Porto s minimálnym rozpočtom: Toto všetko uvidíte v jednom z najkrajších mieste zadarmo

2022-10-21 07:05:00 |   |    | 

Dovolenka v Porte patrí v Európe medzi tie lacnejšie. Ak však chcete ušetriť ešte viac peňazí, vyberte si z pestrej ponuky bezplatných atrakcií. Aj pomocou nich si poskladáte fantastický program, vďaka ktorému si zamilujete toto jedinečné mestečko.



 

Most Ľudovíta I.

Je fascinujúce sledovať, ako sa aj obyčajná stavba dokáže stať vyhľadávanou atrakciou. Stačí, že je umiestnená na zaujímavom mieste alebo postavená netradičným spôsobom a razom sa z nej stane turistický magnet. Most Ľudovíta I. je najnavštevovanejším miestom v Porte. Má dve poschodia a dá sa po ňom prejsť v tej spodnej časti autom a po tej vrchnej pešo a električkou. Na jeho konci sa nachádza krásna vyhliadka s kaviarňou. Uvidíte odtiaľ aj historickú časť mesta. Vráťte sa späť v noci, keď je všetko krásne vysvietené. Most postavili medzi rokmi 1881 a 1886 na mieste, kde už predtým stála rovnaká staršia stavba. Spája dva brehy rieky Douro, po ktorej sa môžete plaviť a užijete si tak most aj celé Porto z ešte zaujímavejšej perspektívy.

 

Ribeira

Porto je medzi dovolenkármi tak obľúbené aj kvôli tomu, že na každom kroku dýcha pútavou históriou. Tou najzaujímavejšou štvrťou je nepochybne Ribeira. Nachádza sa na brehu rieky Douro a pozostáva najmä z domov z 18. storočia. Jednotlivé budovy sú krásne pestré a vytvárajú veľmi charizmatickú atmosféru. Niektoré z nich majú až šesť poschodí a ešte stále slúžia ako domovy pre miestnych obyvateľov. Nachádza sa tam tiež niekoľko reštaurácií, takže si môžete pochutnať na lokálnych špecialitách s výhľadom na most Ľudovíta I. a breh rieky. Z tohto miesta odchádza aj viacero vyhliadkových plavieb.

 

Kníhkupectvo Livraria Lello

V Porte nájdete aj jedno z najstarších kníhkupectiev na svete. Livraria Lello vás ihneď uchváti svojou atmosférou. Nachádza sa v historickej budove a v tomto štýle má aj uchovaný interiér. Dominuje mu nádherné schodisko, ktoré vyzerá, akoby sa nachádzalo v nejakom paláci. Hlavným architektom bol Xavier Esteves, ktorý sa inšpiroval pôvodnou portugalskou architektúrou. Kníhkupectvo je veľmi obľúbené aj medzi fanúšikmi Harryho Pottera. Podľa niektorých informácií totiž na poschodí v malej kaviarni rada popíjala kávu J. K. Rowlingová, ktorá v Porte žila niekoľko rokov a pracovala tam ako učiteľka angličtiny. Aj toto miesto ju viditeľne inšpirovalo pri vymýšľaní sveta Harryho Pottera. Interiér sa nápadne podobá na obchody zo Šikmej uličky, ale aj na samotný Rokfort.

 

Maják Farolim de Felgueiras

Ďalšou bezplatnou atrakciou je maják Farolim de Felgueiras. Nachádza sa vo štvrti Foz do Douro, ktorá je situovaná priamo pri mori. Ide o jednu z najbohatších častí Porta, kde sídlia aj viaceré prestížne reštaurácie. Maják začali stavať už v roku 1790, ale kvôli nepriaznivým podmienkam sa im ho nepodarilo hneď dokončiť a jeho výstavba tak zabrala takmer celé storočie. Dokončili ho až v toku 1886. Maják je ešte stále funkčný a každých päť sekúnd vydáva svetelný signál pre lode. Do roku 1979 tam pracovali správcovia, potom sa už celý systém zautomatizoval. Máte od neho nádherný výhľad na celé pobrežie, ale aj na more.

 

Bezplatné prehliadky so študentmi

Nech sa pohnete v Porte kdekoľvek, všade nájdete nejaké nádherné miesta a historické zaujímavosti. Ešte krajšie sú skryté zákutia, ktoré poznajú len domáci obyvatelia. Preto je tou najlepšou voľbou, ak sa vyberiete na prehliadku centra so sprievodcom. Aj v tomto prípade môžete ušetriť, pretože tak ako v každom inom meste, aj v Porte ponúkajú bezplatné prehliadky, ktoré robia tunajší študenti histórie alebo cestovného ruchu. Tí vám navyše ukážu aj skvelé podniky, kde sa stretávajú domáci a povedia vám zaujímavosti z tunajšej histórie.

 

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Štvrtok, 18. apríl. 2024. Meniny má Valér.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa