Nemecký Augsburg - mesto Fuggerovcov, unikátnych kanálov aj prvých sociálnych bytov

2022-09-04 00:00:00 |   |    | 

Druhé najstaršie mesto Nemecka a po Norimbergu a Mníchove tretie najväčšieho mesta Bavorska by ste pri návšteve Nemecka určite nemali vynechať. Vďaka svojej polohe bolo dôležitým obchodným aj finančným centrom Európy. O tom dodnes svedčí jeho impozantná historická architektúra, bohato zdobené cechové domy, renesančné a barokové paláce, kostoly či unikátny vodný systém mesta, zapísaný na zozname UNESCO. Všetky turistické atrakcie sú tu blízko seba, takže ich môžete poľahky prejsť v rámci prechádzok mestom pešo.



 

1. Unikátny vodný systém

Samotná prechádzka mestom môže byť skvelou relaxáciou, a to aj vďaka vodným kanálom pretekajúcich mestom. Tie majú celkovú dĺžku 90 kilometrov a premosťuje ich zhruba 500 väčších aj menších mostov. Voda z riek tu bola po stáročia využívaná, aby poháňala vodné kolesá dodávajúce energiu pre remeselnícke prevádzky, poháňala čerpadlá, ktoré následne zásobovali mesto pitnou vodou a slúžila aj na prepravu tovaru a aj na likvidáciu odpadu.

Vodu sem privádzajú z dvoch riek obtekajúcich mestom – Lech a Wertach. Kanály sú súčasťou dômyselného vodohospodárskeho systému mesta, ktoré v súčasnosti tvorí 22 objektov. Patria sem vodné veže, fontány, elektrárne či niekdajší dom mestského mäsiara. Práve jedinečný systém týchto stavieb, z ktorých niektoré pochádzajú už zo 14. storočia, sa zapríčinil o hospodársky a kultúrny rozvoj mesta.

Najstaršie vodné dielo nájdete pri Rotes Tor - Červenej bráne, kde sa vo vodárenských vežiach voda spracovávala už od roku 1416. Od apríla do októbra tu počas piatkov a víkendov ponúkajú aj komentované prehliadky interiérov.

Voda z kanála tu poháňala obrovské vodné koleso, ktoré následne čerpalo do nádrží vo vežiach podzemnú vodu a odtiaľ sa distribuovala cez drevené potrubia do mestských fontán, čím zásobovala mesto pitnou vodou. S troma nádhernými fontánami z prelomu 16 a 17.storočia sa môžete stretnúť priamo v centre. Pred radnicou sa nachádza Augustova a na hlavnej ulici Maximilianstrasse Herkulova a Merkúrova fontána.

Všetky tieto unikátne vodné diela, ktorú sú svetovým unikátom, sem priťahovali majstrov z celej Európy, aby sa inšpirovali vynaliezavosťou tunajšieho hydraulického inžinierstva a technologickej vyspelosti. Úplne právom si teda vodohospodársky systém Augsburgu v roku 2019 vyslúžil titul pamiatka svetového kultúrneho dedičstva UNESCO.

 

2. Najstaršie sociálne sídlisko na svete

V stredoveku toto slobodné cisárske mesto ovládali viaceré bohaté kupecké rodiny, z ktorých najvýznamnejší boli Fuggerovci. Pôvodne obchodníci s látkami, ktorí neskôr nadobudli bohatstvo a svetovú slávu obchodom s drahými kovmi a obchodnými stykmi s Habsburgovcami aj Vatikánom, v meste dodnes zanechali svoju výraznú stopu.

Tou najviditeľnejšou je Fuggerei, najstarší projekt sociálneho bývania na svete, ktoré dal v rokoch 1516 - 1521 vybudovať Jakob Fugger pre núdznych obyvateľov Augsburgu katolíckeho vyznania. Toto „mesto v meste“ obohnané hradbami s troma bránami, pozostáva zo 67 domov so 140 bytmi. Dnes ho obýva 150 ľudí.

Tí od počiatku platia nájom za byt jeden rýnsky gulden ročne, čo je dnes v prepočte 0,88 eura plus energie, a k tomu sa musia 3 krát denne pomodliť za celú Fuggerovskú rodinu. Zvyšné náklady na fungovanie mestečka sa financujú z Nadácie grófov a kniežat Fugger a zo vstupného od návštevníkov.

Pri prehliadke mestečka môžete navštíviť múzeum s ukážkou bývania v 18. storočí a taktiež tu môžete nahliadnuť  aj do moderne zariadeného bytu. V areáli sa taktiež nachádza protiletecký kryt, kde sa jeho obyvatelia koncom vojny ukrývali pred bombardovaním. Dnes je tu stála výstava, ktorá cez fotky, texty a filmy dokumentuje útok, rozsah zničenia po bombardovaní a rekonštrukciu Fuggerei a Augsburgu po vojne. Vedľa krytu sa nachádza aj busta Jakoba Fuggera.

 

3. Radnica a Zlatá sála

Ďalším návštevnícky atraktívnym miestom je renesančná budova radnice, postavená v rokoch 1615 – 1624. Dodnes je aj so susednou vežou Perlachturm symbolom mesta. Na jej prvom poschodí sa nachádza Zlatá sála, honosná obradná miestnosť, ktorej krásny strop je vyrobený z orechového dreva zdobeného zlatom a kvôli svojej veľkej hmotnosti je zavesený na oceľových lanách ku kamennému stropu.

Počas 2. svetovej vojny bola radnica aj sála silne poškodená bombardovaním, ale vďaka kompletnej rekonštrukcii slúži od roku 1996 opäť svojmu pôvodnému účelu. Vedľa Zlatej sály sa nachádzajú aj štyri kniežacie komnaty s kazetovými stropmi, drevom obloženými stenami, obrazmi a kachľami, kde bývali kedysi významní hostia mesta.

 

4. Dom Leopolda Mozarta

S menom Mozart sa spája hlavne rakúsky Salzburg, v ktorom sa slávny hudobný skladateľ Wolfgang Amadeus narodil. Rodina Mozartovcov však pochádzala z Augsburgu, kde žili už od 15. storočia. V rodnom dome Wolfgangovho otca Leopolda na ulici Frauentorstrasse môžu návštevníci spoznať jeho život a svet, v ktorom mu rodičia plánovali kariéru kňaza, no on sa ním nechcel stať. Z Leopolda Mozarta sa stal hudobník, skladateľ, učiteľ a neskôr aj manažér syna Wolfganga.

Leopold sa neskôr z Augsburgu presťahoval do Salzburgu, kde pôsobil ako kapelník na dvore arcibiskupa. V expozíciách múzea, pozostávajúcich z jedenástich tematických miestností, uvidíte rôzne knihy, listy, rytiny, noty, hudobné nástroje aj repliku jeho cestovného kočiara. Zaujímavým exponátom je klavír, na ktorom obaja slávni Mozartovia hrali a v jednej z miestností je poslucháreň, kde si môžete vypočuť Leopoldove skladby.

 

5. Schaezlerov palác

Skvostnou stavbou mesta je aj palác na Maximilianstrasse, ktorého súčasný vzhľad pochádza z roku 1770. Na jeho slávnostnom otvorení sa zúčastnila aj mladá Mária Antoinetta počas svojej svadobnej cesty do Francúzska a dnes slúži ako galéria. Na prvom poschodí sa nachádza Nemecká baroková galéria s dielami starých majstrov pôsobiacich v Augsburgu a taktiež zbierky grafík.

Na 2. poschodí sa v Augsburg Art Collections & Museums prezentujú umelecké diela významných diel európskeho maliarstva, vrátane knižnice a cenných archívnych materiálov. Palácu dominuje zachovalá rokoková tanečná sála, ktorá patrí medzi najkrajšie v Nemecku. Po prehliadke paláca sa môžete vydať do jeho záhrady, ktorá je špeciálnym miestom na oddych pre mnohých obyvateľov aj návštevníkov mesta.

 

6. Lutherove schody

V roku 1518 sa v Augsburgu konal ríšsky snem, na ktorý bol predvolaný aj Martin Luther. Ten sa tu stretol s pápežským vyslancom, ktorý ho žiadal, aby odvolal svoje tézy kritizujúce predaj odpustkov. Luther sa tu ubytoval v kostole sv. Anny. Práve v ňom sa nachádza múzeum Lutherstiege, ktoré sa zaoberá životom a dielom Luthera, ako aj udalosťami z obdobia reformácie, ktoré viedli k rozkolu v cirkvi.

Múzeum mapuje aj Lutherov pobyt v meste aj jeho stretnutie s kardinálom, ktoré skončilo hádkou a vyhrážkami, ako aj jeho následný útek z Augsburgu. Ich rozhovor si v priestoroch môžete v rámci multimediálnej prehliadky aj vypočuť. Pri vystupovaní po schodoch do miestností múzea, ktorého súčasťou je aj izba, v ktorej Luther prebýval, uvidíte na stenách vyobrazenú časovú os viacerých dôležitých udalostí toho obdobia. Po prehliadke múzea si prezrite aj kostol, kde sa nachádza Fuggerovská kaplnka s pohrebnou kryptou, kde je pochovaný Jacob Fugger, jeho dvaja bratia a synovci.

 

Čo ešte môžete v Augsburgu vidieť a zažiť

Vybrať sa oplatí aj do Maximiliánovho múzea s bohatými umeleckými zbierkami zo striebra, porcelánu, hodín, drevených modelov radnice aj vedeckých prístrojov. Na jeho presklenom nádvorí sa nachádzajú vzácne originálne bronzové figúrky z augsburskej fontány a sochy zo 16. až 18. storočia od významných nemeckých umelcov.

Za návštevu stojí aj rodný dom Bertolta Brechta, slávneho nemeckého spisovateľa a taktiež zážitkové múzeum Fugger a Welser, ktorého expozície vás oboznámia s históriou týchto dvoch najvýznamnejších kupeckých rodov mesta. Na Maximilianstrasse môžete vidieť aj niekdajší palác Fuggerovcov. Bol prvou renesančnou stavbou na sever od Álp a jedným z najväčších v Nemecku. V súčasnosti verejnosti prístupný nie je, sídlia tu rôzne firmy. Môžete však nahliadnuť na jeho nádvoria.

Milovníci piva sa môžu vydať do chýrneho historického pivovaru Riegele, kúsok od Hlavnej stanice. Návštevníkom ponúka aj prehliadky, počas ktorých sa dozviete všetko o výrobe tunajšieho zlatého moku. V reštaurácii môžete následne ochutnať tunajšie gastronomické špeciality a k tomu vyskúšať niektoré z chutných pív z miestnej produkcie.

 

Autor: © Zoznam/Peter Samuel Tóth

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa