Španielska Segovia - nenápadné mesto s množstvom pamiatok a atrakcií

2022-05-15 00:00:00 |   |    | 

Nech sa vyberiete na dovolenku do akejkoľvek časti Španielska, všade nájdete nejaké menej známe lokality, ktoré vás prekvapia pútavými dejinami. Segovia patrí medzi najstaršie mestá v krajine. Jej základy postavili už v roku 80 pred Kristom a v 15. storočí tam prebehla korunovácia kráľovnej Izabely I. Najviac pamiatok je sústredených v historickom centre, ktoré sa dostalo na zoznam UNESCO.



 

Rímsky akvadukt

Jednou z hlavných dominánt mesta je akvadukt, ktorý v Segovii vybudovali Rimania okolo roku 50, aby pomocou špeciálneho systému privádzal do mesta vodu z rieky Acebeda. Na výstavbu použili 20 400 kamenných blokov, ktoré spájali bez použitia cementu. Špeciálnou technikou ich dokonale opracovali a naskladali na seba tak, že odvtedy držia dlhé stáročia pokope. Celý akvadukt tvorí dokopy 167 oblúkov v celkovej dĺžke približne 17 kilometrov. V niektorých miestach má dve poschodia. Najlepšie miesto na pozorovanie jednej z mála dobre zachovaných pamiatok tohto druhu  je z Plaza del Azoguejo. Tam prechádza cez historické centrum a v spojení s okolitými budovami vytvára atmosféru ako za dávnych čias.

 

Alcázar

Zatiaľ čo akvadukt je historicky najcennejšou pamiatkou, tou najkrajšou a najnavštevovanejšou je Alcázar, ktorý sa na prvý pohľad podobá na rozprávkové zámky Disneyho. Pôvodne bola na tomto mieste postavená pevnosť, v ktorej žili vojaci a vďaka dobrej polohe na vysokej skale chránili celú oblasť. Od 12. storočia sa premenila na kráľovské sídlo a odvtedy ho začali zveľaďovať až do súčasnej podoby. Posledná veľká renovácia prebehla v 16. storočí. Zámok je otvorený celoročne, ale počas zimy len v obmedzenom režime. Podarilo sa uchovať väčšinu interiéru, takže sa môžete tešiť aj na zaujímavú prehliadku štýlového zariadenia. Alcázar sa teší veľkej obľube aj kvôli nádhernému výhľadu na celú Segoviu.

 

Hlavná katedrála

Keď sa budete približovať k mestu, ako jednu z hlavných dominánt na horizonte uvidíte vzácnu katedrálu. Tú začali stavať v 16. storočí a použili na ňu ešte gotický štýl, takže sa stala posledným kostolom v Španielsku v tomto slohu. Vďaka tomu nadobudla vizuálne zaujímavý charakter a je zdobená pomocou množstva drobných detailov. Súčasťou majestátneho chrámu je aj veža, z ktorej máte krásny výhľad na okolie. V interiéri uvidíte nádherné vitrážové okná, niekoľko sôch a vzácne maľby. Keďže katedrála pozostáva z niekoľkých budov, časť z nich vyhradili pre múzeum. Jeho súčasťou je archív s 500 knihami. Kostol si môžete pozrieť aj po svätej omši, ktorá sa tam koná pravidelne v nedeľu.

 

Casa de los Picos

Počas dovolenky si vyhraďte čas aj na prechádzku historickým centrom, jeho staré uličky sú plné architektonických skvostov. Jedným z nich je dom Casa de los Picos. Postavili ho v 15. storočí a vymysleli pre neho výnimočnú výzdobu. Z granitu vyrobili 617 malých pyramíd, ktoré potom pripevnili k fasáde. Vďaka tomu získala zaujímavý plasticky pôsobiaci dizajn a stala sa vyhľadávanou atrakciou. Jej prvým majiteľom bol miestny politik Juan de la Hoz, ktorého erb nájdete na priečelí nad oknami. V súčasnosti tam už sídli umelecká škola, ktorá organizuje dočasné výstavy žiakov.

 

Kráľovský palác La Granja

Zaujímavé pamiatky nenájdete iba priamo v meste, ale aj v okolitých dedinkách. Len 11 kilometrov od Segovie stojí kráľovský palác La Granja, ktorý panovnícka rodina ešte stále využíva. Monarchovia tam pravidelne trávia časť letnej dovolenky, pretože sa im páči nádherná príroda v okolí. Zámok získal svoju súčasnú podobu v 18. storočí, keď ho prestavali podľa vzoru Versailles. Pridali viacero barokových prvkov a rozšírili aj park. V interiéri sa nachádza nádherná Zrkadlová miestnosť, súkromné apartmány šľachticov a taktiež je tam hrobka kráľa Filipa V., ktorý je pochovaný spolu so svojou manželkou. Naplánujte si aj prechádzku po záhradách, ktoré sú skutočným skvostom záhradnej architektúry. Výlet na toto krásne miesto vám zaberie aj celý deň.

 

Židovská štvrť

Niekoľko storočí boli súčasťou mesta Segovia aj židovskí obyvatelia. Tí pôvodne žili v harmónii spolu s katolíkmi, na konci 15. storočia však došlo k nečakanej udalosti. Kráľ vydal príkaz, podľa ktorého sa museli členovia oboch vier segregovať. Zatiaľ čo katolíci zostali žiť v centre, židov vytlačili do okrajovej časti. To poznačilo to aj vývoj architektúry. Vznikli postupne dve synagógy a navyše v tomto čase nariadili predstavitelia mesta výstavbu ôsmich brán, ktoré jasne odčlenili veriacich od seba. Viaceré z nich sú stále súčasťou mesta. Cez niektoré z nich môžete prejsť iba pešo alebo na bicykli, aby sa nepoškodili.

 

Mestské hradby

Neodmysliteľnou súčasťou Segovie sú mestské hradby. Tie postavili v 11. storočí a ich úlohou bolo chrániť centrum. Vďaka nim zároveň kontrolovali všetkých pocestných, čo im neskôr umožnilo vyberať poplatky od obchodníkov a návštevníkov. Až dodnes sa podarilo uchovať veľkú časť z hradieb, ich začiatok je pri Alcazáre a prechádzajú až do centra. Ich súčasťou sú tajné úkryty a veže, z ktorých vojaci sledovali celé okolie a na niektorých miestach sa dostanete na vyhliadky, z ktorých je krásny výhľad na okolie.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa