Augsburg dal svetu základy evanjelickej viery: Patrí k najvýznamnejším nemeckým mestám

2022-02-10 12:00:00 |   |    | 

Nemecké dejiny výrazne ovplyvnilo formovanie protestantskej viery. Dôležitú úlohu v tomto prípade zohralo mesto Augsburg, ktoré je druhým najstarším v tejto krajine. Už v minulosti malo významnú pozíciu, pretože sa nachádzalo na hlavnej ceste do Verony. Via Claudia je aj dnes lákadlom pre turistov, pretože sa v jej blízkosti združuje mnoho vzácnych pamiatok.



 

Augsburgská katedrála

Kostoly patria väčšinou k obľúbeným atrakciám, pretože sú architektonickou pýchou miest a navyše často ukrývajú zaujímavé tajomstvá. Augsburgská katedrála pochádza z 11. storočia. Turistov láka z troch hlavných dôvodov. Prvý si všimnete rovno pri vstupe. Do svätostánku sa totiž dostanete cez veľké bronzové dvere, ktoré sú zdobené 35 menšími tepanými reliéfmi. Tie boli inšpirované úryvkami zo Starého zákona. Keďže boli znečistené vonkajšími vplyvmi, museli ich kompletne zrenovovať. Druhou zaujímavosťou je dvojitý chór a treťou päť okien s farebnou vitrážou, ktoré sa nachádzajú v južnej časti kostola. Tie totiž pochádzajú približne z obdobia okolo roku 1100 a sú teda najstaršími oknami tohto druhu na svete. Zobrazení sú na nich svätci, ktorí výrazne ovplyvnili formovanie kresťanstva. Od vzniku katedrály sa tam taktiež nachádzala krypta, v ktorej pochovávali osobnosti z tohto regiónu.

 

Weberhaus

V centre mesta sa nachádza budova, pri ktorej sa zastaví takmer každý okoloidúci. Weberhaus postavili v 14. storočí a pôvodne sa tam nachádzal textilný cech. V 19. storočí však tento krásny dom mesto predalo, aby ho neskôr opäť odkúpili späť. Vtedy sa pustili do rozsiahlej rekonštrukcie, ktorá mierne pozmenila vzhľad budovy. Nešťastné udalosti ju neminuli ani v novodobých dejinách. V roku 2004 veľkú časť priestorov poškodil požiar a vtedy sa rozhodli obnoviť aj krásnu fasádu, na ktorú pridali farebné fresky. V kombinácii s typickou strechou s niekoľkými malými oknami patrí Weberhaus k najfotogenickejším miestam v Augsburgu.

 

Palác Schaezler

Jednou z najkrajších budov v meste je aj palác Schaezler. Ten nechal v 18. storočí postaviť tunajší obchodník a bankár Benedikt Adam Freiherr von Libenhofen. Posledné práce dokončili v roku 1770, kedy Augsburg poctila svojou návštevou Mária Antoinetta, ktorá sa tam zastavila počas cesty na svoju svadbu. I z toho dôvodu nechali hlavnú banketovú sálu vyzdobiť v rokokovom štýle, aby jej pripomínala nový domov. Až do súčasnosti je to najvzácnejšia pamiatka v tomto slohu, ktorú uvidíte v Nemecku. V súčasnosti sa tam už nachádza múzeum a umelecká galéria. Už predošlí majitelia sa snažili združiť čo najviac vzácnych malieb od významných európskych umelcov, niektoré z nich preto vystavujú aj počas aktuálnej prehliadky.

 

Fuggerei

Augsburg sa môže pochváliť aj jedným zaujímavým projektom, ktorý bol určený pre chudobných remeselníkov. Jeho autorom bol Jakob Fugger. Tento bohatý obchodník sa v 16. storočí rozhodol postaviť 52 domov, ktoré mali rovnakú architektúru a vytvárali jednu celú štvrť. K nim neskôr pristavil aj kostol a menšie námestie, vďaka čomu vytvoril mesto v meste. Potom tam nasťahoval rodiny, ktoré ubytovanie získali zadarmo. Fugger mal však dve dôležité podmienky. Požadoval od nich, aby boli katolíci a aby sa následne modlili za celú jeho rodinu. V súčasnosti sú domy obrastené popínavými rastlinami, ktoré vytvárajú romantickú atmosféru. Jeden z nich je prístupný pre verejnosť.

 

Radnica

Mestu sa najviac darilo v období renesancie. Z tohto obdobia pochádza aj radnica, ktorá má nádherné zdobený interiér. Veľmi obľúbená je najmä hlavná sála, ktorá sa využívala na veľké podujatia a konali sa v nej aj plesy. Táto miestnosť je bohato zdobená a patrí medzi augsburgské skvosty. V súčasnosti sa v radnici nachádza menšie múzeum. Na námestí pred ňou sa každoročne konajú známe vianočné trhy, na ktorých si pochutnáte na obľúbených nemeckých špecialitách.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: German National Tourist Board, Getty, images, Profimedia

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa