Albertville - kedysi dejisko slávnej olympiády, dnes fantastická zimná destinácia

2022-11-19 00:00:00 |   |    | 

Zimná olympiáda v Albertville 1992 patrila medzi tie najkrajšie, ktoré sa odohrali v Európe. Naši športovci vtedy ešte súťažili v jednom tíme s českými a odniesli si odtiaľ tri bronzové medaily. Medzi tých šťastných patrili krasokorčuliar Peter Barna, družstvo skokanov na lyžiach a na všeobecnú radosť našincov aj hokejový tím. Ako dnes vyzerajú športoviská i samotná olympijská dedinka?



 

Využívajú 12 z 13 športovísk

Olympiáda v Albertville sa navždy do dejín zapíše aj jedným prvenstvom. Práve tam sa totiž po prvýkrát naraz s odstupom pár týždňov konala na rovnakom mieste aj paraolympiáda. Pre potreby súťaží tej najvyššej kvality tam vybudovali trinásť športovísk, ktoré dodnes udržiavajú vo výbornom stave. Až dvanásť z nich sa využíva na pôvodné účely a prinášajú výborné podmienky aj pre amatérskych športovcov.

No keďže všetky z nich boli pôvodne skonštruované len na zimné športy, museli ich upraviť. Preto sú z nich v súčasnosti multifunkčné športoviská, ktoré vítajú súťažiacich aj počas letnej sezóny. Napríklad pôvodná ľadová plocha slúžila na krasokorčuľovanie a rýchlokorčuľovanie. Po niekoľkých zmenách už pred pár rokmi hostili tenisové turnaje a organizujú tam tiež rôzne kultúrne podujatia. Dodnes sa využíva aj bobová dráha, ktorú si môžu prísť na vlastné oči pozrieť aj návštevníci. Najväčšou premenou prešiel zimný štadión pre hokejové zápasy, z ktorého je dnes už rezort pozostávajúci z bazéna, telocvične, kúpeľov a taktiež miestností na oficiálne stretnutia.

 

Zmenilo sa na štýlové lyžiarske stredisko

Osud mnohých športovísk je po skončení olympiády často veľmi smutný. Tie už nenachádzajú svoje využitie, preto chátrajú. Našťastie to nebol prípad francúzskeho Albertvillu. Počas najväčšieho športového sviatku sa tento región podarilo dobre spopularizovať. Vďaka tomu sa zmenil na jeden z najluxusnejších zimných rezortov v krajine.

Ponúka kombináciu kvalitných svahov, niekoľkých kilometrov bežkárskych tratí a taktiež výborné wellness centrá, ktoré sa nachádzajú vo viacerých hoteloch v centre. Pravdou však je, že keby v Albertville nemali tak kvalitné lyžiarske podmienky, tak by sa im nepodarilo prilákať toľko ľudí. Široký výber zjazdoviek rôznych obtiažností je však dobrou pozvánkou pre každého milovníka tohto športu. Snažia sa ich zároveň udržiavať podľa pravidiel ekologického turizmu, aby čo najmenej poškodili okolitú prírodu. Niektoré trate sa aj po olympiáde využívali na profesionálne športové súťaže.

 

Spomienky na olympiádu

Na celom regióne je vidieť, že ešte stále žije zo slávy olympiády a podarilo sa im ju využiť vo svoj prospech. V časti Méribel sa nachádza Olympijský dom, teda múzeum s výstavou, kde sa dozviete všetky historické zaujímavosti o tomto podujatí. Môžete si tam pozrieť fotografie, rôzne dokumenty, ale dokonca aj medaily, ktoré v tom čas dostávali tí najúspešnejší športovci. Dozviete sa aj zaujímavosti o tom, ako vznikali jednotlivé športoviská.

 

Zaujímavosti o olympijských hrách v roku 1992

Tak ako to býva zvykom, otvárací ceremoniál patril medzi najpokrokovejšie tej doby. Na vlastné oči ho videlo v hlavnom centre približne 35 000 divákov.

Albertvillu pomohla olympiáda aj pri zlepšovaní infraštruktúry. Podarilo sa vynoviť najmä železničnú dopravu, ktorá sa odvtedy nachádza na hlavnej trase viacerých hlavných vlakových spojení.

Olympiáda v Albertville bola prvou po skončení studenej vojny a rozdelení Sovietskeho zväzu. Preto sa jej po prvýkrát zúčastnili športovci až zo 64 krajín.

Najväčšiu fanúšikovskú základňu mala na olympiáde lyžiarka Stefania Belmondo. Z jej rodnej dedinky prišla do Francúzska až polovica obyvateľov.

Skokan na lyžiach Toni Nieminen sa stal najmladším držiteľom zlatej medaily na olympijských hrách.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa