Marseille – najstaršie mesto vo Francúzsku

2021-03-14 00:00:00 |   |    | 

Juh Francúzska ponúka niekoľko možností na krásne výlety. Mnoho dovolenkárov túži vidieť Nice a jeho luxusné okolie, no pre domácich je srdcovou záležitosťou skôr Marseille - najstaršie mesto v tejto krajine. Nechajte sa zlákať jeho atrakciami a nádhernou prírodou.



 

Bazilika Notre-Dame de la Garde

Už keď sa budete blížiť k Marseille, na prvý pohľad vás musí upútať bazilika Notre-Dame de la Garde. Tá sa nachádza na najvyššom bode mesta a stáva sa tak jeho hlavnou dominantou. Samotný kostol je novší a pochádza z 19. storočia. No pôvodne sa na tomto mieste v stredoveku nachádzala pútnická kaplnka, ktorú neskôr zbúrali a na jej pamiatku tam neskôr postavili väčší svätostánok. V tomto medziobdobí tam urobili nádhernú vyhliadku, ktorú využívali prví dovolenkári v tejto oblasti. V súčasnosti sa bazilika stále využíva na svätenie omší, ale môžete sa do nej pozrieť aj počas prehliadok. Potom si doprajte ešte nádherný výhľad na centrum, prístav a more. Na kupole kostola sa nachádza veľká socha Panny Márie, ktorá je zároveň patrónkou mesta.

 

Calanque

Pokiaľ hľadáte pekné pláže, v tom prípade choďte ďalej z centra a navštívte oblasť Calanques. Tá sa nachádza medzi Marseille a Cassis. Kombinácia mora, útesov, pláží a zelene v okolí vo vás evokuje predstavu ideálneho raja. Toto miesto môžete využiť na množstvo zaujímavých aktivít. Najjednoduchšie sa tam dostanete pomocou lode, pretože z Marseille tam robia pravidelné denné výlety, spojené aj s plávaním a oddychom na pláži. Pokiaľ patríte medzi milovníkov pohybových aktivít, v tom prípade by ste si mali požičať kajak alebo vyskúšajte paddleboarding a pozrite si toto krásne miesto z úplne inej perspektívy. Okolo tejto prírodnej atrakcie vedie cesta, ktorá je vhodná aj pre cyklistov.

 

Štvrť Panier

Pri prechádzke centrom mesta sa dostanete do štvrte Panier. Domáci ju opisujú ako malú dedinku uprostred Marseille. Toto je totiž najstaršia časť, ktorú začali budovať ešte pôvodní grécki obyvatelia. Nachádza sa v kopcovitom teréne a sú pre ňu charakteristické strmé úzke uličky s vysokými domami. Je veľká škoda, že sa ju nepodarilo uchovať v takom stave, ako keď tam ešte bolo veľa pôvodných stavieb. Počas 2. svetovej vojny totiž štvrť bombardovali a vtedy zničili väčšinu ulíc. Niektoré domy zrekonštruovali, ale nie všetky zostali v predošlom štýle. Napriek tomu sa im podarilo uchovať pôvodný šarm, pretože sa tam dnes sústreďujú najlepšie kaviarničky v meste a obchodíky s umeleckým tovarom. V Panieri môžete navštíviť tiež najstaršie námestie v centre.

 

Marseillská katedrála

Druhý významný a hlavný kostol v Marseille sa nachádza v blízkosti nového prístavu. I keď je umiestnený na rušnom mieste, napriek tomu okolo neho panuje príjemná pokojná atmosféra. Chrám je postavený v byzantsko-rímskom štýle. Pôvodne sa v tejto lokalite nachádzala stará katedrála, ktorá bola podstatne menšia a už nepostačovala svojim účelom. Preto sa tam v roku 1852 rozhodli postaviť nový svätostánok, ktorý bol už veľkolepejší a zahrňoval aj viacero nových stavebných prvkov. Základný kameň vtedy položil Ľudovít Napoleon Bonaparte. No časť pôvodného kostola sa rozhodli uchovať, aby mu tak vzdali úctu. Preto zbúrali iba kúsok starej katedrály, ponechali chór a jednu z lodí, ktorú zakomponovali do novej stavby.

 

Starý prístav

Podľa historikov bol v týchto miestach prvý prístav už pred 2600 rokmi a ten pomohol napredovať celej tejto oblasti. Dôležité obchodnícke miesto prinieslo peniaze aj samotnému mestu. Až do 18. storočia sa tam nachádzali staré budovy skladov, ktoré už dnes slúžia moderným štýlovým obchodom a podnikom. Neskôr začali stavať nový prístav a všetky priemyselné lode s tovarom už kotvia v tejto časti. Starý prístav tak už dnes slúži iba pre súkromné menšie lode, vďaka čomu má ešte krajšiu atmosféru. Nádherný je najmä počas západu slnka. Choďte sa tam poprechádzať, potom si poseďte v reštaurácii a nakoniec sa prejdite aj nočnými historickými uličkami.

 

Opátstvo svätého Viktora

Počas bombardovania mesta sa našťastie nepriateľským vojskám nepodarilo zničiť všetky historické budovy. Ich vyčíňaniu sa vyhlo aj bývalé opátstvo svätého Viktora. Jeho dejiny sa viažu k začiatkom kresťanstva v krajine, takže ide zároveň aj o architektonicky veľmi cennú a raritnú stavbu. Toto miesto neskôr slúžilo ako obranná pevnosť, ale podarilo sa v ňom zachovať pôvodný kostolík, v ktorom sa dnes nachádzajú vzácne hrobky a krypty.

 

Cesta La Corniche

Významnou súčasťou mesta je promenáda, ktorá prechádza popri pobreží. Táto cesta sa nazýva La Corniche a slúži pre autá i chodcov. Obľúbená je medzi domácimi aj turistami. Počas prechádzky sa môžete prejsť po krásnych miestach s výhľadmi na more a prístav. Promenáda bola populárna už v dvadsiatych rokoch minulého storočia a v jej okolí vznikla luxusná štvrť, kde dnes sídlia tie najkrajšie vily. Takže okrem prírody môžete obdivovať aj zaujímavú architektúru.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa