Luzern stál pri počiatkoch švajčiarskeho turizmu: Dovolenkárov láka aj dnes

2021-08-24 11:50:00 |   |    | 

Z Viedne sa veľmi pohodlne dostanete leteckými či vlakovými spojmi priamo do Zürichu. Odtiaľ je to už len päťdesiat kilometrov do nádherného Luzernu, ktorý sa rozprestiera pri krásnom jazere. Už pri prvej návšteve tohto mestečka pochopíte, prečo ho tak veľmi milovali aj naši predkovia.



 

Vrch Pilatus

Turizmus v tejto časti Švajčiarska začal už od 19. storočia. Vtedy tam dovolenkovali najmä šľachtici, ktorí si okolo jazera postavili prvé luxusné vily. Už v tých časoch sa viacerí z nich vyberali aj na turistiku do blízkych hôr. Veľkej popularite sa tešil najmä vrch Pilatus. Na ten v súčasnosti vedie lanovka, ktorej vrchná stanica je pri nádhernej vyhliadke. Z tej uvidíte aj samotné mesto Luzern. Preto tam smerujú aj kroky takmer všetkých dovolenkárov, ktorí si chcú vychutnať pohľad na celý región. Za každého ročného obdobia sa dočkáte iného prekvapenia, pretože sa vám okolie Luzernu predstaví v úplne inom šate. Ak máte chuť na trochu pohybu, v tom prípade sa vyberte pešo. Na vrchol hory Pilatus sa dostanete do šiestich hodín.

 

Kaplnkový most

V meste sa nachádza jeden z najvzácnejších mostov na starom kontinente. Postavili ho v 14. storočí a na jeho výstavbu použili iba drevo. Neskôr ho podrobili niekoľkým rekonštrukciám, tá posledná sa zatiaľ udiala v roku 1993. Vďaka tomu je Kaplnkový most oficiálne najstarším dreveným mostom v Európe. Jeho súčasťou je vyše tridsať metrov vysoká veža, ktorá v minulosti slúžila aj ako obranná pevnosť. Keď budete po moste prechádzať, pozrite sa hore na jeho strechu. Na nej sa vynímajú viaceré nástenné maľby zo 17. storočia, ktoré zachytávajú rôzne výjavy z biblie. V súčasnosti patrí most medzi hlavné dominanty Luzernu a každoročne ho navyše zdobia desiatky nádherne rozkvitnutých kvetov v drevených závesných kvetináčoch.

 

Historické centrum

Od Kaplnkového mosta sa ľahko dostanete až do historického centra. Tam sú hlavými dominantami najmä starobylé budovy, ktoré vytvárajú úžasnú atmosféru. Najstaršia stavba pochádza z 12. storočia. Je ňou kaplnka svätého Petra, ktorá má jednoduché zdobenie. K ďalším vzácnostiam patrí napríklad pôvodná radnica, ktorá pochádza zo 17. storočia. V okolí sa rozprestierajú menšie námestia a ozdobné fontány. Po celý rok tam panuje čulá nálada, ktorú dotvárajú štýlové podniky s tradičnou gastronómiou. V centre sa nachádza pôvodná dlažba, vďaka ktorej nadobúdajú uličky dobový charakter.

 

Loďou a ozubnicovou železnicou

Na Slovensku prechádza ozubnicová železnica z vlakovej stanice Štrba na Štrbské Pleso. Aktuálne na nej prebieha rozsiahla rekonštrukcia, aby po trati mohli prechádzať modernejšie vozne zo Švajčiarska. A presne tie používajú aj v okolí Luzernu. Tunajšia železnica je najstaršia svojho druhu v Európe. Jedna časť začína pri Vierwaldstattskom jazere. Tam si najprv rezervujte niektorú z plavieb, aby ste si vychutnali krásnu prírodu v okolí. Potom už prestúpte na zubačku, ktorou sa vyveziete až na vrchol kopca Rigi. Druhá trasa vedie na vrch Pilatus. Z oboch miest dovidíte za dobrého počasia až do Nemecka. Veľkým zážitkom je už aj samotná cesta, pretože po celý čas môžete obdivovať prírodu v okolí. Občas po trati jazdia aj historické vozne.

 

Pamätník luzernským vojakom

V centre Luzernu nájdete aj jeden z najvýznamnejších pamätníkov v krajine. Nachádza sa v blízkosti Levieho námestia a zobrazuje umierajúceho kráľa zvierat. Navrhli ho a jeho výrobu zrealizovali v roku 1820. Vtedy vytvorili sochu leva ležiaceho na zemi a bojujúceho o život. Takýmto spôsobom chceli vzdať hold švajčiarskym policajtom a vojakom, ktorí chránili česť kráľa počas Francúzskej revolúcie. K pamätníku pravidelne chodia vzdať úctu domáci obyvatelia a pre turistov sa zase stal jednou z najobľúbenejších atrakcií v meste.

 

Hotel Gütsch

Jednou z pekných častí Luzernu je štvrť pomenovaná Gütsch. Tá sa nachádza v krásnom lesnom prostredí a práve na tomto mieste postavili v roku 1888 zámocký hotel. Veľkou inšpiráciou preň bol nemecký Neuschwanstein. Romanticky pôsobiace sídlo ponúka jeden z najkrajších výhľadov na centrum. Po celý čas bolo magnetom pre prominentných hostí, ktorí si radi doprajú exkluzívne služby. Počas vášho výletu sa tam môžete vybrať aj na prechádzku do blízkych lesov alebo zájdite k vyhliadke Inferno. Séria sôch je spomienkou na slávne dielo Danteho Alighieriho.

 

Cyklotrasy okolo jazera

Dovolenka v Luzerne je veľkým lákadlom aj pre turistov vyhľadávajúcich aktívne trávenie voľného času. Na mieste si prenajmite bicykel a prevezte sa po niektorej z cyklistických trás v okolí jazera. Tie majú rôznu obtiažnosť a viaceré z nich sú určené pre rodiny s deťmi. V okolí sú taktiež menšie ihriská, alebo si na vybraných miestach môžete zaplávať s tou najkrajšou vyhliadkou na okolie.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa