Top päť tipov na krátku mestskú dovolenku: Jeden z najlepších máme doslova na skok

2022-02-27 12:00:00 |   |    | 

Magazín Time Out zverejnil zaujímavý rebríček. Tentoraz vybrali najlepšie miesta pre krátke mestské dovolenky pre rok 2022 a na veľmi vysokú priečku zaradili aj jeden tip od našich susedov.



 

Arles, Francúzsko

Francúzsko ponúka hneď niekoľko tipov na predĺžené víkendy v mestách. Obľúbený je najmä Paríž a destinácie pri mori, Time Out však vybral iné mesto. Arles nie je tak preplnené turistami, takže si tam užijete viac súkromia a v roku 2022 sa dokonca hrdí titulom hlavného mesta kultúry. Vo svete sa preslávilo vďaka Vincentovi van Goghovi, ktorý práve tam dokončil jeden z najznámejších obrazov so slnečnicami. Nachádzajú sa tam galérie, ktoré vystavujú staršie obrazy slávnych maliarov z tohto regiónu, ale aj moderné výstavy s interaktívnym prvkami, ktoré ponúkajú pohľad na aktuálne umenie. Počas roka organizujú viacero zaujímavých podujatí, väčšina z nich je sústredená do letného obdobia. Z pamiatok uvidíte napríklad starý amfiteáter z rímskych čias, antické divadlo alebo stredoveký kláštor. Arles je navyše súčasťou Provensálska, takže sa môžete vybrať aj na výlet na vidiek.

 

Brno, Česká republika

Do exkluzívnej zostavy sa dostalo tiež Brno. Obľúbené mesto mnohých Slovákov získalo pozornosť vďaka dvom hlavným faktorom - nádherným industriálnym budovám a skvelej gastronómii . Spomedzi všetkých podnikov vypichli najmä krčmu „Na stojáka“, v Brne je však mnoho štýlových reštaurácií, bistier a preslávených cukrární. Niekoľko podnikov vlastnia dokonca naši rodáci, takže na tento úspech môžeme byť hrdí i my. Time Out vybral spomedzi pamiatok Káznice, teda historickú väznicu, v ktorej ponúkajú moderné komentované prehliadky. Nevynechajte ani Katedrálu svätého Petra a Pavla, hrad Špilberk a v okolí moravskej metropoly tiež zaujímavé jaskyne.

 

Kaunas, Litva

Aj Kaunas sa zaradil medzi hlavné mestá kultúry v roku 2022. Tento titul oslávi vo veľkom štýle a vás možno navnadí hneď na niekoľko výletov do týchto končín. Počas roka totiž chystajú až tisíc menších a väčších podujatí. Uvidíte tam výstavu Yoko Ono a predstavia sa tiež viacerí moderní domáci umelci. Na prehliadku môžete zájsť do niektorého z múzeí či galérií. Ku kurióznym atrakciám patrí Diabolské múzeum, v ktorom nájdete rôzne diela inšpirované čertmi. V historickom centre si pozrite najmä budovy na Radničnom námestí alebo krásny biely kostolík. Pri pevnosti sa nachádza významný pamätník Deviata pevnosť, ktorý pripomína všetkých nespravodlivo väznených aj tých, ktorých násilím odvliekli do pracovného tábora.

 

Odense, Dánsko

Mesto Odense sa preslávilo ako rodisko Hansa Christiana Andersena, čo sa časom rozhodli využiť v prospech turizmu. V spisovateľovom dome zriadili múzeum, ktoré sa venuje jeho životu a práci. Priamo v meste sa nachádza obľúbená ZOO, katedrála a vzácne múzeum vlakov. Ak budete mať chuť na výlet, vyberte sa napríklad do skanzenu alebo k nádhernému hradu Egeskov, ktorý sa nachádza približne pol hodinu cesty od centra. Taktiež sa pripravte na živú umeleckú scénu s množstvom kultúrnych podujatí.

 

Ľubľana, Slovinsko

Slovinsko si v ostatných rokoch snaží vo svete vytvoriť imidž dovolenkovej destinácie ideálnej na aktívne výlety. Aj preto sa v zozname objavila tiež Ľubľana, okolo ktorej prechádzajú viaceré cyklistické chodníky. V lete sa tam zase koná festival vážnej hudby, júl patrí už tradične džezu. Okrem toho sa v centre nachádza niekoľko obľúbených reštaurácií a majú tam aj výborný farmársky trh. Z pamiatok si môžete pozrieť nádherný most so sochami levov, slávny Trojitý most alebo hrad, ktorý sídli na kopci a ponúka perfektný výhľad na centrum.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa