Dovolenka v Ríme za pár eur: Za vstupy do týchto pamiatok nič neplatíte

2022-03-29 13:00:00 |   |    | 

Talianska metropola je plná nádherných kostolíkov a zaujímavých architektonických pamiatok. Mnohé z nich si môžete pozrieť bez toho, aby ste museli vyťahovať peňaženku z kabelky či vrecka. Okrem nádherných námestí, vzácnych fontán či slávnych Španielskych schodov ušetríte v Ríme aj pri návšteve ďalších pamiatok.



 

Vatikánske múzeum – posledná nedeľa v mesiaci

Každé väčšie mesto ponúka niektoré dni v mesiaci, počas ktorých sú vstupy do väčšiny pamiatok bezplatné. Často sa vám oplatí tomu prispôsobiť aj čas dovolenky, pretože trošku vyššiu cenu letenky či ubytovania vykompenzujú ušetrené peniaze zo vstupeniek. V zozname voľných vstupov sa nachádzajú aj viaceré najnavštevovanejšie pamiatky. Vďaka tomu sa dostanete každú poslednú nedeľu v mesiace zadarmo aj do Vatikánskeho múzea. Pripravte sa však na to, že v tomto čase je skutočne preplnené turistami. Ak sa chcete dostať dnu, musíte si privstať a mať trpezlivosť. Odmenou pre vás bude krásna prehliadka, počas ktorej uvidíte viaceré vzácne klenoty a nástenné maľby a dozviete sa zaujímavosti o cirkevných dejinách.

 

Bazilika svätého Petra

Ďalšou možnosťou, ako ušetriť na vstupnom je, že si vyberiete prehliadku bez sprievodcu. Viacero atrakcií má základný vstup bezplatný. Síce bez sprievodcu, no to v súčasnej internetovej dobe nie je žiaden problém. Jednoducho si stiahnite a vytlačte podrobný popis a zaujímavosti doma, na mieste si ich už budete čítať popri prezeraní jednotlivých miestností. Takúto možnosť máte aj v Bazilike svätého Petra. Za základné vstupné nebudete platiť nič. Ak však chcete mať aj odborný výklad, prípadne keď si chcete priplatiť za prednostný vstup, vtedy zaplatíte príslušné poplatky. Bazilika svätého Petra je najvýznamnejším kostolom v Ríme. Smeruje doň najväčší počet turistov a je dokonca najpopulárnejšou atrakciou v krajine. Kostol postavili na prelome 16. a 17. storočia a na tomto mieste sú pochovaní viacerí bývalí pápeži.

 

Bazilika Santa Maria del Popolo

Veľmi jednoduchým spôsobom, ako ušetriť na dovolenke v Ríme, je urobiť si okruh kostolíkmi. V meste sa ich nachádza nespočetne veľa a do väčšiny z nich je bezplatný vstup. Každý má inú zaujímavú výzdobu a navyše tak môžete sledovať vývoj sakrálnej architektúry počas niekoľkých storočí. Jednou z najstarších v talianskej metropole je Bazilika Santa Maria del Popolo. V 11. storočí na tomto mieste najprv postavili jednoduchú kaplnku, ktorú neskôr rozšírili a premenili na kostol. Dominuje jej renesančný sloh a hoci je budova zvonku jednoduchá, vo vnútri vás prekvapí ornamentálnym zdobením oblúkov. Nechýbajú ani fresky s duchovnou tematikou. Niektoré maľby urobil známy maliar Caravaggio, ktorý zachytil napríklad obrátenie svätého Pavla na vieru. Nádherný je tiež oltár s podobizňou Panny Márie.

 

Panteón

Zadarmo sa dostanete i do legendárneho Panteónu. Jeho história sa začala písať v roku 27 pred Kristom a v súčasnosti sa tam nachádzajú hrobky viacerých významných ľudí. Návštevníci na toto miesto putujú vzdať hold aj Raffaelovi, ktorý má nad svojím posledným miestom odpočinku sochu Madonny od jedného z jeho žiakov. Nádherná je tiež samotná budova s vysokým kupolovitým stropom, ktorá ponúka skvelú prehliadku architektonického štýlu Rimanov.

 

Via Margutta

Pri výlete do známych miest by sme sa nemali sústrediť iba na pamiatky. Stačí sa prejsť niektorými zaujímavými štvrťami, aby ste nasali atmosféru a obdivovali krásne historické budovy. Taká je aj ulica Via Margutta, ktorá sa preslávila dokonca na filmovom plátne. Natáčala sa tam jedna z dôležitých scén Prázdnin v Ríme s Audrey Hepburn. V minulosti tu žili takí velikáni ako Fellini alebo Liszt. Na ulici sa nachádza viacero galérií a vašu pozornosť upúta množstvom zelene.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa