Cyprus neláka len plážami: Prístavné mesto Limassol zasýti aj váš hlad po poznaní

2023-04-23 14:00:00 |   |    | 

Cyprus turisti milujú najmä vďaka kvalite jeho služieb, ku ktorým navyše dostanete aj krásne pláže s čistým morom a výbornými podmienkami na plávanie. Ak chcete počas dovolenky vyraziť aj za poznaním, skúste navštíviť prístavné mesto Limassol.



 

Promenáda s prístavom

Limassol sa môže pochváliť jedným z najvýznamnejších prístavov v regióne. Ten sa delí na dve časti – obchodnej a turistami obľúbenejšej, ktorá sa nachádza bližšie k centru a uvidíte v nej kotviť najmä jachty domácich obyvateľov alebo dovolenkárov. Na tomto mieste sa nachádzal aj pôvodný starý prístav, odkiaľ vedie popri mori nádherná promenáda. Dostanete sa dokonca aj k vodnému parku a na konci objavíte pokojnejšiu oblasť s peknou prírodou. Súčasťou promenády sú viaceré známe podniky. Medzi nimi sú zastúpené nočné kluby, bary, ale aj skvelé reštaurácie či kaviarne.

 

Hrad Limassol

Najvzácnejšou stavbou v meste je hrad. Prvú pôvodnú budovu na tomto mieste vystavali v 12. storočí a práve v ňom si vraj kráľ Richard Levie srdce vzal za manželku Berengariu Navarrskú. Neskôr však museli hrad niekoľkokrát renovovať. V zlom stave bol nielen kvôli pokročilému veku, ale aj kvôli bojom, ktoré sa odohrávali v jeho blízkosti. Poslednou veľkou prestavbou prešiel v 16. storočí. Paradoxne, zatiaľ čo inokedy sa snažia takéto stavby čoraz viac zväčšovať, v tomto prípade sa rozhodli urobiť ju trochu menšou. Stará pevnosť tak bola podstatne väčšia ako to, čo z nej vidíme dnes. Neskôr tam už nebývala šľachta, ale využívali ju napríklad ako väzenie alebo na uskladňovanie predmetov a potravín. V súčasnosti v nej je múzeum so zameraním na stredovekú éru. Vystavené sú napríklad zbrane, religiózne predmety, ale súčasťou budovy sú taktiež hrobky.

 

Kourion

Len osemnásť kilometrov od Limassolu sa nachádza aj jedno z najdôležitejších historických miest v krajine. Ide o pozostatok pôvodného mesta Kourion, z ktorého sa už dnes podarilo uchovať len pár pozostatkov. Tieto stavby pochádzajú z obdobia gréckych a rímskych vplyvov. Najvzácnejšou je amfiteáter, ktorý pochádza z 2. storočia a považuje sa za najvzácnejšiu pamiatku na Cypre. Taktiež tam uvidíte pozostatky pôvodných budov, ktoré pochádzajú z obdobia od 3. do 5. storočia. Najkrajšie sú rôzne zachované mozaiky, ktoré sú skvelou ukážkou tejto kultúry. Neďaleko pôvodných ruín je situované múzeum, kde vystavujú rôzne vykopávky z tejto oblasti, ktoré pochádzajú najmä z rímskej éry.

 

Na ktorej pláži si môžete oddýchnuť?

Po prehliadke Kourionu sa môžete vybrať aj na pláž, kde rovno z mora uvidíte vzácne historické pozostatky. To však nie je jediné zaujímavé miesto na kúpanie v okolí Limassolu. V blízkosti mesta nájdete hneď niekoľko ďalších dobre známych pláži. Najbližšia sa nazýva Dámska míľa a je vzdialená 13 kilometrov od centra. Pokladá sa za najkrajšiu časť pobrežia v tejto lokalite, kam zároveň prichádza aj najviac turistov. Najvzdialenejšia je Avdimou, ktorá sa rozprestiera až takmer 30 kilometrov od Limassolu. Odmenou vám bude jemný piesok, krásna príroda a taktiež zopár podnikov s dobrými službami.

 

Pieskové duny

Duny a púšť by ste zrejme na Cypre nečakali. Desať kilometrov od Limassolu si však užijete aj takúto prírodnú zaujímavosť. Podľa odborníkov vznikla vďaka veternému počasiu, ktoré tam panuje. Ponúka ideálne podmienky pre hniezdenie vtákov - počas migrovania prichádzajú k dunám a tam si vytvárajú provizórne hniezda. V okolí rastie niekoľko zaujímavých rastlín, preto je často vyhľadávaná aj medzi botanikmi. Piesok má navyše ochrannú úlohu, pretože vďaka nemu nevzniká erózia a nehrozí, že by sa poškodila tunajšia pôda. I keď tam často chodia na výlety ľudia na džípoch, vôbec sa to neodporúča. Svojím nezodpovedným správaním môžete púšť zničiť.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa