Návšteva Kyjeva: Porovnali sme dve alternatívy leteckej dopravy

2018-07-07 12:00:00 |   |    | 

Ryanair začne čoskoro lietať z Bratislavy do Kyjeva. Je to skvelá správa, pretože na trase, ktorej kedysi vládli Austrian Airlines a pýtali si z Viedne 500 € za letenku, pribudne ďalší konkurent. Ak budete plánovať svoju cestu do hlavného mesta Ukrajiny, určite si všimnete, že WizzAir letí na iné letisko ako Ryanair. Ktorú alternatívu si pri ceste do Kyjeva vybrať?



 

Žuliany

Ak idete do Kyjeva na predĺžený víkend alebo plánujete prestúpiť na vlak a odviezť sa do iného mesta Ukrajiny, vhodnejšou alternatívou je letieť na Žuliany. Toto letisko je menšie, nachádza sa na okraji Kyjeva a rastúca metropola ho pomaly obkolesuje zo všetkých strán. Keď vyjdete z letiska, je to ako keby ste vyšli v meste. Jazdí tu mestská hromadná doprava, nemáte problém zobrať si taxík a čas a peniaze potrebné na to, aby ste sa dostali do centra, sú oveľa menšie ako z veľkého medzinárodného letiska Boryspol. Z letiska Žuliany do centra Kyjeva je to 8 - 9 kilometrov.

Doprava: Zastávka MHD sa nachádza pri termináloch A a D a 50 metrov od terminálu B. Na Žuliany jazdí autobus číslo 80, trolejbusy 22 a 9 a minibusy (maršrutky) číslo 169, 565, 368, 302, 482 a 499. Jazda v maršrutke stojí 4 až 6 hirivien, lístok si kúpite u vodiča. Autobus a trolejbus funguje podobne ako u nás. Lístok si kúpite za 4 hrivny buď v kiosku na zastávke alebo u sprievodcu priamo v autobuse a lístok si musíte po nástupe označiť.

 

Boryspol (alebo Boryspiľ)

Medzinárodné letisko Borispol je ďaleko za mestom a od centra ho delí až 34 kilometrov. Nevedie tam metro ani vlak a jedinými možnosťami dopravy sú taxík, maršrutka, teda minibusíkom, o ktorý sa podelíte s ostatnými spolucestujúcimi, a najnovšie aj SkyBus, čo je klasický veľký airport bus. Letieť na toto medzinárodné letisko má zmysel vtedy, ak tu plánujete prestúpiť na nejaký iný let niekam ďalej alebo ak vám hodiny príletu a odletu lepšie vyhovujú v porovnaní s načasovaním linky na Žuliany.

Doprava: Z Boryspolu je to do mesta oveľa ďalej a taxík či autobus nemusí byť najrýchlejšia forma dopravy, najmä ak idete do centra. Preto veľa ľudí cestuje z letiska len na stanicu metra Kharkivska, kde prestúpia na metro. V čase špičiek je metro výrazne rýchlejšie ako pozemný transport. Sky Bus jazdí na stanicu metra Kharkivska za 60 hrivien a na hlavnú železničnú stanicu za 100 hrivien. Na rovnakej trase a za rovnaké ceny jazdí aj autobus A322. Ak by ste naozaj chceli ušetriť, z letiska Boryspol sa dá ísť do mesta Boryspol autobusom číslo 2 a z mesta Boryspol na maršrutke číslo 316. Prestúpiť z jedného na druhý môžete už na zastávke "Leningradská". Cesta do mesta vás tak vyjde okolo 22 hrivien. Ak však máte väčšiu batožinu a málo času, ušetrené 2 - 3 eurá za tú námahu rozhodne nestoja.

 

Čo v Kyjeve navštíviť a ako stráviť príjemne čas? To sa dočítate v blogu Mojich 5 najobľúbenejších miest v Kyjeve.

 

Taxíky

Dlhé roky v Kyjeve a v podstate v akomkoľvek väčšom meste na východ od nás taxíky fungovali veľmi jednoducho: postavili ste sa na ulicu, natiahli ste ruku, vystreli prst, niektoré z mimo prechádzajúcich vozidiel vám zastalo a odviezlo vás. Nemuselo to pritom vôbec byť oficiálne taxi. Naopak, častejšie to bol len niekto, kto sa vás spýtal, kam idete a ak to mal zhodou okolnosti po ceste, tak vás zobral za symbolickú sumu. Platený autostop v uliciach mesta stále funguje, v posledných rokoch ho už ale vytláčajú aplikácie na smartfóny. Preto treba mať vo vrecku telefón a v ňom jednu z troch obľúbených aplikácií. Uklon je najväčší poskytovateľ taxíkov v Kyjeve. Táto domáca aplikácia je rozšírenejšia ako Uber, ktorý tu tiež funguje, no je menej úspešný. V Kyjeve sa takisto pokúša expandovať slovenský Hopin, takže ak chcete skúsiť ako fungujú slovenskí podnikatelia na Ukrajine, využite túto možnosť.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Roland Vízner
Zdroj: Roland Vízner

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa