Dostojevskij prehral v Baden Baden majetok. Preto ho miloval i nenávidel

2023-05-18 08:00:00 |   |    | 

Do mesta Baden Baden sa dostávame zo Štuttgartu vlakom. Nemci si dávajú záležať na ekologickom cestovaní, preto to s jedným prestupom a s častou frekvenciou spojov zvládame veľmi ľahko. Keď sa konečne dostávame z nudného predmestia do centra, je to láska na prvý pohľad. Historické budovy, promenáda, pokojná atmosféra a krásne slnečné počasie sú tou najlepšou pozvánkou na spoznávanie tohto miesta.



 

Prvé kúpele tam postavili Rimania

Hneď v prvý deň sa púšťame do spoznávania centra. Termálne vody v Baden Baden sú výborné na liečenie viacerých zdravotných komplikácií. Pomáhajú pri problémoch pohybového aparátu a výborné sú tiež pri ženských ťažkostiach alebo chronických bolestiach. Silu týchto prameňov objavili už Rimania. Práve oni tam založili už v 1. storočí prvé kúpele, ktoré síce neskôr zničili, ale aj tak im neskôr dali druhú šancu a vybudovali tam nový kúpeľný komplex.

Pri opätovnom objavení si ich totiž zamilovali šľachtici, čo Baden Baden opäť veľmi spopularizovalo. Pri potulkách sa dostávame až k budove pôvodných historických kúpeľov. Práve tam vyteká voda z jedného z prvých prameňov v tejto oblasti. Má výraznú arómu, ale prináša benefity aj pri pitnom režime. V centre sa na hlavnej ulici nachádza ďalší prameň, ktorý preteká zaujímavou fontánkou s vtákmi.

 

Keď neviete po francúzsky, len bľabotajte

Sprievodkyňa nás na začiatku prehliadky zabáva historkami o kasíne. Peniaze v ňom prehralo množstvo umelcov, ale aj šľachticov. Práve oni začali prichádzať do Baden Baden často iba kvôli hraniu rulety a iných hazardných hier. Atmosféra pri nich bola uvoľnená, preto často dochádzalo ku vtipným konverzáciám.

Keď sa napríklad jedného zo šľachticov pýtali, ako si zvykol na tunajšie prostredie s množstvom francúzskych návštevníkov, tak zostal neistý. Ich reči veľmi nerozumel, preto sa cítil v ich spoločnosti zle. Na to sa ozval tunajší gróf, ktorý mu dal dôležitú radu. Podľa jeho slov sa francúzsky vôbec nemusel učiť, stačí vraj iba nezmyselne bľabotať a oni si z toho istotne niečo vyvodia a porozumejú. Zlé jazyky hovoria, že si tým hostí z krajiny galského kohúta pohneval a istú dobu sa do kúpeľov nevracali.

 

Najkrajšia miestnosť na pitie liečivej vody

Neďaleko kasína a kursalonu sa nachádza najkrajšia budova v Baden Baden. Svedčia o tom aj nadšené reakcie všetkých účastníkov prehliadky. Miestnosť na pitie vody je 90 metrov dlhá a oproti stĺpovému priečeliu sa nachádzajú na stene maľby.

Dokopy je ich štrnásť a dozviete sa na nich rôzne zaujímavosti z legiend, ktoré sa spájajú s Čiernym lesom. Dopoludňajšie slnko vrhá krásne svetlo na tieto umelecké diela a vy sa vďaka tomu budete cítiť ako na prehliadke v luxusnej galérii.

Nádherné je aj malé námestie pred budovou, kde sú vysadené lány rozkvitnutých kvetov. V minulosti boli takéto haly na pitný režim veľmi moderné a členovia smotánky sa pri nich stretávali, aby sa porozprávali s kamarátmi alebo stretli nových zaujímavých ľudí.

 

Historické kúpele sú zadarmo

Termálne pramene využívajú aj vo wellnesscentrách viacerých hotelov. Prvé pôvodné kúpele sa však nachádzajú v centre mesta v národnej historickej budove. Až dodnes je vstup do nich stále bezplatný. V hlavnej časti sú situované bazény s termálnou vodou, kam je možný len vstup bez plaviek.

Ak by vám to bolo nepríjemné, choďte na poschodie do menšej časti kúpeľov, kde sa nemusíte vyzliekať donaha. Pokiaľ prídete do Baden Baden s deťmi, v tom prípade sa vyberte do nových kúpeľov, ktoré sú len pár metrov od tých historických. Tam máte okrem termálnych bazénov k dispozícii aj vodné zábavky, pri ktorých sa môžu vyšantiť.

 

Kasíno, ktoré zlákalo Dostojevského

Baden Baden v minulosti zlákalo aj Dostojevského. Ten prišiel do Nemecka na päť týždňov spolu so svojou priateľkou. Viac ako termálne pramene ho však lákalo kasíno. Do mesta zavítal len s trochou peňazí vo vrecku a zvyšok chcel vyhrať v hazardných hrách.

Z toho dôvodu si mohol dovoliť len veľmi lacné ubytovanie v dome v blízkosti kúpeľov, kde sa dnes nachádza aj pamätná tabuľa. I keď sa vraj do mesta zamiloval, to ho neustále ničilo. Počas pobytu úplne prepadol hazardným hrám a namiesto veľkého zisku si odniesol dlhy. Kvôli tomu potom z hnevu hovoril o Baden Baden už len v negatívnom svetle.

 

Bez Schwarzwaldskej torty nemôžete odísť

Pre tento región Nemecka je veľmi známy skvelý dezert Schwarzwaldská torta. Pripravuje sa z kakaového korpusu, šľahačky a višní, ktoré tomu dodávajú príjemnú kyslú chuť. Nájdete ho hádam v každej kaviarni v centre. Môžete ho ochutnať v klasickej verzii ako rez torty, ale aj v netradičnej podobe rozdelený na vrstvy a tak naložený v pohári. Obe alternatívy nám veľmi chutili, takže je len na vás, či zostanete verní tradíciám, alebo vyskúšate aj niečo modernejšie.

 

Podvečernej prechádzke sa nič nevyrovná

Baden Baden sme vystihli so skvelým počasím. Pred podvečerným stretnutím v reštaurácii pri kasíne si ešte doprajeme skvelú prechádzku. Popri centre totiž vedie promenáda, ktorá vás zavedie až k hotelom. So zapadajúcim slnkom vyzerajú historické budovy v kombinácii s veľkou fontánou ešte krajšie. Prechádzame okolo kostola a vraciame sa späť k rieke, kde nás už vítajú rozkvitnuté magnólie. Takto sa dostaneme až k divadlu, v ktorom svojho času hrávali tí najlepší herci svojej doby.

Odtiaľto máte fantastický výhľad aj na hrad, ktorý je ďalšou dominantou historickej časti. Pri pohľade na pódium na námestí pri kurhause sa zasnívame o tom, ako úžasné tu musia byť letné koncerty pod holým nebom. Baden Baden má jednoducho nádhernú atmosféru a veľmi rýchlo vám prirastie k srdcu. Ten pokoj, história a dobrá vibrácia sú skrátka neopakovateľné.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa