Paríž pre každú peňaženku: Tieto top atrakcie môžete navštíviť úplne zadarmo

2023-10-10 07:30:00 |   |    | 

Francúzsko a Paríž patria medzi drahšie dovolenkové destinácie, preto vás istotne poteší, keď ušetríte výdavky aspoň na pamiatkach. Aj v jednom z najromantickejších miest na svete nájdete množstvo zaujímavostí, za ktoré vôbec nemusíte platiť. Dokážete si z nich poskladať plán na celý výlet.



 

 

Parížske múzeum moderného umenia

Väčšina turistov chce počas návštevy Paríža navštíviť Louvre, jedno z najvzácnejších múzeí na svete, kde sa nachádzajú diela veľkých umeleckých majstrov. Pri jeho návšteve však treba rátať s tým, že tam bude veľa ľudí a často si tie najhlavnejšie exponáty pozriete len krátko a z diaľky.

Preto začali milovníci umenia pátrať po nejakej alternatíve a tou sa stalo Parížske múzeum moderného umenia, kde sú vystavené prevažne kolekcie domácich umelcov z ostatných rokov. Uvidíte tam veľa kreatívnych a zaujímavých diel, ktoré vás oboznámia s aktuálnym pohľadom na maľbu či sochárstvo. Dobrou správou je, že vstupné je bezplatné. Ak budete mať záujem, môžete dobrovoľne prispieť piatimi eurami.

 

Cintorín Cimetiére du Pére-Lachaise

Zadarmo si môžete pozrieť aj jednu z hlavných parížskych pamiatok - cintorín Cimetiére du Pére-Lachaise. Počas jeho vzniku nepatril medzi významné miesta posledného odpočinku, pochovávali tam len obyčajných ľudí, lebo panstvu sa zdalo, že je priveľmi ďaleko od centra Paríža. Keď tam však previezli pozostatky Moliéra a ďalších velikánov, zrazu sa stal vyhľadávaným cintorínom.

Odvtedy tam pochovali množstvo významných osobností ako napríklad Oscar Wild, Edith Piaf, Jim Morrison alebo Honoré de Balzac. V súčasnosti tu môžu mať hroby iba členovia rodov, ktoré si svoje miesta dedia z generácie na generáciu. Medzičasom sa z cintorídna stala obľúbená turistická atrakcia. Keď si chcete pozrieť všetky významné alebo umelecky zaujímavé hrobky, potrebujete dokonca mapu, aby ste sa v tomto mieste vyznali.

 

Námestie Trocadero

V Paríži nájdete aj viacero námestí alebo parkov, v ktorých sa môžete poprechádzať so skvelým výhľadom na architektúru v okolí. Jedným z najobľúbenejších je Trocadero, ktorý láka vďaka slávnej Eiffelovej veži. Mnoho ľudí ju túži navštíviť nevediac, že odtiaľ sa vám naskytne len podobná vyhliadka, akú máte aj z iných budov.

Preto je oveľa cennejším úlovkom nájsť si také miesto, z ktorého budete mať dobrý výhľad na tento architektonický skvost. Tým najlepším je podľa mnohých práve námestie Trocadero, kde nie sú žiadne budovy a odhalí vám symbol Paríža v plnej kráse. Privstaňte si a zájdite tam na svitaní a potom sa istotne vráťte aj v podvečerných hodinách, keď je veža krásne rozsvietená.

 

Bazilika Sacré-Coeur

Ďalšou ikonickou pamiatkou je bazilika Sacré-Coeur v štvrti Montmartre, ktorá patrí medzi obľúbené miesta na prechádzky, skúmanie architektúry, ale aj na romantické stretnutia. Zamilované páriky si často chodia vyznávať lásku práve ku kostolu Svätého srdca, ktorý bol dokončený v prvej polovici 20. storočia.

Dobrou správou je, že vstup do Sacré-Coeur je bezplatný, poplatok sa vyberá len za vstup do krypty. Po prehliadke bohato zdobeného interiéru ešte na chvíľku zotrvajte pred bazilikou a počkajte, kým budú zvoniť jedny z najťažších zvonov na svete, ktoré vydávajú úžasný zvuk.

 

Galeries Lafayette

Obchodné domy a centrá možno nie sú pre vás veľkým lákadlom, ale v Paríži by ste mali urobiť výnimku.

Nielenže je Galeries Lafayette pastvou pre oči pre svoju architektúru a pompéznosť, ale zo strechy sa vám navyše naskytne ten najkrajší výhľad na centrum mesta. Z jednej strany uvidíte Eiffelovu vežu a z druhej zase Sacré Coeur. A navyše úplne zadarmo!

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa