Syrakúzy – Archimedovo rodisko, ktoré spája grécku a taliansku kultúru

2021-09-26 00:00:00 |   |    | 

Ktorá časť Talianska je pre vás dovolenkovým rajom? Milujete Rím s jeho jedinečnou históriou, Toskánsko ako rodisko famóznej gastronómie, alebo radšej prichádzate do Sicílie, kde ešte stále zažijete pravú atmosféru tejto krajiny? Tunajšie mesto Syrakúzy navyše spája grécku a rímsku kultúru, takže tu o zážitky nebude núdza.



 

Grécke divadlo

V minulom letopočte sa na území dnešnej Syrakúzy rozprestierala grécka ríša. Jej obyvateľom sa podarilo postaviť tam niekoľko významných stavieb. Nachádzalo sa tam dokonca aj najväčšie grécke divadlo tejto éry. I keď ho odvtedy niekoľkokrát prerábali, podarilo sa ho uchovať v pomerne dobrej kondícii a s odkazom na pôvodnú architektúru. Kedysi si tu mohlo pozrieť predstavenia a neskôr gladiátorské hry viac ako 15 000 divákov. Hľadisko tvorilo dokopy až 61 kamenných radov. Zábava tam často trvala niekoľko dní a pritiahla ľudí z celého ostrova. Neskôr urobili pod pódiom časť pre orchester, ktorý často hrával najmä počas siláckych súbojov. V meste sa nachádza aj mladší rímsky amfiteáter, ktorý sa nepodarilo uchovať v tak dobrom stave.

 

Dionýzove ucho

Neďaleko centra Syrakúz sa nachádza bývalý kameňolom Latomia del Paradiso. Využívali ho od 6. storočia a zo získaného materiálu postavili väčšinu budov v celom regióne. Vďaka tomu tam pri ťažení vytvorili niekoľko jaskýň s vysokými úzkymi vchodmi. Len o pár metrov ďalej už uvidíte veľké sály, ktoré používali na prenocovanie a bývanie. Na pohľad pôsobia veľmi nenápadne a možno by ste ich prehliadli ako ďalšie skalné bralo v okolí. Nachádza sa tu aj ďalší zaujímavý prírodný úkaz, ktorý nazvali Dionýzove ucho. Podľa legendy by ste sa mali postaviť na jednu stranu dlhej jaskyne, aby ste dobre počuli, čo si zašepkajú ľudia na druhom konci. Ďalšia historka hovorí o tom, že tam kedysi bola väznica a Dionýz chodil potajme načúvať rozhovory trestancov.

 

Staré mesto a prístav

Zaujímavá prehliadka vás čaká počas prechádzky historickým centrom. Staré mesto je totiž situované na malom ostrove, ktorý je prepojený s pevninou. Z jeho hradieb budete mať nádherný výhľad na celé pobrežie a taktiež prístav. Odtiaľ sa môžete vybrať na plavbu malými loďkami a pozrieť si Sicíliu z ich paluby. Keď sa preveziete popri pobreží, vráťte sa späť do uličiek naplnených krásnymi domčekmi a sakrálnymi budovami. Pozrite si tam menšie kostolíky a kaplnky, ktoré predstavujú rozmanitosť rôznych slohov. V tejto časti mesta uvidíte aj podmorský svet s viacerými vzácnymi rybami. Zájdite si tiež na legendárny trh, kde si pochutnáte na viacerých sicílskych špecialitách a najmä si tam kúpite čerstvé morské plody.

 

Syrakúzska katedrála

Hlavná katedrála v Syrakúzach je zasvätená Panne Márii. Postavili ju v 7. storočí a dnes na nej môžete obdivovať štýl sicílskeho baroka. Pri vstupe si všimnite nádhernú výzdobu v spojení so sochami významných svätcov. Rovnako impozantný je aj interiér. Prekvapí vás najmä vysoký klenutý strop a nádherný oltár. Súčasťou výzdoby je množstvo cenných fresiek, ktoré zobrazujú rôzne výjavy zo Svätého písma. Prezrite si tiež vitrážové okná, ktoré sú zdobené zaujímavými obrazcami a opäť aj duchovnými maľbami.

 

Apolónov chrám

Najstarší svätostánok v meste pochádza z roku 570 pred Kristom. Postupne niekoľkokrát menil svoje zameranie. Bol napríklad byzantským chrámom, islamskou mešitou a kostolom v normanskom štýle. Napriek tomu sa tu podarilo uchovať viacero prvkov ešte z prvej pôvodnej budovy a tie sú badateľné aj medzi dnešnými ruinami. Apolónov chrám sídli priamo v centre mesta, kde kontrastuje s okolitými novými domami. Zaujímavý bol štýl jeho stavania, pretože okolo jeho vonkajšej časti postavili veľmi nahusto pri sebe stĺpy, čím zrejme chceli podporiť stabilitu tejto výnimočnej budovy. V minulosti sa tam podarilo nájsť viacero zaujímavých vykopávok, ktoré vystavujú v tunajšom archeologickom múzeu.

 

Fontána Aretusa

K vzniku fontány Aretusa sa viaže zaujímavá legenda, podľa ktorej krásna nymfa s týmto menom očarila boha Alpheusa. Keď raz od neho utekala, aby ich vzťah nikto neodhalil, skočila smerom k ostrovu Ortigia a tam sa dotkla pevniny. To však uvidela bohyňa Diana, ktorá ju ihneď potrestala a premenila na prameň. Smutný milenec sa túžil spojiť so svojou láskou, preto sa premenil na rieku, ktorá pretekala do fontány. V súčasnosti má podobu jazierka s rybkami a kačkami, okolo ktorého rastie vzácny papyrus.

 

Hrad Eurialo

Jedna z najstarších stavieb vznikla medzi rokmi 402 a 397 pred Kristom. Rozprestiera sa na ploche takmer jeden a pol hektára. Hrad Eurialo bol pôvodne vojenskou pevnosťou. V súčasnosti môžete preskúmať jeho ruiny z tej strany, ktorá bola kedysi najzraniteľnejšia a museli ju najviac strážiť. Na tomto mieste chránili domáci mesto pred Rimanmi a použili tam slávne Archimedovo zrkadlo, ktorým osvietili nepriateľských vojakov a podarilo sa im tak zapáliť blížiace sa lode. I keď sa až do súčasnosti nepodarilo uchovať veľkú časť budov, napriek tomu budete mať dokonalú predstavu o pôvodnej veľkosti komplexu aj výnimočnosti tohto stavebného diela.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 18. apríl. 2024. Meniny má Valér.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa