Windsor - miesto, kde britskí monarchovia skutočne žijú svoj život

2021-07-16 12:00:00 |   |    | 

Anglický Windsor vyhľadávajú turisti najmä kvôli slávnemu zámku. Ten vyzerá ako vystrihnutý z rozprávky o princeznách a kráľoch. Ešte väčšej popularite sa tešil po svadbe Harryho a Meghan Markle, keďže ľudia chceli na vlastné oči vidieť miesto, kde sa zosobášili. No okrem tejto hlavnej atrakcie si tam môžete pozrieť aj množstvo iných turistických zaujímavostí.



 

Eton

Vo Windsore nájdete aj jednu z najprestížnejších stredných škôl. Na druhej strane rieky, ako sídli zámok, sa nachádza Eton College, ktorý založili v 15. storočí. Určený je len pre chlapcov, ktorí tam zároveň bývajú na internáte, aby ich tam mohli vzdelávať i v čase ich osobného voľna, keď im pripravujú zaujímavý program. V Anglicku má veľkú tradíciu a hrdí sa tým, že si do jeho lavíc zasadlo až 19 mladých mužov, ktorí sa neskôr stali premiérmi. Prestíž Etonu zvýšili aj princovia William a Harry, ktorí tam študovali pred nástupom na univerzitu. I kvôli tomu patrí ich školné k tým najdrahším na svete. Väčšina budov má dobový charakter. Môžete si na nich pozrieť typickú anglickú architektúru so všetkými jej zaujímavými prvkami. Najkrajšou časťou prehliadky je návšteva tunajšej kaplnky. Do areálu sa dostanete počas víkendu, aby tak zvedavci nerušili študentov. Na prehliadke uvidíte aj tri rôzne múzeá so vzácnymi exponátmi.

 

Aleja Dlhá prechádzka

Od zámku ku kopcu Snow Hill vedie trojmíľová aleja, ktorú lemujú listnaté stromy. Nazýva sa Dlhá prechádzka a je súčasťou Veľkého parku vo Windsore. Toto miesto je veľmi obľúbené na pikniky a vychádzky s rodinou. Ľudia tam často chodia venčiť psov, ale aj cvičiť. Z vrchu na druhom konci sa vám naskytne jeden z najkrajších výhľadov na zámok a jeho okolie. Súčasťou tohto parku je aj šľachtické vidiecke sídlo Frogmore House. To sa opäť preslávilo vďaka svadbe princa Harryho a Meghan Markle, ktorí mali práve tam svoju hlavnú hostinu. Pre verejnosť je prístupné len štyri dni v týždni v priebehu celého augusta. Počas zvyšku roka slúži kráľovskej rodine. V jeho blízkosti sa nachádza aj mauzóleum, v ktorom je pochovaná kráľovná Viktória s princom Albertom. Zvonku nenápadná budova je v interiéri nádherne zdobená. V roku 2018 prešla hrobka rekonštrukciou, ktorá zabránila ničeniu z dôvodu vplyvov počasia.

 

Parky s divočinou

Zaujímavosťou je, aký prirodzený charakter sa podarilo udržať vo Windsore napriek tomu, že je krásnym mestečkom s typickými anglickými domčekmi. Pri Veľkom parku sa nachádzajú aj menšie trávnaté plochy, pričom na jednej z nich chovajú desiatky majestátnych jeleňov a laní. Doslova len niekoľko metrov od rušných ulíc nájdete takéto pokojné miesto, ktoré vás vezme na cestu časom. Presne tak totiž Windsor vyzeral už v 11. storočí, kedy začali s výstavbou prvých priestorov. I kvôli tomu sa toto miesto stalo obľúbeným medzi mladomanželmi, ktorí si tam často chodievajú robiť svadobné fotografie.

 

Windsorské puby

Pokiaľ na Anglicku milujete najmä jeho malé mestečká s pravou dobovou atmosférou, v tom prípade sa vám bude vo Windsore veľmi páčiť. Stačí sa prejsť jeho starými uličkami, pozrieť si tradičné podniky a ihneď sa prenesiete v čase do minulosti. Takto si ľahko predstavíte, ako to tam vyzeralo napríklad aj za čias kráľovnej Viktórie, ktorá túto časť svojej rodnej krajiny tak veľmi milovala. Podstatnou súčasťou centra sú aj puby. Tie majú často aj viac ako storočnú tradíciu a sídlia vo vzácnych historických budovách. Pochutnáte si tam na dobrom anglickom jedle, kvalitnom pive a v niektorých robia večer koncerty s tradičnou kapelou.

 

Ochutnajte tunajšie pivo

K tradícii anglických pubov sa viaže aj výroba lokálneho piva. Jeden známy pivovar majú aj v tomto meste. Windsor & Eton Brewery založili pred jedenástimi rokmi. I keď bolo v minulosti tradíciou, že sa dobré pivo varilo vždy aj v podnikoch v samotnom centre, postupne sa od tohto zvyku upustilo. Zakladatelia tejto firmy však chceli tento nápad oživiť a vďaka tomu sa do Windsoru opäť vrátil pivovar, v ktorom pripravujú obľúbené nápoje podľa pôvodných receptúr. Ich poctivé výrobky môžete ochutnať v pube The George, ktorý sa nachádza v časti s univerzitou Eton.

 

Po stopách anglickej kráľovskej rodiny

Windsorský zámok často využíva aj kráľovská rodina. Patrí k ich obľúbeným sídlam a koná sa tam veľa oficiálnych udalostí. Okrem spomínanej svadby tam tento rok pochovávali aj princa Philipa a v jeho honosných priestoroch často vítajú zahraničné návštevy. Oficiálnym sídlom Alžbety II. je Buckinghamský zámok, no v čase pandémie sa stiahla do ústrania a spolu s manželom sa rozhodli presťahovať práve do tohto mestečka. Vďaka tomu boli stále blízko Londýna, ale mohli si užiť viac súkromia. Z toho dôvodu by ste mali byť počas návštevy Windsoru pozorní, pretože nikdy neviete, kedy okolo vás prejde auto s niektorým z členov kráľovskej rodiny.

 

Striehnite aj na celebrity

Toto luxusné miesto k sebe láka aj mnohých prominentov. Domy a byty vo Windsore patria k tým najdrahším, pretože vďaka tomu získate pre život skutočne nádhernú lokalitu. Preto okrem kráľovskej rodiny sledujte aj tváre ostatných okoloidúcich, či medzi nimi nespoznáte nejakú známu celebritu. Mestečko sa stalo domovom Eltona Johna a celej jeho rodiny. Žije tam aj návrhár David Emanuel, ktorý bol jedným z autorov svadobných šiat pre princeznú Dianu. A stretnúť tam môžete aj herečku Annu Friel, ktorá hrala v Jakubiskovej Bátoryčke či obľúbeného rádiového moderátora Chrisa Evansa.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images, TASR/AP

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa