Lisabon s minimálnymi nákladmi: Tieto zaujímavosti nestoja ani cent

2022-03-13 00:00:00 |   |    | 

Letenky z Viedne do Lisabonu sa pravidelne objavujú v zaujímavých akciách. Ak si chcete užiť skutočne lacnú dovolenku, v tom prípade sa inšpirujte našimi tipmi. Tieto pamiatky a miesta si môžete obzrieť zadarmo a investujete tak len do nutných výdavkov.



 

Štvrť Belém

Za vstupy do samotných pamiatok je potrebné platiť, ale táto štvrť je ideálna aj na príjemnú prechádzku. Počas nej môžete obdivovať krásu pamiatok, ktoré sú z vonka zaujímavejšie ako ich interiéry. Najznámejšou zastávkou je Belémska veža, ktorá sa krásne vyníma v kontraste s okolitou vodou. Postavili ju v 16. storočí a od začiatku mala obrannú úlohu, aby odtiaľ mohli pozorovať prípadné nájazdy nepriateľov po vode. Potom sa už prejdite popri Kláštore hieronymitov, ktorý vznikol ako poďakovanie známemu moreplavcovi Vascovi de Gamovi. Hneď v jeho susedstve sa nachádza známy podnik, v ktorom pečú obľúbené belémske koláčiky. Tie sa pripravujú z krehkého lístkového cesta a pudingovej plnky. Ak si ich chcete kúpiť čo najlacnejšie, postavte sa do radu zákazníkov a vezmite si ich so sebou, aby ste si na nich zamaškrtili v parku. Potom už pokračujte pešo smerom do centra, kde uvidíte Pamätník objaviteľom, pretože z Portugalska pochádzalo niekoľko významných moreplavcov.

 

Socha Ježiša Krista

Portugalci sa inšpirovali sochou Krista, ktorá sa nachádza v brazílskom Rio de Janeire. Cristo Rei najlepšie uvidíte počas plavby po rieke Tajo, priamo k nemu sa môžete vybrať na výlet bežnou dopravou, ale aj vyhliadkovou loďou. Socha je vysoká 82 metrov, pričom najväčšiu jej časť tvorí podstavec. Spasiteľ sa z nej pozerá na Lisabon a žehná všetkým jeho obyvateľom. V prípade záujmu sa môžete vybrať na vyhliadku, ktorá je k dispozícii priamo z tejto sochy. Súčasťou podstavca je kaplnka, do ktorej sa môžete prísť kedykoľvek pomodliť. Veľkou výhodou výletu ku Kristovej podobizni je fakt, že odtiaľ máte jeden z najkrajších výhľadov na celý Lisabon.

 

Bezplatné pešie tour

Tak ako v každom inom veľkom meste, aj v Lisabone máte na výber z niekoľkých peších tour zadarmo. Tie majú väčšinou na starosti študenti alebo aktivisti z miestnych združení. Historické centrum a gro pamiatok nie sú v portugalskej metropole ďaleko od seba. Vďaka tomu sa môžete spokojne vybrať na trojhodinovú prehliadku tohto mesta, aby ste videli tie najkrajšie časti. Na výber máte tiež podľa konkrétnych predmestí. Spoločne zájdete do Belému či nádhernej Alfamy. Na väčšinu tour sa musíte registrovať vopred, pretože počty turistov sú limitované. Dozviete sa počas nich nielen veľa informácií z histórie, ale aj zaujímavosti o meste.

 

Vyhliadka na Alfamu

Alfama je najstaršou štvrťou v Lisabone. Nájdete tam typické biele domčeky s červenými strechami a výhľad z týchto obydlí priamo na pobrežie patrí medzi najkrajšie v krajine. Alfama je nádherná najmä počas západu slnka, keď hrá všetkými farbami. Keď sa ňou budete prechádzať, uvidíte staré uličky s kamennou dlažbou a vzácne architektonické pamiatky. Pripravte sa aj na niekoľko budov, ktoré sú zdobené typickými modrými kachličkami. V minulosti predstavovali jednu z najobľúbenejších foriem pouličného umenia. Najkrajšiu vyhliadku na Alfamu budete mať z miesta nad katedrálou Sé, kde je počas hlavnej sezóny k dispozícii aj posedenie pri káve. Odtiaľ sa už môžete vybrať historickou električkou až priamo do tejto štvrte.

 

Park Eduarda VII.

Jeden z najkrajších mestských parkov nesie svoje pomenovanie po anglickom kráľovi, ktorý navštívil Lisabon v roku 1903. Situovaný je na kopci, takže z vrcholu ponúka nádherný výhľad až na pobrežie. Park sa preslávil aj vďaka tomu, že v ňom jeden zo svojich klipov natáčala speváčka Shakira. V jeho strede sa nachádza zaujímavý živý plot upravený do geometrických obrazcov a uvidíte tam taktiež najväčšiu portugalskú vlajku na svete. Počas pekných dní domáci využívajú toto miesto na organizovanie piknikov.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa