Slávne mesto z filmových trhákov vymiera: Nových obyvateľov láka aj na pivo zadarmo

2021-11-25 07:01:00 |   |    | 

Východonemecký Görlitz býva považovaný za najkrajšie mesto v krajine a nakrúcalo sa tu viac oscarových filmov než kdekoľvek inde. To však zrejme ku šťastiu nestačí, a tak sa obyvatelia pomaly vytrácajú. Radnica láka nových na zaujímavé bonusy.



 

Görlitz (Zhorelec) je najvýchodnejším mestom v Nemecku a vďaka blízkym hraniciacm sa v ňom striedali mnohé vplyvy. Počas svojej takmer tisícročnej histórie patril striedavo aj Českému a Poľskému kráľovstvu, v roku 1469 dokonca sľúbil vernosť Matejovi Korvínovi a viackrát si ho podmanili Švédi. Konečnú podobu mu po druhej svetovej vojne vtisla Postupimská dohoda, ktorá mesta rozdelila na nemeckú a poľskú časť (Zgorzelec). Hranicou sa stala rieka Lužická Nisa.

Predtým prosperujúce mesto však začalo upadať. Kým v prvej polovici 20. storočia malo takmer 100 tisíc obyvateľov, na jeho konci to už bolo len čosi viac než polovica. Po zjednotení Nemecka odišli mnohí ľudia na západ do bohatších regiónov a zanechali za sebou tisíce neobývaných bytov. Tie nechala radnica v snahe o prilákanie nových „Görlitzanov“ renovovať. Okrem toho im však cez projekt „KommWohnen“ ponúka aj ďalšie bonusy.

Uvítací balíček v súčasnosti zahŕňa napríklad odpustenie dvojmesačného nájomného a ročných poplatkov za vedenie účtu a poistenie bytu, lacnejšiu elektrinu, bezplatnú MHD na tri mesiace, permanentky do múzea, zoo a divadla, 20-eurovú poukážku do reštaurácie či štyri fľaše piva od miestneho pivovaru.

Zaujímavým benefitom je aj možnosť ubytovať sa zadarmo počas sťahovania na dve noci v secesnej Ville Ephraim, ktorá patrí k najväčším turistickým lákadlám Görlitzu. V októbri v nej nakrúcal svoj nový projekt americký herec David Hasselhoff, nasledujúci stovky ďalších filmárov, ktorí už vo východonemeckom meste pôsobili.

Nie nadarmo sa mu hovorí aj Görliwood - práve tu totiž nakrúcali toľko snímok, že vo februári tohto roku otvorili špeciálny filmový úrad, ktorý má v pandemických podmienkach napomáhať produkciám a dohliadať na bezpečnosť pri nakrúcaniach. V budúcnosti má tiež v Görlitzi vzniknúť filmová akadémia, kde by sa školili napríklad rekvizitári, kostyméri či osvetľovači.

„Hollywoodsku kariéru“ Görlitzu započal v roku 2004 film Cesta okolo sveta za 80 dní s Jackiem Chanom a Owenom Wilsonom. O štyri roky neskôr nasledoval Predčítač, za ktorého získala Kate Winslet Oscara. Vo filme jej úspešne sekundoval nemenej slávny Ralph Fiennes, ktorý sa do východonemeckého mesta vrátil aj v roku 2014, aby zažiaril v štyrmi Oscarmi ovenčenom filme Grand Hotel Budapest.

Okrem toho sa v meste nakrúcali aj Nehanební bastardi Quentina Tarantina s Bradom Pittom v hlavnej úlohe, jeho kamarát George Clooney tam pracoval na Pamiatkaroch a Görliwood samozrejme neobišlo ani množstvo nemeckých filmárov na čele s autormi skvelého Kapitána.

Podľa oficiálnej stránky mesta a špeciálneho turistického okruhu, ktoré organizuje, k najobľúbenejším lokalitám na nakrúcanie patrí historická rohová budova Der Braune Hirsch (Hnedý jeleň), ďalej Das Kaufhaus, teda Obchodný dom, prekrásna secesná stavba zo začiatku 20. storočia, ktorá predstavovala Grand Hotel Budapest, a predovšetkým Untermarkt, Dolné námestie lemované historickými domami s arkádami.

Práve na ňom stoja aj najvzácnejšie pamiatky mesta – radnica z 2. polovice 14. storočia a renesančná budova lekárne s dvomi slnečnými hodinami na fasáde. Vynechať nesmiete ani Schönhof – najstarší renesančný mestský dom v Nemecku, stredoveké opevnenie, secesnú budovu stanice, neogotickú katedrálu či pivovar na brehu Nisy, kde sa dodnes varí pivo tradičným spôsobom. Ak sa rozhodnete presťahovať do tohto malebného mesta filmárov, zopár fľašiek dostane na privítanie zadarmo. Aby ste v Görlitzi hneď cítili ako doma.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Europastadt GörlitzZgorzelec GmbH

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa