerty rôznych hudobných štýlov, navštíviť výstavu alebo sa zúčastniť nejakého zaujímavého kurzu či diskusie. K tomu neskôr pripojili niekoľko skvelých kaviarní reštaurácií a barov, ktoré sú situované v originálnych priestoroch. Zaujímavosťou je tiež veľká farebná socha ženy s rozpaženými rukami, ktorá sa nachádza na terase na streche a je situovaná priamo oproti slávnej soche Ježiša Krista, ktorý je zvečnený v rovnakej póze.

 

Kníhkupectvo Ler Devagar

Portugalci milujú knihy, preto sa pri potulkách touto krajinou stretnete s niekoľkými nádhernými kníhkupectvami. V Lisabone sa nachádza Liveraria Bertrand, čo je najstarší stále fungujúci obchod s literatúrou v krajine. Vyše 20-ročnú históriu má aj Ler Devagar, ktoré sa nachádza v LX Factory. Podľa viacerých hodnotení patrí medzi najkrajšie kníhkupectvá na svete. Rozprestiera sa na niekoľkých poschodiach a okrem nových kníh si môžete kúpiť aj niečo z ich antikvariátu. Jeho súčasťou je niekoľko moderných umeleckých diel, kaviareň a malé bistro, kde si môžete oddýchnuť pri hľadaní vašej novej vyvolenej knihy.

Uverejnil používateľ Livraria Ler Devagar Piatok 7. júla 2017

 

 

Cintorín dos Prazeres

Možno cintoríny nepatria medzi vaše najvyhľadávanejšie zaujímavosti, ale aj tam sa dozviete veľa z kultúry a histórie krajiny. Dos Prazeres je najväčším miestom pre posledný odpočinok v krajine. Založili ho v 19. storočí a hroby tam má mnoho významných Portugalčanov. Nádherné sú tiež samotné hrobky, ktoré sú navrhnuté v rôznych architektonických štýloch. Najviac z nich má secesné prvky. V tomto cintoríne nájdete tiež najväčšiu rodinnú hrobku v Európe. Patrí rodu vojvodu Pedra de Sousa a pochovali v nej vyše 200 ľudí. Z dos Prazeres máte tiež nádherný výhľad na pobrežie a historickú časť Lisabonu.

 

Akvadukt Águas Livres

Keď sa vyberiete na výlet vlakom do Sintry, istotne vám do oka padne veľký akvadukt, ktorý vás bude sprevádzať časťou vašej cesty. Águas Livres postavili v roku 1744 a patrí medzi najdlhšie akvadukty na svete. Hlavná časť meria 18 kilometrov a celkovo aj s kanálmi na prívod vody vyše 50 kilometrov. Zaujímavosťou je, že patrí medzi najdlhšie využívané akvadukty v Európe. Vodu do niektorých domácnosti v Lisabone privádzal až do roku 1968, keď ho úplne prestali používať. Časť z neho prechádza po predmestiach a môžete ho vidieť aj pri iných historických budovách. No vybrať sa môžete tiež na dlhšiu prechádzku, kde ho uvidíte uprostred prírody a odnesiete si odtiaľ nádherné fotografie a krásny zážitok.

 

Nemocnica bábik

Opravovať veci dnes už nie je našou prioritou. Mnohí sa nechcú zdržiavať hľadaním opravárov, preto radšej to pokazené vyhodia a zakúpia si niečo nové a lepšie. Lenže kedysi ľudia nemali toľko peňazí a vážili si každú jednu vec, ktorú dostali. V roku 1830 si preto jedna žena otvorila v Lisabone malý obchodík, v ktorom šila oblečenie pre bábiky a zároveň tie pokazené opravovala. Toto miesto bolo veľmi obľúbené, ľudia sa často u nej pristavili porozprávať a deti ju bez dychu sledovali pri tom, ako vracala ich obľúbeným hračkám život. Preto sa dnes na rovnakom mieste nachádza nemocnica bábik, v ktorej opravujú aj mnoho iných typov hračiek. Zároveň je tam situované malé múzeum, ktoré spomína na zakladateľku a taktiež vám predstaví spôsoby obnovy týchto milých vecičiek.

Uverejnil používateľ Hospital de Bonecas Sobota 2. júna 2018

 

 

Pouličné umenie od Vhilsa

V Lisabone má veľmi silné zastúpenie pouličné umenie. No popri tradičných grafitoch si tam môžete pozrieť aj unikátne diela portugalského umelca Vhilsa. Ten sa zameriava na skrášľovanie fasád starých opustených budov. Pomocou upravovania tehál a zoškrabávania vrchných náterov na nich vytvára zaujímavé obrazy a škaredým miestam tak vracia späť ich krásu. Dve jeho diela uvidíte aj v Lisabone jedno z nich sa nachádza na ulici Rua Cais de Alcantara a druhé na budove v Avenida da India. Pozrieť si ich môžete aj v rámci tour, na ktorej vám predstavia streetartové umenie portugalskej metropoly.

 

Fonte Luminosa

Napriek tomu, že sú fontány vo svete vyhľadávanými atrakciami, na tú v Lisabone sa neprávom zabúda. Fonte Luminosa postavili v roku 1940 a patrí k najkrajším dielam tohto druhu. Okrem krásneho vodného divadla prináša návštevníkom každý deň aj pár bonusov navyše. Vždy poobede robia vodnú šou a 15 minút po západe slnka spustia aj svetelné predstavenie. Napriek tomu túto fontánu poznajú najmä domáci a prichádza k nej iba málo turistov.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images, Profimedia

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa