Londýn, ako ho nepoznáte: Toto sú jeho menej známe atrakcie

2022-03-26 00:00:00 |   |    | 

Taktiež si pred začiatkom dovolenky vyberáte nejakú hlavnú tému? Niekedy sa zameriavate na pamiatky, inokedy zájdete len za kultúrou alebo si vychutnávate gastronomické zážitky. Pri Londýne si môžete napríklad zvoliť výlet, počas ktorého uvidíte najmä menej známe zaujímavosti.



 

Kaplnka Greenwich v Old Royal Naval College

V štvrti Greenwich sa nachádza jedna z najkrajších historických budov Old Royal Naval College. Táto inštitúcia pozostáva z viacerých častí. Jeden z podmanivých priestorov je ten, v ktorom sa v minulosti nachádzala nemocnica. Tá tam sídlila až do roku 1869, keď ju už natrvalo zatvorili. Neskôr tieto miestnosti sprístupnili pre verejnosť. Uvidíte tam najmä dve veľmi významné zaujímavosti. Prvou je kaplnka, ktorá má na strope nádhernú farebnú mozaiku so zlatými prvkami. Až dodnes slúži aj na organizovanie svätých omší. Pre veriacich je sprístupnená každú nedeľu. Okrem toho vás istotne zaujme nádherná Maľovaná sála, ktorá má na strope obrovskú fresku. Jej vznik sa datuje do 18. storočia, odvtedy už musela prejsť menšou rekonštrukciou.

 

Kostol St. Dunstan in the East

Viaceré skryté poklady sú situované v blízkosti iných veľkých atrakcií. To platí aj v prípade kostola St. Dunstan in the East, ktorý sa nachádza len 10 minút cesty od Tower Bridge. Na prvý pohľad nebudete veriť, že ste sa práve ocitli uprostred svätostánku. Pôvodne ho postavili na prelome 11. a 12. storočia. Počas 2. svetovej vojny však ostreľovali Londýn a zasiahli aj toto posvätné miesto. Po jej skončení si museli anglickí predstavitelia dobre premyslieť, do čoho budú investovať peniaze. Na tento kostol im už nič nezvýšilo, preto sa rozhodli poňať ho úplne inak. Medzi zničenými ruinami urobili menšiu záhradu a vďaka tomu sa ocitnete uprostred magickej oázy pokoja.

 

Leadenhall Market

Pre bežných návštevníkov nie je Leadenhall Market veľmi známy. No stačí jeho meno spomenúť pred fanúšikmi Harryho Pottera a ihneď uvidíte tie nadšené reakcie. Spisovateľka J. K. Rowlingová sa totiž práve tu inšpirovala pri tvorbe Šikmej uličky. Keď sa budete prechádzať pomedzi obchody, budete mať pocit, že ste sa preniesli v čase. Nakoniec sa časť týchto priestorov objavila aj v spracovaní prvej knihy populárnej série. Leadenhall Market postavili v 14. storočí. Vtedy sa tam nachádzala veľká tržnica. Kúpili ste si tam rôzne potraviny a svoje obchodíky mali aj šikovní majstri. V 19. storočí došlo k rozsiahlejšej renovácii, počas ktorej pridali viacero ozdobných prvkov a zlatých detailov, ktoré teraz dominujú celému priestoru. V súčasnosti tam už uvidíte malé štýlové obchodíky a zopár reštaurácií s pestrou gastronomickou ponukou.

 

Kostol St. Martin in the Fields

Architektúra, umenie i kultúra pritiahnu záujem turistov ku kostolíku St. Martin in the Fields, ktorý sa nachádza na Trafalgar Square. Pravidelne v ňom organizujú koncerty, na ktoré máte bezplatný vstup. Stačí prísť niekedy poobede a vyskúšať šťastie, či sa dostanete medzi fanúšikov v hľadisku. No ešte zaujímavejšie je hlavné okno kostola. To má totiž nepravidelný tvar a použili na ňom špeciálne zakrivenie. Autorkou tohto nápadu je fantastická iránska umelkyňa Shirazeh Houshiary. Keď sa naň pozriete z diaľky, uvidíte podobizeň kríža.

 

 

Záhrada Isabella Plantation

Jedna z najkrajších londýnskych záhrad sa rozprestiera na ploche 40 akrov. Vybudovaná bola okolo roku 1830, ale vtedy bola súkromným majetkom a verejnosť sa tam mohla prísť pozrieť až od roku 1953 a vo svete je známa vďaka rozmanitým rastlinám a drevinám, ktoré doniesli z rôznych lokalít. Verejnosti je prístupná celoročne, ale najkrajšie mesiace na návštevu sú apríl a máj, pretože vtedy kvitne najviac kvetov. Jedna z častí záhrady bola ponechaná v pôvodnom stave, aby sa tam uchovali rôzne vzácne dreviny.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa